Januar 2012, uke 4: Bak Saturns ringer

NASA-romsonden Cassini tok dette bildet av to av Saturns måner, Titan (den største) og Thethys, 8. desember 2011 ca. kl. 09:06. Saturn er til venstre, men utenfor bildet. Saturns ringer sees i forgrunnen fra siden.

Titan er Saturns største måne med en diameter som er 50% større og med en masse som er 80% større enn Månens. I volum er den større en Merkur. Den har en tykk og ugjennomsiktig atmosfære. 14. januar 2005 ble ESA-romsonden Huygens frigjort fra Cassini og landet på Titan. Huygens viste oss et landskap preget av nedbør med sjøer og elver. Det er imidlertid ikke vann som renner i elvene, til det er det alt for kaldt på Titan (-179 ºC). I elvene og sjøene flyter det metan. Alt vann på Titan er frosset og er hardt som fjell, men det er oppdaget vulkaner der det ikke er smeltet stein som er lava, men vann. På bildet sees dis høyt oppe i Titans atmosfære.

Tethys er en av Saturns små måner, med en diameter på bare 1066 km. Den er uten atmosfære og er preget av tallrike nedslagskratere. Månens tetthet er 0,97 ganger tettheten til vann, noe som indikerer at den består hovedsaklig av is og med bare litt stein.

Saturns ringer sees på bildet nær ringplanet. Legg merke til den tynne ytre F-ringen i kontrast mot Tethys og Titan. Lenger til venstre i bildet sees flere av de kjente strukturene i Saturns ringer.

Foto: Cassini/NASA/JPL/Space Science Institute

Skrevet av Torben Leifsen.

Publisert 30. jan. 2012 10:16 - Sist endret 11. aug. 2016 12:45