Norsk finale i Astronomiolympiaden

Hva kjennetegner de som er tatt ut til å representere Norge i Astronomiolympiaden 2022? De er unge, nysgjerrige og de tør å delta selv om de ikke kan alt!

20 ungdommer på treningsuke på ITA

20 studenter deltok på treningsuken og finalen til den norske Astronomiolympiaden i mars på ITA. Bilde: UiO

Martina D'Angelo ved ITA er ansvarlig for Astronomiolympiaden i Norge og hun er godt fornøyd med arrangementet: - I den første nasjonale runden deltok 46 elever fra 12 skoler. 20 elever gikk videre og var med på finaleuka ved instituttet i slutten av mars. I år deltok også mange flere jenter enn tidligere (5), sier D'Angelo.

Elevene likte best:

  1. Å møte andre
  2. Foredragene
  3. Utflukten til Solobservatoriumet på Harestua.

«Det viktigste er det skal være gøy å lære om universet. Vi skal ikke grave oss ned i detaljer på dette nivået»

sier instituttleder Per Barth Lilje om ITA's store elevarrangement.  Han snakker varmt om Fag-olympiadene som gir elevene en mulighet til å få motivasjon og strekke seg lenger samt få sosial bekreftelse ved å møte andre med samme interesse.

Norges lag til Astronomiolympiaden

  • Trym Bjelland Kvitnes, Sandsli vgs, Bergen
  • Yousef Khoury, Thor Heyerdahl vgs, Larvik
  • Noah Hessen Bjerke, Nydalen vgs,  Oslo
  • Trym Vegard Sæle Marton, Norges Realfagsgymnas, Sandvika
  • Ulrik Garmark Anker, Blindern vgs, Oslo

Gjetting og kunnskap

Noah Hessen Bjerke fra Kjelsås var med i fjor da han synes det var gøy å delta "selv om det for meg ble mye gjetting både da og nå". Han deltok ikke på treningsuken til astronomi da den kolliderte med treningsleiren til fysikkolympiaden. "Men jeg rakk akkurat å være med på selve finaleprøven i astro".

ung gutt
Noah Hessen Bjerke gikk videre i to runder og skal representere Norge i Astronomiolympiaden sammen med fire andre. Bilde: Privat.

«Ved første øyekast så oppgavene helt umulig ut, men med litt regning og gjetting, så gikk det ganske bra»

sier Noah. Han vil gjerne drive med matematikk fremover som er faget han konsentrerer seg om.

Gøy med olympiader

Trym Bjelland Kvitnes fra Austevoll ble med på astronomi olympiaden fordi han lenge har interessert seg for  for fysikk og astronomi. Han ble med "på de fleste olympiadene som ble avholdt i år."

«Å være med på treningsuka har vært både kjekt og lærerikt, det var mange gode forelesere med interessante tema innen astrofysikk og astronomi»

Ung gutt
Trym Bjelland Kvitnes tok turen fra Austevoll til ITA  og Oslo for å delta i finaleuken. Det ble full pott for tredjeklassingen. Bilde: Privat.

Trym trekker frem turen til Solobservatoriet på Harestua som spesielt fin og informativ. - Her fikk vi observere solflekker på solen og se stjernehimmelen gjennom kraftige teleskop. Trym har planer om å studere datavitenskap og Informasjonsteknologi, men sier han kommer til å holde på interessen for astronomi og fysikk.

En bra blanding

Bildet kan inneholde: himmel, verden, bygning, reise, moro.
Ulrik Garmark Anker ble tatt ut til det norske finalelaget. Bilde: Privat.

 

Ulrik Garmark Anker fra Oslo ble med på Astronomiolympiaden fordi han synes fysikk er gøy, og fordi han er interessert i astrofysikk på fritiden.

For han var det et høydepunkt å møte "mange flinke mennesker, men jeg likte også å lære mer om astrofysikk. Turen til harestua var et høydepunkt for begge deler."

I tillegg til å søke NTNU har han også søkt på aerospace engineering på TU Delft i Nederland og drømmen ville da vært å jobbe ved ESA.

Favorittfakta i astronomi

  • Noah: At Sola tar opp 99,9% av massen i solsystemet vårt! 
  • Ulrik: "Pillars of Creation" bildet er veldig pent. Det er både interessant og skummelt at universet utvider seg fortere en lysets hastighet. Interessant fordi det gir liten mening synes jeg, og skummelt fordi det kan bety at det observerbare universet kan krympe.
  • Trym: At vi kan se tilbake i tid i universet for å se hvordan det har utviklet seg, noe som er mulig på grunn av lyset vi observerer fra ting veldig langt vekke.

Flyttet finalen fra Ukraina

På grunn av krigen er den internasjonale finalen 14.-22. august flyttet fra Kyiv, Ukraina til Kutaisi, Georgia.

grønn og oransje tekst "IOAA"

Info om Astronomiolympiade

Kontaktperson: Martina D`Angelo,  astronomiolympiaden@astro.uio.no   

Norsk astronomiolympiade er en kunnskapskonkurranse for elever med fysikk som programfag ved videregående skoler i Norge. Oppgavene er innen astrofysikk og astronomi. Den blir arrangert av Institutt for teoretisk astrofysikk og Rosseland Senter for Solfysikk ved Universitetet i Oslo blant andre institusjoner. De som skal representere Norge velges ut gjennom flere runder med tester i Norge. De beste elevene fra den nasjonale runden blir invitert til å delta i en intensiv finaleuke ved Universitetet i Oslo. Vinnerne får tilbud om å delta i den internasjonale olympiaden senere samme år.

IOAA ble etablert internasjonalt i 2007 med 21 deltagende land. Nå er det mer enn 45 land som deltar. Første gang Norge deltok var i 2019/2020. 

Les mer:

Interessert i Astronomi? Delta i Astronomiolympiaden!

Les mer om den norske Astronomiolympiaden ved ITA

IOAA- International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (ekstern lenken)

Er du interessert i astronomi og fysikk? Universitetet i Oslo tilbyr landets eneste dedikerte studieløp hvor man kan ta en bachelorgrad som spesialiserer seg innen astrofysikk.

Emneord: astronomiolympiaden Av Eyrun Thune
Publisert 7. apr. 2022 12:55 - Sist endret 12. apr. 2022 00:29