Lysende røntgenkilder avslører sorte hull

Et nytt bilde av Malstrømgalaksen avslører at den består av hundrevis av røntgenkilder.

Bilde: NASA/Chandra X-Ray Telescope/Hubble Space Telescope

Malstrømgalaksen, offisielt kalt M51 eller NGC 5194, er en spiralgalakse som befinner seg 30 millioner lysår unna Jorden. NASAs røntgenobservatorium Chandra gir med sitt nye bilde av galaksen et unikt innblikk i M51. Bildet avslører hundrevis av lyssterke, lilla prikker. Flesteparten av disse prikkene er såkalte røntgenbinærer.

En røntgenbinær består av to objekter: En stjerne, samt en nøytronstjerne eller et sort hull. De sistnevnte drar materie av stjernen. Med sin sterke tyngdekraft akselererer de denne materien og varmer den opp til millioner av grader. Dette gir en lysende røntgenkilde.

Bildet er en sammensetning av data fra Chandra (vist i lilla) og optisk data fra Hubbleteleskopet (vist i rødt, grønt og blått). De ulike bidragene til bildet ses nedenfor.

Fra venstre: M51 sett i røntgen, optisk og som en kombinasjon av de to. Bilder: NASA/Chandra X-Ray Observatory (røntgen), NASA/Hubble Space Telescope (optisk)

De nye dataene fra Chandra avslører at minst ti av røntgenbinærene de har observert er lyssterke nok til å kunne inneholde sorte hull. I åtte av disse tilfellene, er det sannsynlig at de sorte hullene drar materie av ledsagerstjerner som er mye mer massive enn Solen.

Av Maria Hammerstrøm
Publisert 2. juli 2014 11:17 - Sist endret 27. okt. 2017 12:54