Møte i Studieutvalget 22. august 2014

Saksliste

 

Sak Tema Sakspapirer
1 - Spesielle opptakskrav

 

Det har vært en rask rundspørring på de ulike instituttene og her er innspillene:

- FAM kunne tenke seg R2 med karakteren 4 og Fysikk 2 uten karakterkrav

- på MENA varierer det litt fra de som er opptatt av fysikk og kjemikunnskaper mens andre er mer opptatt av R2 som krav.

- Eldat: ikke helt modne for prøveordning men vil samordne seg med IFI og robotikk og nanoteknologi

- Astro: de vil ha R2 som krav men ønsker statistikk for å vurdere om det også skal være krav om karakteren 4.

MI: studentene som består MAT1100 eller MAT1001 har det nødvendige grunnlag for å gå viere med MN-studier. Instituttet ønsker derfor en statistikk som viser sammenhengen R2 og gjennomføring av MAT1100 og MAT1001. Mener det er problematisk med karakterkrav.

Geofag: vil gjerne ha statistikk før de ønsker seg endrede forkunnskapskrav. Se på antall studenter med henholdsvis R1 og R2 og hvordan de gjør det videre på studiet.

Kjemisk institutt: R2 er et gjennomgående ønske

IBV: ønsker krav om R2 men ikke karakterkrav. Med R2 som krav må man diskutere muligheten for forkurs. Beslutningsgrunnlaget er dårlig og slik det er nå er dette mest synsing.

Det må være en overgangstid før dette iverksettes slik at ikke noen kull mister muligheten til å studere realfag fordi de valgte fag utifra eksisterende forkunnskapskrav. Elevene velger programfag i Vg1. Nye forkunnskapskrav kan da først gjelde 2.5 år etter vedtak hvis elever ikke skal miste muligheten til å studere realfag fordi de ikke var informert om forkunnskapskrav.

Foreløpig konklusjon: ønsker å få statistikk på R1 og R2 og hvordan gjennomstrømningen er på de ulike programmene. I tillegg FSY 1 og Fys 2 for FAM og Kjemi 1 og Kjemi 2 for kjemiprogrammet.

 

Brev fra KD

 

2 -Revidert kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiO

Innspill fra instituttene på at det nye kvalitetssystemet er klarere og mer oversiktlig enn det gamle. BA, MA og Ph.D. er nå beskrevet innenfor samme kvalitetssystem. Kvalitetssystemet er sammenfallende med det som er beskrevet for MN når det gjelder kvalitetsrutine for BA og MA. Det virker som om MNs kvalitetsrutiner er strammere enn det det legges opp til i UiO sitt system?! Kan vi slakke av på våre krav?

Når det gjelder omlegging av ph.d kvalitetssystemet er det Prytz-rapporten som er styrende for arbeidet videre ved MN.

UiOs strategi med å ha en et kvalitetssystem med åpne rammer er avhengig av at fakultetene nøyere beskriver og konkretiserer sine kvalitetsrutiner. Dette er noe NOKUT er opptatt av og har felt institusjoner på tidligere. (NTNU og HiOA).

Høringen blir sendt ut til utdanningslederne og frist for høringssvar blir mandag 8. september. UiOs rirst er 12. september og dermed kan MN-fakultetets høringssvar behandles i STUT den 12.9.

Høringsbrev

Forslag kvalitetssystem

BA-MA kvalitetssystem

Ph.D kvalitetssystem

3 - InterAct og programrevisjonen

Erfaringsdeling på hvordan InterAct prosessen går:

IBV skal ha utdanningsseminar på tirsdag og legger vekt på å få folk til å snakke sammen.

Farmasi omorganiserer med tanke på å få flere involvert i utdanningssaker. Nå lages det ett programråd for de tre første årene og ett for de to siste årene. Det skal nå utarbeides mandater for rådene.

Fysisk institutt: Det er korte frister! Målet er å få folk til å prate sammen og det er det liten tid til.

MI: Det har vært semesterstart og fadderuke så fremdriften har vært lav.

IFI: Det planlegges seminar nå som grunnlagsdokumentet har gjort prosessen mer konkret. De etablerer en aksjonsgruppe med Knut, Dag og Ragnhild som skal legge frem forslag.

KI: Alle som er involvert i undervisning har nå fått rammedokumentet og det skal være møte førstkommende tirsdag om InterAct og programrevisjonen. Diskusjonen om "Hva er en kjemiker" går videre.

Generell kommentar: det viktigste med InterAct er kulturbiten med å snakke sammen, være rause for å motvirke mye av den konkurransekulturen som er ødeleggende for samhandling.

 
Eventuelt    
Publisert 26. aug. 2014 12:52 - Sist endra 26. aug. 2014 12:52