Ofte stilte spørsmål...

...og andre ting du bør vite som bachelorstudent ved Fysisk institutt.

En legotrollmann som svever på en magnet over en superleder.
Foto: Hilde Lynnebakken

Ofte stilte spørsmål

Eksamensforsøk - Hvor mange har jeg?

Du har 3 eksamensforsøk per emne.

Det regnes som et tellende forsøk om du:

  • har bestått eksamen i emnet.
  • ikke har møtt til eksamen.
  • har strøket til eksamen.
  • trekker deg under eksamen uten legeattest.

Det regnes ikke som et tellende forsøk om du:

  • trekker deg til eksamen med legeattest.
  • er syk på eksamen og har legeattest.
  • trekker deg før trekkfristen, som du finner på semestersiden.

Har du brukt alle dine forsøk på et emne uten å bestå, må du ta kontakt med din programkoordinator.

HMS-kurs - Hva er det?

Noen av programmene våre har obligatoriske HMS-kurs som enten gjennomføres for å få godkjent graden eller som kreves for å få gjennomført obligatoriske emner i graden. 

Du vil finne hvilke emner som er obligatorisk for deg i utdanningsplanen din i Studentweb og i planen for oppbygging av studiet ditt på programsiden. 

Les mer om Helse, miljø og sikkerhet (HMS) på fakultetets sider.

MN-studieinfo er kontaktpunkt for spørsmål om HMS-kurs.

Innpasse emner fra andre læresteder?

Det er mulig å søke om innpassing av tidligere utdanning, se mer informasjon på nettsidene for Godkjenning av utdanning

Søk om godkjenning så tidlig som mulig, særlig om du ønsker godkjenning av obligatoriske emner i programmet eller studieretning. Det tar ofte flere måneder å få svar på søknad om innpasningssøknader, siden utdannelsen din skal vurderes av fagpersoner hos oss. 

Har du søkt om godkjenning av emner som skal erstatte obligatoriske emner, så vil studieadministrasjonen normalt legge til disse. Gjelder godkjenningen frie emner får du normalt beskjed om å kontakte studieadministrasjonen for å eventuelt legge til de emnene du vil ha med.

Permisjon eller tilrettelegging - Hvordan søker jeg?

Studenter med behov for permisjon eller tilrettelegging søker om dette via felles nettskjema. Du finner mer informasjon på våre nettsider.

Progresjonssjekk - Hva er det for noe?

Studenter på bachelorprogrammene Elektronikk, informatikk og teknologi, Fysikk og astronomi og Kjernefysikk og nukleærteknologi må holde minst 50 % progresjon av normert studieløp for å beholde sin studierett. (Se §7 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo)

Studenter på Honours-programmet forholder seg til programspesifikke progresjonsregler som beskrevet på programsiden

Studieadministrasjonen kontrollerer progresjonen av alle studenter én gang i semesteret og informerer studenter som er forsinket eller som kan få sin studierett inndratt i forbindelse med denne gjennomgangen. Denne kontrollen foregår normalt i periodene 15. september - 15. oktober i høstsemesteret og 15. februar - 15. mars i vårsemesteret. 

Semesterregistrering og emnepåmelding - Hva må jeg gjøre?

Du huske å semesterregistrere deg og betale semesteravgift innen fristen hvert semester, og du også melde deg til undervisning og eksamen hvert semester. Hvis du ikke får meldt deg til enkelte emner må du ta kontakt med programkoordinator før søknadsfristen for emner går ut. 

Studieadministrasjonen forhåndsmelder deg til undervisning og eksamen i de obligatoriske emnene du har frem til fjerde semester, med unntak av Exphil. Du må selv melde deg til Exphil, frie emner og alle emner fra ditt femte semester.

Så lenge du ikke er plassert til undervisning eller vurdering, så vil det stå «opptak pågår» inntil undervisningsopptaket er ferdig. Publisering av undervisningsopptak skjer normalt i løpet av helga før undervisningen begynner ved MN-fakultetet. Merk at du også må melde deg til eksamen, etter at du får opptak til undervisning.

Siste semester - Må jeg gjøre noe spesielt?

Vitnemålet ditt er basert på innholdet av utdanningsplanen. Det er derfor særlig viktig at studenter som har innpasset emner, eller har produsert mer enn normert studiepoengsmengde får lagt inn riktige emneerstatninger og de ønskede frie emnene før vi sender dere videre til fakultetet for oppfølging.

Studieadministrasjonen sender ut e-post til alle studenter som er i sitt 2. år eller mer i vårsemesteret og ber om tilbakemelding angående hvilke frie emner de ønsker i utdanningsplanen sin om de skal fullføre bachelorgraden. Tilbakemeldingen samles inn via et nettskjema. Dette gjøre normalt i perioden 15. februar - 15. mars. Dersom du ikke har mottatt e-post om tilbakemeldinger, og skal avslutte graden dette semesteret, ber vi deg selv se over utdanningsplanen din i Studentweb og melde fra til programkoordinator om emneerstatninger og frie emner. 

Studierett - Hvordan beholder jeg plassen på programmet?

