Solen

Solen vår er en stjerne, en diger ball av brennende gass. Alle de andre stjernene som du kan se på himmelen om natten er også slike store gassballer. Men siden de er mye lenger unna oss, ser de ut som små prikker og vi kan bare se dem om natten. Om dagen skinner Solen så sterkt at vi ikke kan se dem.

Slik ser Solen ut når man tar bilde av den fra verdensrommet. Bilde: NASA/European Space Agency

Større bilde.

Solen er mye større enn planetene i solsystemet vårt.

Man skal aldri se rett på Solen med øynene, selv ikke med solbriller, men teleskoper som er på satellitter ute i verdensrommet har tatt bilder og film av Solen.

 

Romobservatoriet IRIS som ble skutt opp i sommer og som skal se på Solen.

De viser oss at Solen ikke er et rolig og avslappet sted. Tvert imot er det fullt opp med små eksplosjoner som slynger varm gass ut i rommet.

Film: Eksplosjon på Solen.

 

I tillegg til størrelsen, hva er forskjellen på planeter og stjerner?

  • Stjerner lyser av seg selv 
  • Planeter (og måner!) lyser ikke av seg selv

Om dagen lyser Solen så sterkt (selv om det er overskyet) at vi nesten ikke kan se noe annet på himmelen. Hva kan vi se noen ganger om dagen? Månen. Men den er svakere og blekere enn når vi ser den om natten. Om dagen blekner nesten alt annet på himmelen på grunn av Solens sterke lys.

 

Planeter på stjernehimmelen

Planetene lyser fordi Solen skinner på dem. Siden planetene ikke lyser av seg selv, lyser de mye svakere enn Solen. Derfor kan vi bare se dem om natten, når Solen ikke er på himmelen.

Hvis man er et sted der det er skikkelig mørkt, kan man se flere tusen stjerner. Men i Oslo ser man ikke så mange stjerner. Hvorfor? Fordi det er for mye lys fra byen.

På et veldig høyt fjell langt fra lys på en velidg stjerneklar natt. Foto: Håkon Dahle.

Det er mulig å se noen planeter på nattehimmelen også! Man kan se Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn på himmelen om natten uten kikkert. De ser ut som små lysende prikker, men de er gjerne litt sterkere og litt større enn den vanlige stjernene. Hvis man ser godt kan man se at Mars ser litt rød ut. Men man må vite hvor man skal lete etter dem, for de gjemmer seg blant stjernene.

Man kan bruke stjernekart for å se hvilke stjernetegn og planeter som er synlige for eksempel nå i natt. Vi ser at i natt er det ikke så mange planeter, men Jupiter er der.

Publisert 30. okt. 2013 13:50 - Sist endret 28. juli 2014 11:02