Opptak av fysisk forelesning i undervisningslokale

For å ta opp en fysisk forelesning med studenter til stede, anbefaler MN at du bruker "Forelesningsopptak", UiOs løsning for opptak og publisering av forelesning. Løsningen tar opp forelesers stemme og skjerm ("screencast") og publiserer automatisk i Timeplanen på semestersiden . Publisering av en slik screencast krever ikke samtykke fra noen i salen. 

Forelesningsopptak fungerer bare på UiO-driftede maskiner, ikke på Mac eller privat laptop.

Hvordan bruker jeg Forelesningsopptak

I MNs auditorier er "Forelesningsopptak" forhåndsinstallert på alle faste PC-er. Se etter dette ikonet på maskinens skrivebord:

Se veiledning for bruk av Forelesningsopptak. Du kan også bruke Forelesningsopptak på UiO-driftet laptop. Se veiledning for installering på laptop i lenken.

Hvordan gjør jeg opptak med Mac og privat laptop

Opptaksløsningen "Forelesningsopptak" fungerer ikke på Mac/privat laptop. For å lage en "screencast" (foreleserstemme og skjerm) på Mac anbefaler vi følgende løsning:

Du kan også bruke opptaksfunksjonen i Zoom når du lager screencast av en forelesning, for eksempel om du har privat laptop.

NB: Husk at opptaket skal publiseres i emnets timeplan (se punktet "Publisering av opptak" under)  

Stasjonær opptaksboks i undervisningslokalet (Cynap)

For avanserte brukere som har behov for videopptak, etc. kan du bruke opptaksløsningen Cynap (en fysisk opptaker montert i undervisningsloalet). Sjekk Timeplansystemet for å se om Cynap er installert i lokalet du skal bruke

NB: Cynap støtter videoopptak, så ved bruk må du sette deg inn i regelverk for opptak av forelesningar på UiO. NB: Husk at opptaket fortsatt skal publiseres i emnets timeplan (se punktet "Publisering av opptak" under).

Publisering av opptak

Retningslinjene ved MN er at du skal publisere opptak av forelesninger i timeplanen på emnets semesterside. Opptak skal ikke legges i Canvas.

  • Forelesningsopptak: Om du bruker opptaksløsningen Forelesningsopptak, skjer publisering av forelesningsvideo i timeplan automatisk.
  • Andre opptaksløsninger: Om du bruker en av de andre opptaksløsningene (Zoom, Cynap eller skjermopptak på Mac), må du selv publisere opptaket/fila. Bruk UiOs app "Kursopplasting" til å laste opp filer til semestermappen og publisere i Timeplanen.     
  • Publisering i Canvas: Etter at du har lagt ut forelesningsvideoen i timeplanen, blir videoen også automatisk tilgjengelig i emnets Canvas-rom via "Video"-lenken i Canvas-rommets venstremeny. 
Publisert 17. juni 2020 15:11 - Sist endret 1. juni 2022 08:46