For å få studieplass på bachelorprogrammene ved Fysisk institutt må du søke opptak gjennom Samordna opptak. Når du har takket ja til tilbudet, får du en aktiv studierett til det aktuelle programmet. Studieretten gir deg rett til å ta emner som inngår i programmet, men du må overholde visse krav for å beholde den. 

Les mer om hva som kreves på denne siden.

To grader - Hvordan får jeg til det?

Dersom du allerede har opptak til et bachelorprogram og søker nytt opptak til et annet program med tanke om å få to grader så kan dette være mulig. Du må huske å melde fra til instituttet som er ansvarlig for programmet du allerede er student på og si fra at du ønsker å beholde denne studieretten. Om du ikke gjør dette vil den automatisk bli avsluttet.

Det er fakultetet som bestemmer om du kan oppnå to grader - ta kontakt med MN-studieinfo.

Utveksling - noe for meg?

Er du nysgjerrig på å ta et semester i utlandet? - Vi ber alle studenter fra 3. semester eller før, om å utforske utdanningsplanen for sin fordypning for å se når det passer å dra på utveksling. 

Programmene har forsøkt å frigjøre ett semester av studiet for å dra ut, og vi prøver å tilrettelegge for andre semestre dersom det er enklere. Se nettsider for utveksling på ditt program og kontakt programkoordinator eller internasjonaliseringsgruppe på fakultetet for mer konkrete tips om hvor du kan dra på utveksling.

Vi anbefaler sterkt å dra på utveksling. Det gir god personlig utvikling og er derfor attraktivt også hos arbeidsgivere.

Utøver på nasjonalt nivå - Kan jeg få tilpasset studiene?

Dersom du driver med toppidrett på landslagsnivå, er kulturutøver eller politiker på nasjonalt nivå, kan du søke MN-fakultetet om å få tilpasninger i studiene.

Les mer og søk om tilpasning på denne siden.

Veiledning - Hvor kan jeg få hjelp?

Hvem du bør oppsøke vil avhenge av hva du trenger hjelp til, men som programstudent ved Fysisk institutt, vil programkoordinator hos oss være din primærkontakt.

Se oversikt over kontaktpunkter for typiske henvendelser.

Har du spørsmål knyttet til din grad, kontakter du din programkoordinator. Om for eksempel hvilke emner du bør velge, om du kan ta emnene i en annen rekkefølge, utveksling eller hva som skjer hvis du blir hengende etter.

Programkoordinator
Program Programkoordinator
Elektronikk, informatikk og teknologi (bachelor) Angelina Olsen
Fysikk og astronomi (bachelor) Espen Murtnes
Honours-programmet (bachelor) Helena B. Mathisen
Kjernefysikk og nukleærteknologi (bachelor) Grete Stavik-Døvle
Computational Science (master - to år) Espen Murtnes
Elektronikk, informatikk og teknologi (master - to år) Angelina Olsen
Fysikk (master - to år) Grete Stavik-Døvle
Nukleærteknologi (master - to år) Grete Stavik-Døvle

Kontakt oss på: studieinfo@fys.uio.no - Husk å oppgi hvilket program du går på og fullt navn. Vi ber om at du sender fra din UiO-epost.

Andre kontaktpunkter:

To studenter som ser på hverandre

Andre ting du burde vite

Endring i oppbygging av program

Programrådet gjør fra tid til annen endringer i utdanningen for programmet. Dette kan være så enkelt som å bytte ut et emne, andre ganger er det større endringer som at flere emner erstattes eller at studieretninger opprettes eller legges ned. Felles for endringene er at de gjelder for studenter på nye kull. En student må følge en av oppbyggingene for å få en godkjent sin bachelorgrad. Du kan altså ikke blande en ny og en eldre oppbygning.

På programsiden vil du finne oppbygging og gjennomføring for nåværende kull, se for eksempel Elektronikk, informatikk og teknologi (bachelor) eller Nukleærteknologi (master). Studenter som tilhører kull før denne oppbyggingen ble innført vil finne sin oppbygning lenger nede på samme side. 

I tilfeller hvor emner erstatter andre, vil det skisseres hvordan gjennomføring av et nedlagt emne brukes i ny oppbygging.

E-post

Alle studenter får en epost-konto fra UiO og det er til denne adressen vi sender all viktig informasjonen du trenger. Planlegger du å bruke din private epost du videresende fra UiO-adressen. 

Når du sender epost til studieadministrasjonen, bør du oppgi hvilket program du går på og huske å signere eller på annet vis oppgi fullt navn.

Emnesider og semestersider

Emner har en emneside og en semesterside per semester emnet blir undervist.

Emnesiden gir informasjon om hva du vil lære i emnet, hvordan det blir undervist og hvordan vurdering gjennomføres. Siden sier også noe om kriteriene for opptak, anbefalte forkunnskaper, om det er overlapp mot andre emner og detaljer rundt eksamen, slik som tillatte hjelpemidler og mulighet for ny eksamen (konte).

Semestersiden gir informasjon som gjelder det aktuelle semesteret, slik som timeplan, tider for eksamen, pensum og annen informasjon som emneansvarlig har valgt å legge ut. Mange emner bruker også Canvas og legger undervisningsmateriale der.

