English version of this page

Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: verden, font, sirkel, teknologi, urbant design.
Publisert 28. sep. 2022 14:34

Vi inviterer deg med på Forskernatt om Solen.  Kunstformidler Sivert Thue ved MUNCH og professor Oddbjørn Engvold ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk, ITA, UiO snakker om kunst og astrofysikk på Litteraturhuset fredag 30. september kl. 18.00 - 19.00.

Logo Abels tårn radioprogram
Publisert 1. sep. 2022 12:00

NRK programmet fredag 2. september tar for seg Solar orbiter, solaktivitet og nordlys samt biografien om Christopher Hansteen.

solteleskopet på La Palma og en av de ansatte ved RoCS
Publisert 28. juni 2022 11:46

Tre ganger i året drar forskere ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk til Det svenske solteleskopet (SST) på La Palma for å observere Sola i ekstrem detalj. Etter pandemi og vulkanutbrudd er det godt å være tilbake.

Bildet kan inneholde: atmosfære, rav, verden, gull, astronomisk objekt.
Publisert 19. mai 2022 18:43

Spektakulære bilder fra kraftige utbrudd på Solen og en magisk utsikt til Solpolene er resultatet av Solar Orbiters nærkontakt med Solen i mars. Materialet forskerne skal i gang med beskrives som en skattekiste av bilder og innsikt. Universitetet i Oslo, med forskere fra hele verden, bidrar med sitt solmiljø.

Kvinne som smiler med lang flette og rød anorakk
Publisert 11. apr. 2022 15:36

Astrid Fossum Gulbransen ble uteksaminert med doktorgrad ved Institutt for teoretisk astrofysikk i 2005. Nå jobber hun i bank og er divisjonsdirektør for Model Risk Management i DNB.

To unge jenter.
Publisert 31. mars 2022 13:06

- Jeg er veldig nysgjerrig og interessert i astronomi og astrofysikk, og håper at dere kan ta imot meg, skrev Anniken på 15 år. Det resulterte i en liten arbeidsuke på Institutt for teoretisk astrofysikk.

Eyrun Thune
Publisert 28. mars 2022 11:13

Romfartøyet Solar Orbiter leverer: Nye strålende bilder av Sola. RoCS - Rosseland senter for solfysikk, ITA, står bak SPICE - et av instrumentene som gjør det mulig.

Bilde av sola
Publisert 25. mars 2022 10:00

Artikkelen hans om Sola ble lest nær 40 000 ganger i 2021. Professor emeritus Oddbjørn Engvold er en av UiOs mange fagansvarlige i Store norske leksikon.

soleksplosjoner
Publisert 11. feb. 2022 13:27

Endelig er det avgjort! NASA og RoCS - Rosseland senter for solfysikk skal jobbe med et nytt solprosjekt for å forstå jord-sol-miljøet bedre.

Glade tenåringsgutter
Publisert 8. feb. 2022 14:08

Asker og Greveskogen videregående skole kom på fjerde og femteplass blant 561 europeiske lag som konkurrerte om å lage den beste infografikken om Sola.

Innerst i Trollfjorden med Hurtigruten
Publisert 12. nov. 2021 22:47

Lei av zoom-møter og hjemmekontor, ordnet RoCS stipendiat Rebecca Robinson seg jobb på Hurtigruten som Expedition Lecturer. Foredragene om sola og nordlyset inngår i doktorgraden ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

Undervisning av ungdomsskoleelever på universitetet
Publisert 25. okt. 2021 13:28

60 elever og 3 lærere fikk en "Sun hour" med RoCS - Rosseland senter for solfysikk som forberedelse til en Europeisk solkonkurranse. Drømmen er å vinne en tur til det Svenske solteleskopet på La Palma.

Vulkanutbrudd sett fra Det svenske solteleskopet.
Publisert 20. sep. 2021 16:37

RoCS forskere følger med på vulkanutbruddet fra Det svenske solteleskopet på La Palma. De er trygge da teleskopet ligger på Roque de los Muchachos, på den nordlige delen av øya.

Solformørkelse
Publisert 8. juni 2021 18:44

På torsdag 10. juni kan du oppleve at halve sola formørkes. Rebecca Robinson og Torben Leifsen ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk, gir deg informasjon, tips og tricks for en fin astronomisk opplevelse.

Svart-hvitt bilde av smilende mann med kort, grått hår
Publisert 25. mai 2021 16:01

- Det er bare en helt bestemt tone som kommer. Hvorfor den blir der og er den samme over tid, krever jo en forklaring, sier professor Boris Gudiksen ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk i et intervju med forskning.no.

Magasinforside som viser nærbilde av sola
Publisert 20. mai 2021 17:24

Syv solforskerne ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk, UiO, får boltre seg i bladet Astronomi som er i salg nå. Her kan du lese om hvordan de forsker på Sola og hva som gjenstår å finne ut om stjernen vår.