Det er på Svalbard det skjer!

Hvordan kan målinger av bølger i isen forbedre klimamodeller? Våre forskere håper å finne svaret på Svalbard. 

Bildet kan inneholde: Is, Arktis, Hav, Hav, Himmel.

Bølgesensorene får plass i en liten pelikankoffert og kan legges på isen. I kofferten sitter en Raspberry Pi datamaskin som gjør prosesseringen av målingene av de ørsmå akselerasjonene som bølgene påfører isen. Posisjonen blir logget med GPS og det hele sendes tilbake via Iridiumsatellittene. 

Foto: Atle Jensen, UiO

Gjennom målinger av bølger under isen forsøker man å forbedre varslinger av vær og isutbredelse. Dette håper man at kan føre til bedre klimamodeller. 

Forskning.no har publisert en artikkel om det nasjonale prosjektet "Arven etter Nansen", hvor blant annet våre forskere i mekanikkgruppa har vært med på å utvikle en bølgesensor som kan måle de ørsmå akselerasjonene som bølger i is gir. 

For å måle bølger må forskerne være i direkte kontakt med isen. De har derfor plassert ut 4 kofferter på ulik isdybde for å måle hvordan høyden på bølger avtar innover isen. 

Les mer om saken på Forskning.no

Du kan også lese om den samme gjengen som i disse dager er på Svalbard for å teste ut en ny miniubåt (ROV). Denne skal senkes under isen og ta bilder av partikler som beveger seg i grensesjiktet. Ved hjelp av billedbehandlingsteknologi kan man finne hastighetsfeltet i vannet. 

Vi følger spent med videre!

Publisert 28. mars 2019 15:40 - Sist endret 12. mai 2021 10:26