Statistikk i Statene

Hei og velkommen til første post i Berkeley-bloggen! Her skal jeg skrive litt om mitt utvekslingsopphold i det store utlandet. For å gjøre rask prosess av introduksjonen, tar jeg en rask hvem/hva/hvor/hvorfor:

Undertegnede om kort tid. NB: bildet har blitt redigert og reflekterer ikke virkeligheten.

Hvem: Camilla, 22, masterstudent i statistikk ved UiO. Har fra før en bachelor i
Matematikk, Informatikk og Teknologi.
Hva: Utvekslingsopphold under høstsemesteret 2018, mitt tredje semester på masteren.
Hvor: University of California, Berkeley.
Hvorfor: Prestisjefylte Berkeley regnes som et av de beste offentlige universitetene i USA,
med en anerkjent matematikk- og statistikkavdeling. I tillegg skader det jo ikke akkurat at
det ligger i California, en halvtimes t-banetur fra San Fransisco.
 

Nå som det grunnleggende er på plass, tenker jeg at dere er klare for et litt utdypende innlegg om planleggingsprosessen for utvekslingsoppholdet frem til nå. Å søke på utveksling var i seg selv veldig enkelt, men planleggingen som fulgte har vært en berg-og dalbane. Først kom lykkeruset over å få søknaden om utveksling godkjent av UiO,etterfulgt av øyeblikket jeg innså hva jeg har begitt meg ut på. Det er jo ikke slik at man automatisk får alt fikset for seg, selv om det jo hadde vært komfortabelt. Jeg måtte finne fag jeg kunne ta på Berkeley og søke om forhåndsgodkjenning fra UiO. I tillegg måtte jeg avtale intervju hos den Amerikanske ambassaden for å få studentvisum. Usikker som jeg var saumfarte jeg internettet for tips før intervjuet, og i følge diverse nettfora kunne jeg forvente å bli skikkelig grillet. Dere kan jo tenke dere hvilket antiklimaks det var å komme dit og kun bli spurt to spørsmål: “Where are you going?” og “Have you been to the US before?”.

Berkeley, her kommer jeg!

Deretter kom det jeg brukte desidert mest tid på: å finne bolig. Jeg ble rådet av tidligere utvekslingsstudenter å melde meg inn i housing-gruppen til Berkeley på facebook, og lete der. Jeg hadde i utgangpunktet lyst til å bo med amerikanere, for den autentiske USA opplevelsen. Dette viste seg forøvrig å være lettere sagt enn gjort, for de fleste som postet i gruppen var selv utvekslingsstudenter. Jeg hadde ikke noe mer hell på Craigslist, Amerikanernes finn.no. Postene her lød for det meste noe slik som “50 year old man looking for 19-23 y/o female student to live in basement apartment”, så jeg bestemte meg etter hvert for å åpne for muligheten for å bo med andre nordmenn. Jeg slo meg sammen med tre jenter i samme situasjon, og fant et fint hus å leie gjennom AirBnB. Kostnadene for bolig var forøvrig enda en hump i Berkeley-karusellen, for San Fransisco-området er et av de dyreste stedene å bo i USA. Om man ønsker å betale norske studentboligpriser må man belage seg på å dele soverom. Man får se på det som en mulighet til å bli ekstra godt kjent med folk!

Skjermdump fra “UC Berkeley Memes for Edgy Teens”.

Etter planleggingsfasen startet ‘honeymoon’-fasen: jeg skiftet til bakgrunnsbilde av Yosemite-fjellene på pc-en, lagde en egen California-spilleliste og lot aldri muligheten til å fortelle kjente, bekjente og ukjente om utvekslingen gå til spille. I tillegg meldte jeg meg inn i facebookgruppen “UC Berkeley Memes for Edgy Teens”, en gruppe med under 150,000 medlemmer der studenter poster humoristiske bilder om livet på Berkeley. Dette blir forhåpentligvis min nøkkel til å integreres inn på Berkeley, ettersom jeg nå skjønner både internvitsene og stereotypene. Alle drikker Boba-te (iste med små kuler oppi, det skal prøves!), studentene på Haas School of Business er Berkeleys svar på overklassen og rivaliseringen med de andre statlige universitetene i California er ingen spøk.

Mitt bakgrunnsbilde på pc-en de siste månedene. Greit med litt ekstra lesemotivasjon!

Denne gledesfasen varte i noen gode uker, frem til jeg innså at jeg faktisk skal flytte til et annet land om under en måned. Jeg, som alltid har vært et sommermenneske, fikk det plutselig for meg at jeg ikke kunne leve uten snø. Med mer Oslo-nostalgi enn en Lars Saabye Christensen-roman har jeg brukt mine siste uker i byen på vandre gatelangs og kikke ømt på bygninger. Kjenner jeg meg selv rett, vil det heldigvis gå over så snart jeg har ankommet. Nostalgien vil nok heller gå andre veien når utvekslingssemesteret nærmer seg slutten!

Avslutningsvis vil jeg komme med noen råd for deg som vurderer å reise:

• Bare gjør det! Det sies at utveksling er litt som et svangerskap: det passer aldri helt. Det blir for mye styr med å fremleie leiligheten, du har allerede planer for semesteret, og så videre. Plutselig er du ferdig med utdanningen din, og/eller har blitt for etablert, og da har du gått glipp av muligheten!

• Søk om støtte der du kan. Det finnes mange stipend og legater, spesielt aktuelle er NORAM for utveksling til USA og Jansons Legat. Reiser du et helt år, kan du også søke fra Fullbright. For matematikkstudenter er også Abelstipend en mulighet.

• Lag en liste over frister. Det er mange viktige tidsfrister du må holde styr på, blant annet søknadsfristen for utveksling hos UiO, fristen for å søke om forhåndsgodkjenning av fag, og fristen for å søke om støtte fra lånekassen. Du må også huske å booke time i god tid før du reiser hos den Amerikanske ambassaden for å skaffe studentvisum.

• Ta kontakt med tidligere utvekslingsstudenter. Om du vet om noen som har vært der du skal, send de en melding. Eventuelt kan du skamløst sende Facebookmelding til fremmede du aldri har møtt, men som har oppført på profilen sin at de er på utveksling Berkeley, slik som jeg gjorde. Å snakke med noen som vet alt om prosessen frem til ankomst, og som kan gi gode innsidetips, er uvurdelig.

Emneord: Utveksling, University of California Av Camilla Lingjærde
Publisert 5. okt. 2018 13:33 - Sist endret 10. jan. 2024 10:15