November 2012, uke 47-52: Solformørkelse i november

Solformørkelse i november

I midten av november var en total solformørkelse synlig over deler av Australia. Tidligere phd-stipendiat ved Institutt for teoretisk astrofysikk Patrick Antolin tok dette bildet i Palm Cove, Queensland, Australia den 14. november kl 06.38 lokal tid. Da var formørkelsen total. 

Under en total solformørkelse er Solens atmosfære synlig for oss, siden det sterke lyset fra soldisken da er fullstendig dekket av Månen. Det røde lyset som kan sees på bildet er lys fra kromosfæren, den midterste delen av Solatmosfæren (mellom fotosfæren, som er nærmest overflaten, og koroanen, som er lengst ute). Lyset er rødt fordi det kommer fra stråling fra hydrogenatomer, den såkalt H-alfa-linjen, som har en bølgelengde på rundt 656 nm.

Se originalbildet her.

Patrick tok også dette bildet, som viser den svakere koronaen som strekker seg lengre vekk fra Solen. Originalbildet er her.

Bilde: Patrick Antolin. Patrick er nå postdoc ved Center for mathematical and Plasma Astrophysics (CmPA), Department of Mathematics, KU Leuven (Belgia).

Teknisk beskrivelse: Begge bildene ble tatt med et Nikon D90 camera, med en linse AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6 G ED. Begge bildene ble tatt med en fokallengde på 105 mm med en ISO på 800. 

Arkiv over tidligere «Ukens bilder»

Publisert 8. jan. 2013 12:22 - Sist endret 15. aug. 2016 13:40