Dvergplanetene

Bilde: NASA

Lenge trodde vi at solsystemet for det meste besto av planeter og tomt rom. Men nå vet vi at det er massevis av småplaneter og store steiner som suser rundt der ute. Småplanetene kaller vi dvergplaneter. De er ikke store nok til å kalles planeter, de er mindre enn Jordens måne.

De fleste dvergplanetene er enda mye lengre unna Solen enn Neptun.

Pluto er en dvergplanet. Da foreldrene deres gikk på skolen lærte vi at Pluto var en planet som lå utenfor Neptun. Det var fordi vi på den tiden ikke visste om alle de andre små dvergplanetene.

Nå kalles Pluto ikke en planet lenger. Den er en av de største dvergplanetene. Da vi oppdaget alle de små dvergplanetene fant vi ut at det ville være urettferdig om Pluto fikk være en planet og ikke alle de andre som var like store som Pluto. Derfor måtte astronomene bestemme seg for om de skulle kalle alle de andre også for planeter, eller om Pluto skulle kalles noe annet. De bestemte seg for det siste.

De fem dvergplanetene heter Ceres, Pluto, Eris, Makemake og Haumea. Ceres er mellom Mars og Jupiter, mens de andre er i samme område som Pluto, altså utenfor alle de ordentlige plantenes baner.

Publisert 29. okt. 2013 14:56 - Sist endret 15. aug. 2016 11:20