STUT-møte 11. oktober 2017

Til stede: Knut Martin Mørken (MN), Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (FI), Ragnhild Kobro Runde (IFI), Jon Ove Hagen (Geo), Kristian Prydz (IBV), Gro Smistad (FAI), Hanne Sølna (MN), (MN) Yvonne Halle (MN), Frode Hansen (ITA), Jaan Erik Roots (KI), Tom Andersen (IBV), Øivind Kure (ITS), Kristian Ranestad (MI), Arnt Inge Vistnes (FI), Helge Kleivane (MN), Andreas Tandberg (MN, referent), Øystein Bergkvam (MN), Didrik Kruse (studentrepresentant).

Fravær:  Solveig Kristensen (MN), Runa Bakke Bjarkøy (studentrepresentant).

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Digital eksamen – status og planer fremover

Det skjer mye innen IT i utdanning, og vi etablerer nå en egen gruppe på fakultetet med dette som fokus. Andreas Tandberg blir leder for gruppa, som blant annet vil jobbe med innføring av ny digital læringsplattform, podcasting og digital eksamen. Helge Engeseth Kleivane tar over som fakultetskoordinator for digital eksamen fra våren 2018. 

Andreas og Helge presenterte status for digital eksamen og planer fremover. Vår 2017 hadde MN 4130 digitale eksamener  fordelt på fem institutt, både midtveis og avsluttende. Dette var første semester der UiO/MN tok i bruk system for digital håndtegning (Scantron). Over 80 % av studentene melder at de fornøyd/svært fornøyd med digital eksamen. MN hadde digital eksamen i 2 emner (STK1100 og KJM1110) som nesten utelukkende krever svar i form av digital håndtegning. Studenttilbakemeldingene fra disse 2 emnene var ikke like god som for de øvrige eksamenene. Scantron-systemet baserer seg på innskanning av fysiske ark, og studentene synes det er tungvint å måtte fylle inn kodene som systemet krever at de fyller inn for hvert ark.  

Tilbakemeldingen på digital eksamen fra faglærerne varierer veldig, men den generelle trenden er at faglærerne er mindre fornøyd med systemet enn studentene. Dette skyldes for stor del grunnleggende feil i Scantron-systemet i tillegg til generelle feil i Inspera Assesment, IT-verktøyet UiO bruker til å lage digitale eksamener. MN-fakultetets prosjektgruppe jobber tett sammen med UiO for å forsøke å forbedre Inspera-systemet generelt og for å gjøre det mer tilpasset realfag i høyere utdanning. UiO vil i løpet av høsten starte et nasjonalt samarbeid med UiB, UiA og NTNU nettopp for å forsøke å gjøre noe med systemmanglene i Inspera Assesment.

MN-fakultetet fortsetter oppskaleringen av digital eksamen, selv om systemfeilene gjør at vi ikke har en like bratt oppskaleringskurve som tidligere år. Ved utgangen av 2017 vil omkring 68 % av MNs avlagte eksamener være digitale, og i løpet av 2018 vil tallet øke til omkring 73 %. En gledelig nyhet er at alle BA-emner på IFI trolig vil ha digital eksamen ved utgangen av 2018. Se detaljer i Helge og Andreas' presentasjon i høyre marg.

Digital eksamen 2017

2 – Mastervitnemål

Øystein Bergkvam orienterte om et forslag om å gi studentene reservasjonsrett for utstedelse av mastervitnemål. Bakgrunnen er at det har eksistert en reservasjonsrett for utsettelse av bachelorvitnemål siden 2008 på inntil ett år slik at studentene skal få anledning til å forbedre emner innen vitnemålet utstedes. Sentraladministrasjonen foreslår nå en lignende ordning for mastervitnemål og har sendt et forslag ut på høring.

Eksamensgruppa ser ikke behovet for dette og mener dagens løsning er god nok. Vitnemålsportalen er en nokså ny digital vitnemålsløsning som er utviklet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Der kan studentene selv hente ut sine resultater fra høyere utdanning og dele dem med studiesteder, potensielle arbeidsgivere og andre relevante parter. Alle oppnådde grader blir registrert med emnene som inngår i graden. Dersom en av karakterene som inngår i graden blir forbedret, så vil dette komme til syne i karakterlisten som er koblet til graden. Eksamensgruppa mener derfor at det unødvendig å lage nye administrative rutiner for at studentene skal kunne utsette utskrift av vitnemålet på papir.

Det er også sånn at dagens ordning for å utsette utskrift av bachelorvitnemål er lite brukt av MN-studentene. Det er kun 10-15 studenter som søker om utsatt utskrift hvert semester, og det er bare et mindretall av disse som faktisk får forbedret en av karakterene som inngår i graden. Eksamensgruppa tror at en slik ordning vil bli enda mindre aktuell for masterstudenter. Når de er ferdige med mastergraden så vil nok de fleste prøve å få seg en jobb, og de færreste vil nok være opptatt av å pynte på karakterene som inngår i graden. For de som likevel ønsker dette vil de altså ha muligheten til å dokumentere forbedrede karakterer digitalt via Vitnemålsportalen.

Studietuvalget er enig med eksamensgruppa og ser ikke behov for å gi studentene reservasjonsrett for utstedelse av mastervitnemål.

Vitnemålsportalen

3 – Instituttkvarteret

Det ble ikke meldt saker til instituttkvarteret

 
Publisert 18. okt. 2017 14:42 - Sist endra 18. okt. 2017 14:42