Francesco Pogliano

English version of this page
Rom V105
Brukernavn
Besøksadresse Sem Sælands vei 24 Fysikkbygningen 0371 Oslo
Postadresse Postboks 1048 Blindern 0316 Oslo
Andre tilknytninger Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Student)

Faglige interesser

Hvorfor har vi så mye mer jern og kalsium på jorda, fremfor andre grunnstoffer som gull og platina? Og hvordan ble disse grunnstoffene lagd, egentlig?

For å svare på dette trenger vi å dykke dypt inn i kjernefysikk og astrofysikk. Disse grunnstoffene ble dannet i verdensrommet lenge før jorda ble formet, og i kjerneastrofysikk jobber vi blant annet med å finne ut hvordan disse ble til, og hvorfor i akkurat i de proporsjonene vi observerer i universet.

Det finnes mange forskjellige astrofysiske prosesser som hjelper oss med å forklare grunnstoffenes opprinnelse, og s-prosessen og r-prosessen er de som står bak dannelsen av dem som er tyngre enn jern.

Den som er mest mystisk av de to, er r-prosessen. Hvor skjer den, egentlig? Og hvordan oppfører alle kjernene som tar del i den seg? Sammen med gravitasjonelle bølger, nøytronstjernekollisjoner produserer en kilonova, altså en stor eksplosjon som kan observeres i det elektromagnetiske spekteret. Analysen om en slik kilonova målt på jorda i 2017 avslørte at stoffer som kun kan fremstilles med r-prosessen, ble dannet i kollisjonen. Med dette kan vi i alle fall fastslå ett sted hvor r-prosessen skjer, og det hjelper oss med å svare på spørsmålet om “hvor”. Likevel sliter vi fremdeles med å forklare “hvordan”. Dette fordi r-prosessens mikroskopiske beskrivelse må støtte seg til teoretiske modeller som strever med oppgaven om å forklare atomkjernenes egenskaper, når disse kjernene er så eksotiske og sjeldne som dem som fremstilles i nøytronstjernekollisjoner. Det vi blir igjen med, er prediksjoner med store usikkerhetsmarginer: En stor begrensning for våre modeller, og vår kunnskap om hvordan grunnstoffer blir til.

Mitt PhD-prosjekt forsøker å kaste lys på dette mysteriet. Ved å samle mer kunnskap og eksperimentell data om hvordan disse eksotiske kjernene oppfører seg, kan vi forbedre våre teoretiske modeller, og beskrive r-prosessen på en mer presis måte. Dette er en veldig viktig puslebit i oppgaven om å forklare r-prosessen og vil, til syvende og sist, hjelpe oss med å forstå hvordan alle grunnstoffene på jorda og i vår galakse ble til, og hvor de kom fra.

 

Bakgrunn

B.Sc, Universitetet i Tromsø: Fysikk, 2012-2015

M.Sc, NTNU: Astrofysikk, 2015-2017

Stipendiat, Universitetet i Oslo: Kjerneastrofysikk, 2019 -

Undervisning

 

 

Emneord: kjernefysikk, kjerne-astrofysikk

Publikasjoner

Fant ingen resultater i Cristin

Publisert 19. nov. 2019 11:05 - Sist endret 7. mai 2021 10:48