Asteroider og kometer

Asteroider og kometer er mye mindre enn planeter og dvergplaneter. 

Asteroiden Vesta. Vesta er en av de største asteroidene, diameter 525 kilometer. Dette bildet er tatt av et romskip som er ute i asteroidebeltet akkurat nå for å ta bilder av asteroider. Bilde: NASA/JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA

Asteroider er store steinklumper. De suser rundt i Solsystemet, i bane rundt Solen de også. De fleste av dem går i bane mellom planetene Mars og Jupiter. De er ikke runde og glatte som planeter men klumpete og ser mer ut som steiner som dere kan finne ute i skolegården. 

Asteroider er antagelig rester fra ting som ikke ble planeter, rusk og rask som henger igjen etter at Solsystemet ble dannet.

Det finnes mange asteroider, kanskje flere millioner. Men de har veldig god plass så det er ikke så ofte de kolliderer.

Noen ganger kommer smårusk eller småstein så nærme Jorden at de treffer Jordens atmsofære og brenner opp. Det ser vi som stjerneskudd!

Solsystemet med planeter, Jordens måne, asteroidebeltet og en komet. Bilde: NASA.

Kometer

Kometer er isete, skitne snøballer, altså snøballer med litt stein, is og grus blandet inn. 

En komet som begynner å nærme seg Solen begynner å skyte ut gass. Bilde: NASA/JPL-Caltech/UMD

Kometer kommer fra langt utenfor den ytterste planeten (Neptun) og suser innover i Solsystemet. De kommer til Solen, går rundt Solen og suser ut igjen. Denne rundturen bruker de mange år på.

Noen ganger kan vi se kometer på himmelen, det er et flott syn. Kometene får gjerne en lang hale av støv og gass når de kommer så nærme at vi kan se dem. Dette er fordi varmen fra Solen begynner å smelte snøen og isen til gass som skyter ut fra kometen og danner den lange halen.

Slik kan en skikkelig flott komet se ut. Kometen Hale-Bopp, som i 1997 også var synlig fra Norge. Kilde: Wikipedia.

Publisert 8. nov. 2013 14:11 - Sist endret 28. juli 2014 10:58