Skolesider for grunnskolen

Solsystemet er Solen og alt som går rundt den. På dette bildet ser du hele solsystemet pakket tett sammen. I virkeligheten ligger planetene mange millioner kilometer fra hverandre.

Jorden og Månen

Jorden er en planet. Den er nesten rund som en ball. Jorden snurrer rundt seg selv på 24 timer og bruker et år på å gå rundt Solen én gang.

Jorden har én måne. Månen går i bane rundt Jorden mens Jorden går i bane rundt Solen.

Månen går rundt Jorden på en spesiell måte. Den har alltid samme side vendt mot Jorden. Så før menneskene hadde romskip og satellitter med kameraer som de kunne skyte opp i verdensrommet, var det ingen som hadde sett baksiden av Månen.

Overflaten på Månen er full av kratere fra store steiner som har kræsjet med Månen.

Har du lagt merke til at Månen ser annerledes ut fra natt til natt?

MånefaserMånefaser. Avtagende måne til venstre (form som en "a"). Hvordan ser Månen ut nå? Finn det bilder som likner mest. Klikk på bildet for større versjon. Bilde: Colourbox. 

Noen ganger ser vi bare en tynn stripe, andre ganger er Månen helt rund og full. Denne forandringen skjer fordi forskjellige deler av Månen blir opplyst ettersom Månen går rundt Jorden.

Månen bruker omtrent en måned på å gå rundt Jorden én gang. Det vil si at fra én fullmåne til den neste er det ca én måned (4 uker).

Mennesker har reist fra Jorden til Månen. De første menneskene landet på månen i 1969, for 44 år siden. Til sammen 12 mennesker har vært på Månen. Månen er et tørt sted, uten luft eller vann.

Solsystemet

I solsystemet vårt finner vi: Solen, åtte planeter, fem dvergplaneter og en del store steiner og skitne isklumper som kalles asteroider og kometer.

Solen og planetene er de største i solsystemet, så det tok ganske lang tid før astronomene fant ut at det også er mange spennende småting der. 

Planetene beveger seg rundt Solen (simulering).

Se på planetene i bane (simulering)

Utforsking av Mars

Mennesker har ikke vært på Mars, men vi har sendt tre robotbiler dit.

Den siste bilen landet høsten 2012 og er så stor som en stor bil med seks hjul.

Den heter Curiosity (Nysgjerrighet) og kjører fortsatt rundt på Mars utstyrt med kameraer, spader og et helt lite laboratorium.

Takket være disse robotbilene har vi fått bilder fra Mars så vi kan se hvordan det ser ut der, og takket være utstyret som bilene har med seg kan vi finne ut hva slags stoffer jorden, sanden og steinene på Mars består av, om det er vann der og om det kanskje en gang har vært liv på Mars.

Se et kjempestort bilde fra Mars som Curiosity har tatt. Du kan klikke deg inn og bevege deg rundt i bildet.

Det tok omtrent 8 måneder fra Curiosity ble sendt opp med et romskip fra Jorden, til den landet på Mars. Å sende et signal (for eks et bilde) fra Mars tilbake til Jorden tar 14 minutter.

Bilder: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Curiosity ble sendt til Mars inne i en kapsel som ble sluppet ut av et romskip. Kapselen kommer inn i atmosfæren til Mars og begynner å nærme seg planeten, varmes veldig opp når den kommer inn for landing og slippes til slutt ut i en fallskjerm. Etter hvert må fallskjermen slippe taket og små raketter under hjulene på Curiosity bremser den opp så den ikke skal kræsje i bakken på Mars og blir ødelagt. Det var veldig spennende å se om det kom til å gå bra, det var mye som skulle klaffe og det gjorde det heldigvis! 

Føl på spenningen da Curiosity landet på Mars. Den engelske stemmen gir rapport om ulike stadier i landingen etter hvert som det går bra. Det blir applaus hver gang noe nytt har gått bra, og voldsom jubel til slutt når Curiosity endelig har nådd bakken. 

Film: Curiosity lander (eller her)

Ekte panoramabilde fra Mars.

Film: Fly over Mars

Avsluttende film: En reise gjennom Solsystemet (youtube)

Utenfor solsystemet

Utenfor Solsystemet er det millioner på millioner av flere stjerner. Bildet viser et stjernedannende område i den store magellanske sky. Bilde: NASA/ESA.

Mange av stjernene har planeter rundt seg. Kanskje finnes det liv på en annen planet et sted i verdensrommet? Det vet vi ikke ennå, men mange leter etter tegn på liv på andre planeter.

Andromeda-galaksen, vår nabogalakse. Hver prikk på dette bildet er en stjerne. I midten av galaksen ligger stjernene så tett at det bare ser ut som en lysende masse. Bilde: Wikipedia.

Alle stjernene du kan se på himmelen er en del av vår galakse, som vi kaller Melkeveien. 

Solen vår er én stjerne blant flere hundre milliarder stjerner i Melkeveien. Solen (og solsystemet) vårt ligger ganske langt ute i en av spiralarmene til galaksen.

Astronomi i skolen

Disse sidene er beregnet på deg som skal undervise astronomi til barn i grunnskolen. 

Du finner informasjon om Solen, Jorden, månen, planetene og stjerner.

Kontakt oss gjerne for tips til enkle øvelser dere kan gjøre i klasserommet.

Lær mer om astronomi

Stjernehimmelen i dag

Himmelkalenderen

Jorden, månen og sola - for barnetrinnet 1-2, naturfag.no

Tema verdensrommet på naturfag.no

Verdensrommet på Nysgjerrigper

Astronominyheter på norsk for barn - UNAWE (Universe Awareness project)

Utforske solsystemet med NASA (på engelsk)

Utdanningsmateriell astronomi - UNAWE (på engelsk)

 

Kratere på Månen. Bilde: NASA/Caltech-JPL/MIT/SRS

Testoppskytning for Apollo-programmet som til slutt landet på Månen i 1969. Dette er Apollo 4. Bilde: NASA.