Mandat for nasjonal arbeidsgruppe – Computers in Science Education (CSE)

Mandat for nasjonal arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet 2010-2011.

Oppdraget

Universitetet i Oslo ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet skal, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, oppnevne og lede en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppen skal utarbeide en modell for hvordan prosjektet CSE (Computers in Science Education) kan tas i bruk ved andre utdanningsmiljøer innen MNT-fag.

Departementet viser til strategien Realfag for framtida og påpeker at prosjektet skal støtte opp under strategiens mål om økt kvalitet i norske MNT-utdanninger.

Overordnet mål

Spre kunnskap om CSE-prosjektet, herunder inkludering og integrering av et beregningsperspektiv i realfaglige og teknologiske studier på laveregrad.

Leveranse

På bakgrunn av de erfaringer Universitetet i Oslo har gjort siden oppstart av prosjektet skal arbeidsgruppen utarbeide en skriftlig veileder og bidra til informasjonsspredning gjennom aktiviteter som støtter opp under de nevnte målene.

Veilederen skal som minimum inneholde følgende punkter:

  • Gi en faglig begrunnelse for å vektlegge beregninger i undervisningen for laveregradsstudenter, herunder tekst som kan brukes som et beslutningsgrunnlag for å vurdere hvilke utdanninger som bør ha konkrete læringsmål knyttet til å beherske beregningsorientert matematikk.
  • Beskrive forutsetninger, kostnader og gevinster/konsekvenser ved innføring av mer beregningsorientert realfaglig undervisning ved en institusjon. Det må i dette henseende tas hensyn til diversiteten i den norske utdanningssektoren, både hva ressurser, størrelse, avtakere og fagportefølje angår.
  • Utforme en modell for hvordan en beregningsorientert tilnærming til realfaglige emner kan integreres og implementeres i andre realfaglige og teknologiske utdanninger, herunder beskrive ressurs- og kompetansebehov. Det bør så langt det er mulig og hensiktsmessig skisseres opp løsninger for ulike grader av fordypning/omfang, anbefalinger for undervisningsformer, læringsmateriell og lignende.

I tillegg skal det opprettes et nettsted for formålet, hvor det blant annet kan legges ut læringsressurser som kan fungere som ”good practice”. Arbeidsgruppen oppfordres til å ha dialog med miljøer i UH-sektoren og eksterne interesser der dette sees som hensiktsmessig. Arbeidsgruppen vurderer selv om ytterligere elementer bør inkluderes i oppdraget, så fremt det kan løses innenfor den tildelte budsjettrammen.

Sammensetning av utvalget

Arbeidsgruppen skal i størst mulig grad være representativt ut fra følgende prioriterte kriterier:

  • ulike MNT-faglige miljøer
  • størrelse på miljøene
  • studentrepresentasjon
  • representasjon fra avtaker/næringslivet
  • geografi
  • kjønn

Arbeidsgruppen skal ha en størrelse på 7-9 personer.

Tidsfrister

  • Innen 01.01.2011: Arbeidsgruppen bør etterstrebe å få legge frem sitt foreløpige arbeid for Nasjonalt råd for teknologisk utdanning og Nasjonalt fakultetsmøte for realfag
  • Innen 01.02 2011: Arbeidsgruppen avleverer sin rapport til Kunnskapsdepartementet
  • Innen 01.06 2011: Avholde et seminar for informasjonsspredning for sektoren og andre interessenter
     

 

Publisert 1. des. 2023 14:29 - Sist endret 16. jan. 2024 13:47