STUT-møte 29. november 2017

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Knut Mørken (MN), Didrik Kruse (studentrepresentant), Arnt Inge Vistnes (FI), Gro Smistad (FAI), Kristian Ranestad (MI), Jaan Roots (KI), Frode Hansen (ITA), Kristian Prydz (IBV),Tom Andersen (IBV), Runa Risa Bakke (studentrepresentant), Øivind Kure (ITS), Ragnhild Kobro Runde, Cathrine W. Tellefsen (FI), Jon Ove Hagen (GEO), Hanne Sølna (MN), Andreas Tandberg (MN referent), Anne-Lise S. Hansen (MN), Tone Skramstad (MN), Yvonne Halle (MN), Ellen Grøholt (MN).

Fravær:

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Orienteringer

Det har kommet kommentarer på at 08.30 er et et vanskelig møtetidspunkt, og det blir foreslått å endre STUTs møtetidspunkt til onsdager kl. 09:00. Innvendinger mot denne endringen meldes til Hanne Sølna. NB: Møtetidspunkt er fortsatt 08:30 frem til annet tidspunkt ev. blir vedtatt.

Det kommer et nytt system for registrering av pliktarbeid for vitenskapelig ansatt ved UiO (timeregnskap). MN er med i arbeidsgruppen som jobber med dette sentralt.

 
2 – Strateginotatet

Knut Mørken har sendt Studieutvalget siste versjon av MNs strateginotat, som siden sist har vært oppe på instituttledermøtet. Notatet er en systematisering av utdanningssatsingen InterAct og beskriver hvilke prosesser som ligger foran oss. Kapittel 7 handler om hvordan arbeidsmiljøet kan danne grunnlag for å få til utvikling, og dette kapittelet er det særlig utfordrende å beskrive. Vi ønsker derfor særlig å få innspill fra Studieutvalget på dette kapittelet . Vi tok en runde rundt bordet, og Knut noterte tilbakemeldingene fra utdanningslederne. Knut reviderer notatet utfra tilbakemeldingene. Studieutvalget får i oppgave å finlese sine “saksområder” i notatet og sende konkrete endringsforslag til Knut på e-post.

 

3 – Engelsk som undervisningsspråk i bacheloremner

Ellen Kristine Grøholt presenterte regelverk og språkpolitiske retningslinjer for undervisningsspråk i UH-sektoren og ved UiO (se presentasjon i høyre marg). Ifølge UH-loven har Universiteter og høyskoler et ansvar for vedlikehold og videreutvikling av norsk fagspråk. Det ble kommentert fra Studieutvalget at det ikke er lett å følge opp dette ansvaret. Flere av instituttene har ansatte som ikke prater norsk, og som heller ikke nødvendigvis lærer seg norsk etter 2 år, selv om dette er et krav.

Studieprogrammene går over til å undervise på engelsk i flere emner etter hvert som man kommer høyere opp i BA-graden. Til dette ble det kommentert at plenums-presentasjoner blir stadig viktigere for studentene å mestre etter hvert som det blir flere studentaktive læringsformer. Om disse presentasjonene skal gjøres på engelsk, kan dette oppleves som et hinder for flere av studentene.  

Engelsk som undervisningsspråk
4 – Sensorveiledninger –  arbeidsgruppe UiO

Det er nedsatt en arbeidsgruppe ved UiO sentralt som skal jobbe med sensorveiledninger  og begrunnelse. Å utarbeide sensorveiledninger er et krav vi har fått fra KD, mens arbeidet med begrunnelse er initiert fra rektoratet ved UiO. Dekan ved UV, Sten Ludvigsen, leder arbeidsgruppen. Ragnhild Kobro Runde (IFI) er MNs representant i arbeidsgruppen. Foreløpig er arbeidsgruppa i startgropa av arbeidet og diskuterer hva en sensorveiledning skal være. Et viktig moment som gruppa må diskutere i forbindelse med sensorveiledning, er hvorvidt det kan være problematisk å publisere løsningsforlag og fasiter med tanke på gjenbruk av eksamensoppgaver. Ikke minst blir dette et viktig moment i overgangen til digital eksamen og eventuell bruk av oppgavebanker. Ragnhild tok imot innspill til arbeidsgruppe fra Studieutvalget.  

 

5 – Høring på tros- og livssynsloven
Kulturdepartementet har kommet med forslag til ny lov om tros- og livssynssamfunn (trossamfunnsloven). Se høringsnotat med høringsfrist 31. desember 2017 i margen. Høringsnotatet foreslår følgende bestemmelse om "rett til fri (permisjon) ved religiøse høytider":
 
"Den som har andre religiøse høytidsdager enn de offentlige helligdagene, har rett til fri fra arbeid, skolegang, obligatorisk undervisning ved universitet og høyskole, tjenesteplikt og lignende i opp til to selvvalgte dager hvert år i forbindelse med høytider etter vedkommendes religion [...] Student som ønsker å benytte retten til fri fra obligatorisk undervisning, skal varsle lærestedet senest 4 uker på forhånd." 
 
Studieutvalget diskuterte fristen på 4 uker for å varsle lærestedet om fri fra obligatorisk undervisning. MN mener denne fristen bør sammenfalle med oppmeldingsfristen. For visse typer obligatorisk undervisning (for eksempel laboratorie-kurs) er det særlig viktig å forlenge denne varslingsfristen (utover 4 uker). Den nye loven foreslår ingen regulering av hvilke dager eksamen kan legges til, men det er viktig å merke seg at om eksamen blir lagt til lørdager, kan dette komme i konflikt med religiøse høytider (som f.eks. sabbat). Anne-Lise S. Hansen sender høringssvar på vegne av MN.
Lov om tros og livssynssamfunn
6 – Instituttkvarteret Det ble ikke meldt saker til instituttkvarteret.  
Publisert 5. jan. 2018 13:44 - Sist endra 5. jan. 2018 13:44