Takk for meg, Berkeley!

Snipp, snapp, snute, så var Berkeley-eventyret ute. Høsten er over, og den uunngåelige slutten på utvekslingsoppholdet er her. Aldri har et halvår gått så fort! Takk til alle dere som har lest innleggene mine her, jeg håper at dere nå selv vurderer å dra! For å oppsummere det hele vil jeg gi dere som kunne tenke dere å dra noen råd og anbefalinger.

Tenk at California-drømmen er over allerede! Sukk.

Hva har jeg lært?

Først og fremst lurer du kanskje: hva vil et opphold på Berkeley gjøre med deg? Selv har jeg lært mye om meg selv, så klisjé som det enn høres ut. Ved å kaste seg ut i en helt ny kultur, med et helt nytt system og helt ukjente mennesker, rokker en jo ved alle rutinene sine, og det tror jeg er veldig sunt. Å hele tiden introdusere seg for nye mennesker med en helt annen bakgrunn enn seg selv gjør også at man blir mer bevisst på hvem man er, og hvordan man presenterer seg for andre.

Uansett hvor ulik bakgrunn vi mennesker har, forenes vi i det minst av én ting: Sport. Go
Bears!

Jeg har også lært mye om mennesker generelt. Nordmenn er jo som kjent ikke det mest utadvendte folkeslaget når det kommer til fremmede, og de deler kanskje ikke så mye om seg selv før en kjenner dem, men her i USA havner man stadig vekk i interessante samtaler på de mest tilfeldige steder. Å høre så mange unike historier, og lære hvilke ulike drivkrefter som driver mennesker, har vært veldig interessant! Andres åpenhet gjør også at det er enklere for en selv å være åpen.

Faglig sett har jeg også lært mye om meg selv, både hva jeg ønsker å arbeide meg videre og hvor stor arbeidskapasitet jeg faktisk har. Med opplevelser som gulrot har effektiviteten vært på topp! Å ta såpass krevende fag har gjort at jeg har utviklet meg mye faglig dette semester, noe jeg tror enhver utvekslingsstudent på Berkeley vil oppleve.

Storslagne solnedganger åpner kanskje for storslagen selvrefleksjon?

Tips til deg som skal til Berkeley

Mitt første og viktigste tips er å arbeide hardt i ukedagene slik at man får tid til å oppleve ting i helgene. Som nevt i tidligere innlegg er det slik jeg har gjort det de siste månedene. Det er intensivt, men veldig verdt det!

De 12 timer lange arbeidsdagene blir plutselig verdt det når du befinner deg 3000 meter over
havet, med utsikt over hele Sierra Nevada.

Et annet tips er å ikke overse områdene rundt Berkeley. Det er lett å tenke at når man først er i USA, må man besøke så mange stater som mulig. Ikke bare blir dette veldig dyrt og tidkrevende, det gjør også at man går glipp av muligheten til å bli lokalkjent i byen - og det er jo akkurat det som er noe av det unike med å flytte hit. Sørg for at du tar deg tid til å spise fancy på nordsiden, spise mindre fancy i downtown, shoppe vintage på sørsiden, shoppe fancy ved Marinaen, vandre Telegraph Avenue og College Avenue fra Berkeley ned til Elmwood. Gå tur i Tilden National Park, se solnedgangen fra Grizzly peak, bade i Lake Anza, ta en løpetur med fantastisk panoramautsikt over San Francisco langs Fire Trails-ene i Strawberry Canyon. Se solnedgangen over San Francisco fra Marinaen, se generelt så mange solnedganger du kan! De er helt unike i California.

Ta bussen til Oakland og dra på museum, gå tur rundt Lake Meritt, se et show på historiske Fox Theater, opplev en “First Friday”-markedsdag.

Solnedganger i California er virkelig noe helt spesielt. De vil savnes! Her sees mattebygget,
Evans Hall, på venstre side.

En annen anbefaling: ta gratisbussen til San Francisco så ofte du kan og bli kjent med alle de ulike bydelene. San Francisco burde vært et blogginnlegg i seg selv. Jeg har vært der i snitt annenhver helg og føler fortsatt det er så utrolig mye som gjenstår å oppdage. Alle de ulike delene, fra Mission og Castro til Russian Hill, er helt unike og krever mye tid for å bli ordentlig kjent med. Man bør forøvrig unngå å gå inn i området som heter Tenderloin, da dette som regnes som et farlig strøk. Som en som liker å gå overalt, og som har et innebygd kompass som gjør at jeg orienterer meg etter himmelretning, har jeg selv gjort den feilen å vandre gjennom Tenderloin på vei til et annet sted. Når man plutselig ser noen gå midt på gaten med kniv eller ligge halvnaken på bakken og ruse seg vet man hvor man er. Jeg gjorde denne feilen så dere skal slippe!

Å kun orienterere seg etter intuisjon og himmelretning kan by på visse utfordringer. Her møter bloggforfatteren en uventet hindring på vei til Golden Gate park.

Derfor bør du dra på utveksling til Berkeley

Den faglige kvaliteten er jo grunn nok til å dra i seg selv. Etter dette semesteret kan jeg bekrefte at nivået på undervisningen er høy. Berkeley krever mye av studentene, og dette reflekteres i nivået på Berkeleys ferdigutdannede studenter. Professorene er også svært involvert med studentene, og mange forelesninger består i stor grad av en dialog mellom foreleser og studenter. Jeg har også hatt muligheten til å ta fag jeg ikke hadde kunnet ta ellers, da Berkeley har et veldig bredt fagtilbud.

Språkmessig er det åpenbart også en fordel å bo i et engelsktalende land for en stund, selv om det betyr at man fort ender opp en småirriterende Californisk aksent.

Bildet taler for seg selv

Det personlige utbyttet tror jeg også vil være stort for de aller fleste. Det å flytte til et helt nytt land, der man selv må ordne alt fra visum til å orientere seg i jungelen av et boligmarked, gjør en i mine øyne mer selvstendig og tryggere på seg selv. Utvekslingen er også en unik mulighet til å bli kjent med nye mennesker med ulike bakgrunner, som man aldri ellers ville lært å kjenne. Alt i alt vil jeg gi utvekslingsoppholdet på UC Berkeley 10/10, og håper at jeg snart får reist tilbake!

Ingen utvekslingsblogg fra Berkeley er komplett uten dette bildet. Takk for meg!

 

Publisert 11. jan. 2019 11:19 - Sist endret 24. jan. 2019 13:05