Kunsten som formidlingskanal

Hvordan kommuniserer vi aktivitetene vi har på senteret vårt ut til målgruppene våre? Spredning beskrives ofte som en aktiv og målrettet formidling av ny kunnskap eller nye praksiser. Formålet er at flere skal ta i bruk nye metoder og praksiser. Det å dele det vi gjør er ikke i seg selv tilstrekkelig for å få til spredning. 

Kvinne foran bilder.

Mæhlum foran veggen av grafiske trykk hun har produsert med bakgrunn i samarbeidet. 

Ellen Karin Mæhlum er billedkunstner og grafiker som vi har samarbeidet med og som har hjulpet oss nettopp med å spre kunnskap og diskurser om det vi jobber med ved senteret.

Som alle sentre har vi en årsrapport som vi leverer innen 1. mars hvert år. Årsrapporten skal fortelle hvilke aktiviteter og utfordringer vi har hatt det siste året, og vi lister også opp aktivitetene våre det siste året i form av blant annet hvilke gjester og seminarer vi har hatt. 

Hvordan kan vi formidle aktivitetene våre? 

Senter for beregningsorientert realfagsutdanning er et senter for fremragende utdanning. Senteret holder til i østfløyen 4. etasje i Fysikkbygningen på Blindern. Vi jobber med å gjøre programmering og realistiske problemstillinger til en integrert del av høyere utdanning og skole. 

Allerede i den første korridoren henger det et grafisk trykk som Ellen Karin har laget - et grafisk trykk som er laget med utgangspunkt i basert skisser og foto fra forskningsekspedisjon. Den samme forskningsekspedisjonen har vært utgangspunktet for forskning. 

- Mye av det vi gjør her på senteret er litt abstrakt og kan være vanskelig å formidle til utenforstående. Når vi har valgt å samarbeide med en kunstner som Mæhlum, skaper vi et utgangspunkt for samtaler med andre om det vi driver med.

- Når vi får gjester på besøk, kan vi sammen med gjesten gå bort til et av bildene vi har på veggen og fortelle om aktiviteten som er utgangspunktet for Mæhlums kunst. På den måten hjelper kunsten oss å skape gode dialoger om virksomheten vår, sier professor Anders Malthe-Sørenssen, leder av senteret. 

Verkstedet til Mæhlum ligger på Frysja, og langs den lange vindusrekken står en solid trykkpresse som har levd noen år og som har tilhørt Ludvig Eikaas. På et bord ligger et fotografi av en hjernecelle. Forskeren Sverre Grødem har tatt bildet. Og resultatet av dette bildet etter en reise gjennom kunstprosessen til Mæhlum, ser vi gjengitt på veggen. 

Bildet av hjernecellen kommer fra mikroskop, og er fra Centre for Integrative Neuroplasticity (CINPLA), et forskningskonsortum ved UiO. Ved CINPLA kombinerer de eksperimentelle, beregningsmessige og teoretiske tilnærminger for å studere nevral plastisitet og utvikle beregningsmessige og teoretiske verktøy for å forstå plastisitet på flere skalaer. Bildene viser nevroner omgitt av perineuronale nett. 

Ellen Karin Mæhlums nettside

Publisert 25. apr. 2023 20:42 - Sist endret 9. jan. 2024 13:29