Mine studier

minestudier.uio.no er en nettside og en app som samler informasjon om timeplan, eksamen og innlevering. Du vil også få beskjeder fra emner du er meldt til, og beskjeder fra studieprogrammet. 

Mine studier kan også kobles til din kalender om du ønsker å synkronisere med dine andre aktiviteter.

Obligatorisk oppmøte

Det vil være obligatorisk oppmøte til informasjonsmøtet for studieprogrammet og noen emner har obligatorisk oppmøte til første forelesning. I tillegg vil det være deler av undervisningen som krever oppmøte. Ved fysisk institutt gjelder dette typisk laboratorieundervisning.

Informasjon om obligatorisk oppmøte til møter og undervisning vil være tilgjengelig på programsider, emnesider og semestersider. Det er viktig at du leser gjennom informasjonen på nettsidene før undervisningen begynner slik at du får siste oppdaterte informasjon om det som gjelder ditt program og dine emner.

Opptak til bachelor eller master

Det er Samordna opptak som gjør opptaket til bachelorstudier i Norge. Spørsmål om bachelorprogrammene våre kan rettes til oss, men spørsmål om opptak må tas med Samordna opptak.

Opptaket til masterstudier gjøres lokalt ved UiO, som har laget informasjonssider om dette. Du finner også god informasjon på programsidene. 

Generelt om masteropptak kan vi si at kravet om C-snitt gjelder de emner som inngår i opptakskravet og ikke alle emner du har på bachelor. C-snitt betyr nærmere C enn D. Vi inkluderer alle relevante emner du har tatt, uavhengig om de inngår i en grad. Emner med bestått-ikke bestått kan inngå, men teller ikke på snittet. De fleste studieretninger vil ha konkurranse, slik at det i praksis kreves et høyere snitt for å komme inn. Vi anbefaler å bruke de tre søkealternativene man har, for å øke sannsynligheten for opptak.

Serviceerklæring for Universitetet i Oslo

Serviceerklæringen vår forteller deg hva som forventes av deg og hva vi forplikter å gjøre for å tilby en god studiehverdag.

Du plikter å ha lest den, og hvis du ikke lenger husker hva den inneholder, kan det være lurt med en oppfriskning.

Si-fra-systemet

Vi ønsker at studentene skal ha det bra!

Om du opplever noe som du tenker er utenfor normalen, vil vi at du skal melde fra til oss om det via Si-fra-systemet vårt. 

Det er også mulig å snakke med læringsmiljøkontakten ved instituttet for råd. Læringsmiljøkontakten ved Fysisk institutt er Grete Stavik-Døvle.

StudentWeb

StudentWeb er plattformen hvor du administrerer egne studier ved UiO.

Det er blant annet her du semesterregistrerer deg, finner betalingsinformasjon om semesteravgiften og ber om karakterutskrift. Her får du også en oversikt over hvilke emner som inngår i utdanningsplanen din.

Studentweb er stedet for oppmelding til undervisning og eksamen. Om du er kommet i feil gruppe og ønsker å bytte, kan du gjøre det hvis det er ledig plass på gruppa du ønsker og du er innenfor oppmeldingsfristen til emner (1. september og 1. februar). Skal du trekke deg fra eksamen eller velge studieretning så gjøres dette i Studentweb.

Når du skal melde deg til emner anbefaler vi å bruke fanen "Aktive emner".

Utdanningsplan

Alle programstudenter har en utdanningsplan, som du finner i Studentweb. Utdanningsplanen er en plan over hvilke emner du skal ta som en del av graden og når du skal ta de. Utdanningsplanen er en plan, og du er ikke automatisk meldt til et emne etter å ha lagt det til i planen. 

Bachelorstudenter kan kun ha 180 studiepoeng i planen, mens masterstudenter ved Fysisk institutt ikke skal redigere i sin egen utdanningsplan, denne legges inn av programkoordinator når masteravtalen er klar.

Når du fullfører graden vil det være utdanningsplanen som definerer hvilke emner som skal inngå og som kommer med på vitnemålet, se punkt om siste semester over.

Vitnemål

UiO har bestemt at det er digitale vitnemål som er standarden fra 2022. Studentene kan ikke velge å få utskrevet papirvitnemål. Det er likevel mulig å søke om det, men det innvilges bare for studenter fra utlandet der det er sannsynliggjort at digitale vitnemål i deres hjemland utgjør et problem eller for studenter som har søkt om opptak til studier i land der det er et krav å dokumentere oppnådde grader med papirvitnemål.

Vitnemålet ditt består av de emner du har i utdanningsplanen når du fullfører graden.

Emner som ikke er en del av graden din vil være synlige på karakterutskrifter.

Vitnemålsportalen

På nettstedet Vitnemålsportalen kan du dele vitnemål og enkeltkarakterer med for eksempel arbeidsgivere. Du kan selv velge hva du vil dele.

Tre studenter som bygger en rakett
Foto: Hilde Lynnebakken
Publisert 21. jan. 2022 15:20 - Sist endret 10. okt. 2023 13:53