Disputation: Tonje Gottenberg Skaalvik

Doctoral candidate Tonje Gottenberg Skaalvik at the Department of Pharmacy, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, is  defending the thesis "Exploring Electromembrane Extraction as Sample Preparation in a Clinical Routine Laboratory" for the degree of Philosophiae Doctor.

Tonje Gottenberg Skaalvik

Join the disputation on Zoom

Trial lecture - time and place

08.12.2023, 10.15, Auditorium 2, Helga Eng

Ion mobility spectrometry - from airport security to omics research

Conferral summary

Prøveopparbeidelsesteknikken Elektromembran ekstraksjon, utviklet ved farmasøytisk institutt, ble testet i et klinisk rutinelaboratorium. Ved å bruke en prototype for et kommersielt EME apparat ble det vist at teknikken kan benyttes i analyse av legemidler og narkotika i blodserum, urin og spytt med høy treffsikker og nøyaktighet. Arbeidet belyser både fordeler og begrensninger med nåværende teknologi og gir viktig innsikt for fremtidig utvikling av denne teknikken.

Main research findings

Første utprøving av elektromembranekstraksjon i et klinisk laboratorium

For å studere virkningen av legemidler eller påvise narkotikainntak er det nødvendig å måle små mengder kjemiske forbindelser i kroppen. Som et resultat av en årrekke teknologisk utvikling og innovasjon innen analytisk kjemi har vi i dag muligheten til å gjennomføre slike målinger med høy nøyaktighet og presisjon. Likevel er feltet stadig i utvikling med mål om å gjøre analysen mer effektiv og bærekraftig. Et viktig aspekt for å optimalisere bruk av dagens avanserte analyseinstrumenter er prøveopparbeidelsen, altså prosessen der blod, urin og andre biologiske prøver behandles slik at de blir egnet for analyse med instrumentene. Dette gjøres enten ved å fjerne forstyrrende prøvekomponenter eller ved å trekke de aktuelle forbindelsene ut av prøven og inn i en ny fase, en såkalt ekstraksjon. Dette arbeidet tar for seg en nyere prøveopparbeidelsesteknikk kalt elektromembranekstraksjon (EME) i et klinisk laboratorium. EME-teknikken er utviklet ved Farmasøytisk institutt og kommersialiseres av et norsk selskap, men er enda ikke implementert i kliniske laboratorier.

I dette forskningsprosjektet har prototypeutstyr for et kommersielt EME-apparat blitt brukt for å vurdere EME-teknikken opp mot kvalitetsstandarder i rutinelaboratoriet ved Avdeling for Klinisk Farmakologi ved St. Olavs Hospital. Metoder for ekstraksjon av psykofarmaka, amfetamin og opioider ble optimalisert og validert, og resultatene viser at EME er en pålitelig teknikk for analyse av både serum, urin og spytt. Arbeidet belyser teknikkens fordeler og nåværende begrensninger, og gir viktig innsikt i metodeutvikling for fremtidens brukere av teknikken.

Read more (in Norwegian)

 

Published Nov. 24, 2023 10:00 AM - Last modified Nov. 27, 2023 9:19 AM