Møte i Studieutvalget 16. nov. 2016

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Annik Myhre (Geo), Hege S. Christensen (FAI), Knut Martin Mørken (MN), Hanne Sølna (MN), Tom Lindstrøm (MI), Yvonne Halle (MN), Tom Andersen (IBV), Dag Langmyhr (IFI), Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Stian Løvold (UNIK), Eli Olaug Hole (Fysisk institutt), Anja Marie Aardal (studentrepresentant), Andreas Tandberg (MN, referent). 
 
Fravær: Kristian Prydz (IBV), Christin Borge (MN), Frode Hansen (ITA), Morten Østigard (studentrepresentant)

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Studiesekan orienterer

Det blir seminar for hele Studieutvalget den 9/12 kl. 13.00 på Thon hotell Ullevål. Vi starter med lunsj og begynner seminaret klokken 14.00. Her ønsker vi nye utdanningsledere velkommen inn i InterAct-prosessen og takker av de gamle. Den 9/2 blir det InterAct-seminar for de nye utdanningslederne og instituttbestyrerne. Det blir et CSE-seminar 14/12. Det blir sendt ut invitasjonslenke til dette seminaret. Avtalen vår med Bjørknes privatskole blir ikke videreført etter vårsemesteret 2017. Dette har blant annet å gjøre med at Bjørknes har MEROD-krav og ikke R2-krav, slik MN får. 

 

2 – Masterporteføljen

Vi har bedt om at utdanningslederne gjør rede for masterprogrammer ved sitt institutt med hensyn på: 

  • Hvilke bachelorprogram som kvalifiserer inn i de ulike studieretningene. Eventuelt med tilleggskrav.
  • Hvorvidt opptakskrav til masterprogrammet medfører blokkering av utviklingssemesteret. Studieadministrasjonene ved instituttene ble i forrige uke bedt om å gjennomgå dette.
  • Hvorvidt masterprogrammer som er faglig beslektet og som rekrutterer fra samme bachelorprogram, ikke har for divergerende opptakskrav.

IBV var ikke til stede på møtet, og de får en påminner om bestillingen (over) på e-post.

Vi tok en runde rundt bordet og ba utdanningslederne presentere sine respektive institutt. 

Først ut var Fysisk institutt. Noen av BA-programmene ved FI leder direkte inn i de ulike masterprogrammene mens andre BA-program krever valg av spesifikke eller valgfrie emner for å kvalifisere til de ulike MA-programmene. Se presentasjon i høyre marg for detaljert oversikt med fargekoder. Det ble kommentert at det er uheldig at studenter med fysikkretningen på FA-programmet ikke kvalifiserer direkte til CS-MA-programmet.   

NB: Det har siden forrige uke kommet en tiende studieretning (Bioscience) på MA-programmet Computational Science. Eli Olaug får i oppgave å be instituttet redegjøre for nødvendigheten av denne nye studieretningen (er det gjort rekrutteringsanalyser osv?). 

I diskusjonen som fulgte etter presentasjonen, ble det tatt opp hvorvidt opptakskravene ved FI er for generiske. Det vil bli enklere for interne (MN-/UiO-studenter) å planlegge studieløpet om vi spesifiserer hvilke emner som inngår i opptakskravene. Samtidig vil bli vanskelig for eksterne å søke seg inn på masterprogrammene om opptakskravene er veldig spesifikke. FI får i oppgave å vurdere denne saken nærmere. 

Institutt for Geofag presenterte sine masterprogram og opptakskrav.  Detaljert oversikt vil bli lagt ut i høyre marg så fort den er klar. Geofag opererer med betegnelsene "80-gruppe" og "40-gruppe" i opptakskravene. Dette kan vi ikke gjøre, og Geofag får i oppgave å omformulere. Det ble kommentert at opptakskravene til Geofags masterprogram i stor grad legger opp til spesialiserte utdanninger, og at dette ikke umiddelbart harmonerer med InterAct som et  tverrfaglig prosjekt. Studieutvalget diskuterte ulike muligheter å legge til rette for tverrfaglighet på uten at vi senker kvaliteteten på utdanningene. Et forslag som ble lansert i denne sammenhengen er å innføre gjennomføringskrav som alternativ til manglende opptakskrav. Vi tar opp saken opp igjen og går gjennom de resterende instituttene på neste STUT-møte.   

Opptakskrav MA – FI

 

 

 

Publisert 29. nov. 2016 16:01