Titan.uio.no-saker om fysikk

• Kilogramprototypen på Kjeller I dag er kiloen død – leve den nye kiloen! 20. mai 2019 08:01

Originalkiloen i Paris går av med pensjon i dag. For forskere blir alt enklere og mer nøyaktig når måleenhetene defineres ut fra fysiske konstanter. For andre kan det være som å miste et håndfast holdepunkt i tilværelsen.

• Professor Gaute Einevoll er fysiker og hjerneforsker Du lever ikke i virkeligheten, men i en modell 7. mai 2019 07:42

Hjerneforskere kartlegger koblinger og strukturer i hjernen og bygger digitale modeller for bedre å forstå hvordan den virker. Hjernen din gjør noe av det samme: Det du tror er virkeligheten, er egentlig en modell som hjernen din har konstruert i et forsøk på å forstå verden.

• Kjetil Moe Gulli (t.v.), Johannes Sørby Heines Mobilen er blitt et fysikklaboratorium 15. apr. 2019 16:06

Nå kan studenter finne jordas tyngdeakselerasjon, lydhastigheten i luft og jordas magnetfelt ved hjelp av mobiltelefonen.

• Protonbestråling av kreftceller på Oslo-syklotronen Protoner skal gi flere pasienter nytte av immunterapi 1. apr. 2019 07:32

Immunterapi mot kreft med spredning har vist forbløffende gode resultater. Dessverre virker behandlingen bare på et fåtall av pasientene. Kanskje kan strålebehandling med protoner hjelpe flere.

Fysisk institutt på Facebook

Fysisk institutt på Twitter