Reisebrev fra Carleton University, Ottawa, Canada

Leter du etter et inkluderende og positivt miljø der du kan utfolde deg mens du opplever en ny del av verden? Å bo i Nord-Amerika er ikke det samme som å reise dit på ferie!

Byen

Klassisk canadisk poutine

Klassisk canadisk poutine. Foto: privat

Ottawa er Canadas hovedstad, og byen er med det en imponerende by omgitt av kulturelle skatter som er verdt å utforske. Byen i seg selv er stor nok til at det er nok å se, men samtidig liten nok til at man ikke går seg vill. Ottawa, og Canadiere generelt, er veldig inkluderende, og om du går deg vill er det bare å spørre en av de mange behjelpelige canadiere du måtte komme til å støte på. Det er ikke uten grunn at canadiere er kjent for å være hyggelige, noe som hjelper på følelsen av at du har fått mye igjen for utvekslingsoppholdet. Byen har mye kultur å by på enten du liker historie, ishockey eller særpreget canadisk mat. Canada er kjent for de vakre høstfargene, noe som i seg selv lokker mang en turist.

Skolehverdagen

Rideau Canal

Rideau Canal med Carleton University i bakgrunnen.

Foto: privat

Hvordan emnene er lagt opp varierer etter hvilke emner du tar. Noen emner har ikke slutteksamener i det hele tatt, mens slutteksamen teller mesteparten av karakteren i andre emner. For min del telte slutteksamen omtrent 40 % av karakteren, mens resten av karakterene var basert på obligatoriske oppgaver og midtveiseksamener. Ved Carleton University tok jeg fem emner (tilsvarende 30 norske studiepoeng) istedenfor tre som er vanlig ved Universitetet i Oslo, men arbeidsmengden vil jeg si var omtrent lik som i Norge. Jeg likte å ha fem emner ettersom det ga meg mulighet til å utforske forskjellige grener av utdanningen min, og dermed kunne jeg tilpasse studieløpet etter mine spesifikke interesser. Jeg er veldig fornøyd med utvalget av emner ved Carleton University. Noen emner har kollokviegrupper der man diskuterer, mens andre har forelesninger eller arbeidsøkter der man jobber med ulike prosjekt. Kombinasjoner av disse er svært vanlig.

Bolig

Jeg bodde i en studenthybel på campus, og campuslivet innfridde alle forventninger. Jeg kunne velge om jeg ville dele rom med en annen og om jeg ville ha tilgang til kjøkken. Jeg valgte enerom uten kjøkken siden tilgangen på mat var veldig god ellers på campus. Jeg møtte for øvrig mange studenter, både canadiere og andre utenlandske studenter, som bodde «off-Campus». Å ikke ha studenthybel på campus er også veldig vanlig, og også noe billigere. Det virket som disse studentene var veldig fornøyd med sine bosituasjoner også. Treningsstudioet var gratis for studenter, og å bo på campus gjorde det lett å bli kjent med andre; både canadiere og studenter fra rundt om i verden.

Sentrum (parlamentsbygningen og hovedkjøpesenteret) er 20 minutter unna med buss. Bussrutene er velutviklet, og det er enkelt å komme seg rundt i byen fra campus. T-banen/toget i Ottawa går også rett igjennom Carleton University campus.

Utflukter

Quebec City. Foto:privat

Hovedstadsregionen består av Ottawa og Gatineau. Ottawa-elven deler hovedstaden i to, den engelske delen med Ottawa, og den franske delen av Canada (Quebec) med Gatineau. Det var spennende for meg å kun måtte krysse en bro for å oppleve en annen kultur og et helt annet språk. Hvis du ønsker å oppleve mer fra den franske befolkningen i Canada er det også mulig å ta bussen et par timer til Montreal, som er den andre største byen i Canada, og niende største i Nord-Amerika etter folketall. Montreal var kjent som et knutepunkt for handel sammen med Quebec City tidlig på 1600-tallet, noe som har ført til at begge disse byene har en fransk sjarm over seg. Quebec City er omtrent dobbelt så langt unna som Montreal fra Ottawa. Canadas største by, Toronto, er litt over fire timer med bil sørvest for Ottawa, og derifra er det kun en kort biltur til Niagarafallene. Det er mange billige flybilletter til destinasjoner over hele USA fra Ottawa også, og prisforskjellene på billetter til Miami eller Los Angeles er ikke så stor som man skulle tro om man ser det i forhold til å reise til New York eller Chicago. Nord-Amerika er åpen og venter på å bli utforsket!

 

Ottawa anbefales

Ønsker du å praktisere engelsk språk og knytte vennskap på kryss av landegrenser samtidig som du opplever en ny kultur er Ottawa stedet for deg. Jeg trivdes veldig, og angrer ikke et sekund på min utveksling. Ottawa er en by det er lett å føle seg hjemme i, og miljøet rundt studentlivet er fantastisk.

The International Student Services Office ved Carleton University gjorde det sosiale veldig enkelt for meg, og de hjalp også til med hva enn jeg kom til å være usikker på. Å reise på utveksling er ikke så vanskelig som mange innbiller seg!

 

Av Vetle Odin Jonassen
Publisert 28. jan. 2015 14:12 - Sist endret 30. jan. 2015 10:47