Juni 2014: Hubbles fargerike univers

Nytt "Deep Field"-bilde fra Hubbleteleskopet!

Bilde: NASA/ESA

Nesten 20 år med Deep Field-bilder

I 1995 ble Hubbleteleskopet rettet mot et av de tommeste områdene på nattehimmelen, et lite område i stjernebildet Store bjørn. Dette ledet til et av de mest detaljerte bildene vi da hadde av universet, "Hubble Deep Field". Bildet viser 3 000 galakser i ulike utviklingsstadier.

I 2004 ble Hubbleteleskopet rettet mot stjernebildet Smelteovnen og et dypere bilde ble tatt, "Hubble Ultra Deep Field". Bildet inneholder utrolige 10 000 galakser. Bildet viste oss de fjerneste galaksene som lar seg observere i synlig lys. Det ble derfor også tatt bilder i infrarødt som kunne avsløre enda fjernere galakser.

I 2012 kom bildet "Hubble eXtreme Deep Field". Dette bildet var ikke basert på ny data, men kombinerte bildene fra "Hubble Ultra Deep Field" tatt i synlig og infrarødt lys, med andre bilder fra samme område av himmelen tatt over en periode på 10 år. Bildet viser galakser som er 13.2 milliarder år gamle. Disse galaksene er 10 milliarder ganger svakere enn det menneskeøyet kan se.

Ultrafiolette avsløringer

3. juni i år ga Hubble oss et nytt bilde. Dette er første gang man har satt sammen separate eksponeringer gjort i hele spekteret fra ultrafiolett til nær infrarødt. Bildet er en del av studiet "The Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field (UVUDF) Project".

De tidligere Hubblebildene har gitt informasjon om stjernefødsler i de nærmeste og i de fjerneste galaksene. Men frem til det nyeste bildet ble tatt har man manglet kunnskap om hvordan stjerner som er 5 til 10 milliarder lysår unna oss ble dannet. Dette er perioden i universets utvikling da de fleste stjernene ble til. Disse stjernene sender ut ultrafiolett stråling. Dermed kan det nye Hubblebildet bidra til å tette igjen kunnskapsgapet rundt formasjonen av disse. Videre kan man finne ut hvilke galakser som danner stjerner og hvor stjernene dannes. Dette kan hjelpe oss å forstå hvordan galakser slik som Melkeveien har vokst fra å være en liten samling stjerner til den massive strukturen den er i dag.

Av Maria Hammerstrøm
Publisert 23. juni 2014 16:15 - Sist endret 27. okt. 2017 12:54