Kalkulus med Anne og gjengen

Kalkulus med Anne og gjengen er en ukentlig podcast der matematikkstudent Anne Brugård diskuterer emner i kalkulus med vitenskapelige ansatte ved universitetet. Produsent er Jørgen Vold Rennemo og musikk er ved Ane Marthe Sørlien Holen. 

Bildet kan inneholde: smil, ansiktsuttrykk, menneskelig, erme, lykkelig.

Hvis du har spørsmål du ønsker at vi skal diskutere i podcasten kan du sende det inn i nettskjemaet under eller sende en e-post til annebrug@math.uio.no. Kanskje blir det en egen spørsmålspod! 

Episoder

Første episode
Hva er kalkulus? Hva er forskjellen mellom kalkulus på videregående og på universitetet? Må vi egentlig lese bevis? Anne prøver å finne svarene sammen med gjengmedlem og Tom. 

Episoden finner du også her

Andre episode
De komplekse tallene er en utvidelse av de reelle tallene, men hvordan beskriver vi dem og hva er de godt for? Anne diskuterer disse og flere spørsmål med gjengmedlem og Kristian. 

Episoden finner du også her

Tredje episode 
Hva er en følge og hvordan kan vi beskrive den? Hvorfor snakker Arne B. om å møte veggen? Arne B. og Anne snakker om konvergens av følger og rekker.
 

Episoden finner du også her!
 
Fjerde episode
Hva er en kontinuerlig funksjon og hvorfor liker vi dem bedre enn andre funksjoner? Hva sier skjæringssetningen og hva kan den brukes til? Anne og John Christian diskuterer disse spørsmålene i ukens episode! 
 

Episoden finner du også her!
 
Femte episode 
Hva har fluer og værmelding med deriverbare funksjoner å gjøre? Hvorfor er vi egentlig så opptatt av å derivere funksjoner? Anne og Ulrik snakker om dette og mer i ukens episode.
 

Episoden finne du også her!

Sjette episode
Tom er tilbake som gjest og i denne episoden forteller han om omvendte funksjoner. Hva er en omvendt funksjoner og hvilke funksjoner har en omvendt funksjon? Dette er spørsmål du får svar på i denne episoden! 

Episoden finner du også her!

Syvende episode 
Hva vil det si å integrere en funksjon og hvorfor er derivasjon og integrasjon motsatte operasjoner? Jørgen har tenkt på noe i flere måneder som han endelig får fortelle, hør hva det er i ukens episode! 

Episoden finner du også her!

Åttende episode 
Hva er sammenhengen mellom Blindern, sola og Einstein? 
Latteren sitter løst i ukas episode hvor Fred Espen forteller om hvordan derivasjon og integrasjon kan brukes til å spå været. 

Episoden finner du også her!

Niende episode
Hvordan burde man jobbe for å bli god i matematikk? Er det lov å se på løsningsforslag og til og med pugge? Anne og Karoline diskuterer disse og flere spørsmål i ukens episode. 

Episoden finner du også her!

Tiende episode 
Mona Lisa og matriser er stikkord for ukens episode. Hva er en matrise, hva gjør den og hvordan kan vi finne den? Anne og John Christian diskuterer disse og flere spørsmål i den tiende episoden av Kalkulus med Anne og gjengen.

Episoden finner du også her

Ellevte episode
Hva er egentlig en flervariabel funksjon og hvordan kan vi visualisere dem? Arne har forberedt seg på dyret sitt og har flere mer eller mindre gode begrunnelser! 

Episoden finner du også her!

Tolvte episode
Hvordan skal vi forstå derivasjon av flervariable funksjoner og hva skiller det fra derivasjon av énvariable funksjoner? Anne og Helmer snakker blant annet om begreper som gradient og retningsderivert, og Helmer har sterke meninger om kalkulusdyret! 

Episoden finner du også her!

Trettende episode
Kraft, energi, magnetisme, relativitetsteori og kvantemekanikk er stikkord for ukens episode. Anne og Are snakker om hvordan flervariable funksjoner dukker opp i fysikk. Og dyret: bare vent på dyret! 

Episoden finner du også her!

Fjortende episode 
Anne og Christin kommer fram til ett ord som beskriver kalkulus og diskuterer de viktigste resultatene. Det er god stemning i episoden og det tar av når Christin skal fortelle om dyret sitt! 

Episoden finner du også her!

Publisert 13. sep. 2022 09:58 - Sist endret 23. nov. 2022 13:24