En kosmisk reise med Ann Christin

Ann Christin Bøeng jobber fulltid og studerer ved siden av. Hun tok AST1010 emnet fordi hun ville lære mer om universet som vi lever i.

Bildet kan inneholde: himmel, atmosfære, naturlig landskap, astronomisk objekt, atmosfærisk fenomen.

Foto: Greg Rakozy fra Unsplash

Ann Christin Bøeng

  • Deltidsstudent ved siden av fulltidsjobb.
  • Tok embetsstudiet i samfunnsøkonomi og IN1000 (Introduksjon til Objektorientert programmering) ved UiO.
  • Tok AST1010 som enkeltemnestudent.

Etter et lett søk på UiOs hjemmesider valgte Ann Christin Bøeng å ta emnet "AST1010 – Astronomi - en kosmisk reise" vårsemesteret 2023.

– Hvorfor valgte du å ta dette emnet?

– Først og fremst ut av interesse for faget. Det virket som et veldig spennende fag. Oppsummeringsforelesninger bidrar også til at folk som ikke har anledning til å gå på alle grupper og forelesninger kan henge med. Mye av pensum har jeg lært ved å se på stjernehimmelen når jeg går tur med hunden på kveldstid.

Å ha bedre kjennskap til alt som skjer i universet, og alle tilfeldigheter som måtte klaffe for at jorda skulle bli beboelig, som bakterier, hav, vegetasjon, ozonlag og en stabil sol, setter livet på jorda i et nytt perspektiv 

Et emne for alle uten realfagskompetanse

– Hvordan var det å være student på AST1010?

– Det var spennende forelesninger. På grunn av fulltidsjobb så fikk jeg ikke vært på så mange av de fysiske forelesningene, men jeg fulgte med på oppsummeringsforelesninger, leste litt i pensumboka, og gjorde oppgaver.

– Var emnet som forventet?

– Ja, men jeg var ikke klar over at man også måtte lære seg en del fysikk. Dette var nytt for meg, som har en samfunnsvitenskapelig bakgrunn. På den annen side er det spennende å lære nye ting. At man kunne knytte fysikk opp mot hva som skjer i verdensrommet, gjorde det enklere å forstå.

Overgår sci-fi-litteratur

Hva likte du best med emnet?

– Jeg likte å lære om sammenhengene; hvordan man ved hjelp av teleskop og enkle fysiske og matematiske lover kan beregne avstander til andre stjerner, og finne ut om de har planeter rundt seg. I tillegg var det fascinerende å lære om svarte hull, nøytronstjerner, universets begynnelse og hvordan universet utvider seg. Det som faktisk skjer der ute overgår det meste av sci-fi-litteratur.

Det er fortsatt mye man ikke vet, og som en kun har teorier om. Det gjelder særlig kosmologi, som er et emne som virket litt tungt i starten, men det ble mer interessant etterhvert som en forsto mer.

Astronomi med tanke på klima og energi

– Hvordan kommer du til å bruke den nye kunnskapen?

– Jeg tok faget først og fremst av personlig interesse. Til daglig jobber jeg med energi og klimarelaterte ting. Men AST1010 er indirekte relatert her, for eksempel med tanke på at sola egentlig er vår viktigste energikilde.

–  På AST1010 lærer man også om betydningen av planetens atmosfære. Venus er et godt eksempel på hvor galt det kan gå med for mye drivhusgasser, da atmosfæren her består av 96% CO2, noe som bidrar til at temperaturen er på hele 470 grad Celsius.

– Ville du anbefalt AST1010 til andre og hvorfor?

– Ja, alle burde lære seg litt mer om universet vi lever i, og dette faget ga enn fin innføring.

– Faglærer gjorde en god jobb med å forklare til dels kompliserte ting, på en enkel, humoristisk og lettfattelig måte, og med stort engasjement så også folk uten naturvitenskapelig bakgrunn kunne forstå. Med støtte fra oppsummeringsforelesninger og notater, så ble ting mer klart. Oppsummeringsforelesninger bidrar også til at folk som studerer hjemmefra kan henge med.

Fakta om AST1010 – Astronomi - en kosmisk reise

Emneord: AST1010, astronomi, Astronomi og astrofysikk Av Martina D'Angelo
Publisert 5. juli 2023 17:45 - Sist endret 14. des. 2023 15:55