Januar 2012, uke 5: Helixtåken i nye farger

ESOs VISTA-teleskop ved Paranal-observatoriet i Chile har tatt et slående nytt bilde av Helixtåken. Det infrarøde bildet avslører tråder av kald gass som ikke kan sees på bilder tatt i synlig lys, og bringer dessuten en rik bakgrunn av stjerner og galakser fram i lyset.

Helixtåken er en av de nærmeste og mest bemerkelsesverdige planetariske tåker astronomene kjenner til. Den befinner seg i stjernebildet Vannmannen, om lag 700 lysår unna Jorda. Dette merkelige objektet ble dannet da en stjerne som Sola var i sine siste livsstadier. Ute av stand til å holde på sine ytre lag, kastet stjernen sakte av seg gasskall som etter hvert dannet stjernetåken. Stjernen selv er nå i ferd med å bli en hvit dverg og kan sees som den lille, blå prikken midt i tåkeringen.

Stjernetåken er et komplekst objekt bestående av støv, ionisert materiale og molekylær gass ordnet i et vakkert og innviklet blomsterlignende mønster. Gassen lyser under påvirkning av den intense ultrafiolette strålingen fra den hete stjernen i midten.

Bilde: European Southern Observatory (ESO)

Tekst: Utdrag av norsk oversettelse av ESOs pressemelding. Oversatt av Jan-Erik Ovaldsen.

Klikk her for større versjon.

Publisert 6. feb. 2012 10:56 - Sist endret 18. aug. 2016 14:47