Februar 2012, uke 9: Vesta i close-up

Soloppgang på Vesta

NASAs romfartøy Dawn er et tiårig prosjekt som har som mål å studere asteroiden Vesta og dvergplaneten Ceres i detalj. Vesta og Ceres er de to største legemene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Frem til juli 2012 går Dawn i bane rundt Vesta, og etter det vil fartøyet sette kursen mot Ceres.

Dette bildet viser et nærbilde av en soloppgang på Vestas overflate. Da bildet ble tatt 18. desember 2011 kom solstrålene inn mot Vestas overflate i lav vinkel, lik en soloppgang på Jorden. Dette skjeve lyset fremhever overflatens topografi i de opplyste områdene, mens andre områder ligger i skygge. Detaljene på den indre veggen i krateret nederst til høyre på bildet er spesielt klare. Avstanden fra Dawn til Vestas overflate da bildet ble tatt var 200 km og bildet har en oppløsning på 18 m per piksel.

Asteroider og dvergplaneter er himmelobjekter som ble dannet tidlig i solsystemets historie, og Dawn vil derfor hente inn kunnskap som vil hjelpe oss å forstå hvordan solsystemet ble til.

Vi har tidligere skrevet om Dawn i Astronytt. Fra det første bilde av Vesta, da Vesta så ut som en lysende prikk fra en avstand på 1.2 millioner km, til Dawn gikk inn i bane rundt Vesta i juli 2011.

Bilde: NASA/ JPL-Caltech/ UCLA/ MPS/ DLR/ IDA

Tekst: Anna Kathinka Dalland Evans (oversatt utdrag fra NASAs Dawn Image of the Day Gallery).

Klikk her for større versjon av bildet.

Publisert 5. mars 2012 10:36 - Sist endret 23. nov. 2017 10:43