Februar 2012, uke 8: Carina-tåken

ESOs Very Large Telescope (VLT) har levert det mest detaljerte infrarøde bilde som noensinne er tatt av Carinatåken. Mange hittil skjulte strukturer, spredt utover et spektakulært himmellandskap av gass, støv og unge stjerner, er brakt fram i lyset. Bildet er et av VLTs aller mest dramatiske så langt.

Dypt i hjertet av den sørlige delen av Melkeveien ligger en stjernefødestue kalt Carinatåken. Den befinner seg rundt 7500 lysår fra Jorda, i stjernebildet Kjølen (Carina på latin). Denne skyen av glødende gass og støv er et av de nærmeste ynglestedene for virkelig massive stjerner og inneholder flere av de tyngste og mest lyssterke stjerner vi kjenner til. En av disse, den mystiske og særdeles ustabile Eta Carinae, var nattehimmelens nest sterkeste stjerne i mange år på 1840-tallet og kommer sannsynligvis til å eksplodere som supernova i den nære framtid – astronomisk sett. Carinatåken er et perfekt laboratorium for astronomer som studerer stjerners voldsomme fødsel og tidlige liv.

Hundrevis av enkeltbilder er satt sammen for å lage dette bildet. Det er den mest detaljerte infrarøde mosaikk som noen gang er tatt av denne velkjente stjernetåken, og et av de mest dramatiske bilder overhodet fra VLT. Det viser ikke bare de lyssterke, massive stjernene, men også hundretusenvis av langt svakere stjerner som har vært usynlige fram til nå.

Den strålende stjernen Eta Carinae kan sees nede til venstre i det nye bildet. Den omgis av skyer av gass som lyser under påvirkning av intens ultrafiolett stråling. Spredt utover bildet kan en også finne en rekke kompakte, mørke klumper som er ugjennomskinnelig selv på infrarøde bølgelengder. Det er i disse støvfylte kokongene nye stjerner fødes.

Bilde: European Southern Observatory (ESO)

Tekst: Utdrag av norsk oversettelse av ESOs pressemelding. Oversatt av Jan-Erik Ovaldsen.

Klikk her for større versjon av bildet.

Publisert 27. feb. 2012 14:50 - Sist endret 18. aug. 2016 14:49