English version of this page

Nordlysdans på Sognsvann

Bildene av det dansende nordlyset ble tatt denne uken ved Sognsvann av Aditi Bhatnagar. Aditi er doktorgradsstipendiat ved RoCS - Rosseland Center for Solar Physics.

Dansende nordlys på Sognsvann

Norge er kjent som et nordlys reisemål. Det er geografisk mulig å se nordlyset også i Oslo under riktige himmelforhold. Foto: Aditi Bhatnagar.

Perioden med sterk aktivitet varte fra kl. 21:50 til 22:20 mandag 3. oktober. Nordlys oppstår når elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med gasser i jordens atmosfære.

– Aditi, hvordan visste du når du skulle gå ut for å fange nordlyset?

- Fra 27. september har et hull i koronaen vært vendt mot jorden (synlig på Solarmonitor). Jeg har derfor overvåket romværaktiviteten fra 29. september. Jeg følger med på SpaceWeatherLive, hvor det er mulig å se sanntidsdata fra DSCOVR-satellitten i verdensrommet. De gir data for ulike solvindparametere - hastighet, tetthet og magnetfelt. På denne måten kan du bli kjent med forholdene de neste 40-60 minuttene. Basert på hvordan dataene utvikler seg, som økende hastighet eller magnetfelt som Bz forblir negativt konsekvent i lang tid osv., bestemmer jeg meg for om jeg skal se etter auroras.

Aditi laget en video av bildene hun tok:

På tirsdag dro jeg til Sognsvann kl. 20:30 da jeg ut fra fremtidige data konkluderte med at aktiviteten muligens kunne øke. Jeg var på plass på Sognsvann kl. 21:00 og da var det ikke mulig å se auroras. Men aktiviteten økte og en svak grønn sky begynte å sveve over horisonten. Ettersom tiden gikk, og orienteringen av magnetfeltet forble negativ i lang tid, ble den svake grønne skyen lysere og større. Ved 21:50 tiden var det mulig å se auroras danse. Ved 22:10-tiden ble de ganske sterke og det var mulig å se de rosa stripene av auroras bevege seg rundt og mot oss. Det var virkelig vakkert. 

Rundt da fikk jeg også et varsel om at det hadde nådd nivået av en geomagnetisk storm. Kp-indeksen var 5. Så det var bra at jeg dro dit og ventet på at auroras skulle dukke opp!

– Var det første gang i høst du har sett nordlys?

– Dette er faktisk ikke første gang jeg har sett auroras denne høsten. Fra august, da Oslo begynte å få mørkere netter, var det mulig å se nordlyset når det var  koronalemasseutkast eller koronalhull på solen. Ettersom solens aktivitet øker, vil også muligheten for å se nordlys i Oslo øke, dersom været tillater det. 

Ung kvinnelig forsker fra India
Aditi Bhatnagar begynte ved RoCS og ITA 1. oktober 2020 som doktorgradsstipendiat etter å ha fullført sin mastergrad ved Indian Institute of Science Education and Research (IISER) Kolkata, India. Foto: Privat
Av Eyrun Thune
Publisert 5. okt. 2022 12:11 - Sist endret 6. okt. 2022 07:57