En sommerjobb som solforsker

Masterstudent Semya Amouche Tønnessen fikk studere sola på nært hold i sommer ved Det svenske solteleskopet (SST) på La Palma.

En ung mann og en ung kvinne i instrumentrommet ved det Svenske solteleskopet på La Palma

Stipendiat Ignasi Poquet og masterstudent Semya Amouche Tønnessen på jobb. Her i rommet på bunnen av teleskopet, der lyset som treffer linsen videreføres til instrumentene CRISP og CHROMIS. Foto: Reetika Joshi

I august starter Semya opp på andreåret av masterstudiene ved Institutt for teoretisk astrofysikk (intern lenke). Bachelorgraden hun tok i Fysikk og astronomi (intern lenke) ved Universitetet i Oslo er det eneste i sitt slag i Norge. Her valgte hun å fordype seg i astronomi og lærte om verdensrommet og himmellegemene, og dermed også om sola. 

- Hvordan var sommerjobben som forskningsassistent?

- Det har vært en spennende og lærerik opplevelse. Det ga meg en unik mulighet til å anvende teorier og konsepter fra studiene på reelle forskningsprosjekter. Jeg jobbet med erfarne fagfolk og forskere som delte sin ekspertise og veiledet meg gjennom prosjekter og oppgaver. Selv om det var krevende, var det en meningsfylt opplevelse som beriket min akademiske utvikling, og jeg ser frem til å bruke den tilegnede kunnskapen videre i min masteroppgave og fremtidig arbeid innen solfysikk. 

masterstudent og stipendiat
Tre ganger i året drar forskerne til La Palma for å observere sola i ekstrem detalj. Denne gangen ble Semya med. Til høyre stipendiat Ignasi Poquet fra Spania.

- Hva gikk sommerjobben din ut på og hvordan var en typisk arbeidshverdag på La Palma?

- Jeg skulle utvikle en database som inneholder observasjonene av solen tatt ved SST.

En viktig del av oppgaven min var å utvikle innsikt i hvordan solobservasjoner gjøres i praksis, og hvordan dataene samles inn,

og derfor fikk jeg også muligheten til å delta i en kampanje (observasjonsperiode) på SST. 

Der startet arbeidsdagene tidlig, vanligvis rundt kl. 07:00 da vi dro til solteleskopet. Ettersom teleskopet ikke er helt automatisert, måtte vi manuelt åpne det på toppen av bygget. Deretter ventet vi på at solen skulle stige høyt nok på himmelen slik at vi kunne få tilstrekkelig lys til å starte observasjonene. Hoveddelen av arbeidsdagen gikk med til å observere solen.

Vårt fokus var på å registrere flares, som er kraftige lysutbrudd i aktive områder på solens overflate.

Noen dager hadde vi flaks og fanget mange flares, noe som resulterte i en stor mengde verdifulle data. Andre dager kunne det være mindre aktivitet. Når vi hadde gode observasjonsforhold, satt vi med teleskopet nesten helt til solen gikk ned før vi avsluttet arbeidsdagen.

- Hva har vært det morsomste med jobben - og det minst morsomste?

- Jeg har lært utrolig mye og hatt muligheten til å bidra til reelle forskningsprosjekter. Jeg synes ikke det var noe kjedelig med jobben (selv om jeg kanskje liker å sove litt mer i sommerferien). 

- Når begynte du å interessere deg for astronomi og for solfysikk?

- Jeg har alltid vært interessert i astronomi, men interessen for solfysikk kom først i fjor sommer, da jeg også hadde en sommerjobb hos RoCS som bestod av numerisk modellering av magnetfeltet i solatmosfæren. 

- Du fikk en forsmak på forskerlivet. Frister det å bli forsker?

- Absolutt!

Navn: Semya Amouche Tønnessen

Sommerjobb: Forskningsassistent ved RoCS – Rosseland senter for solfysikk, Institutt for teoretisk astrofysikk

Kommer fra: Mandal

Alder: 26 år

Av Eyrun Thune
Publisert 7. aug. 2023 11:07 - Sist endret 15. aug. 2023 12:20