STUT-møte 17. januar 2018

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Didrik Kruse (studentrepresentant), Arnt Inge Vistnes (FI), Gro Smistad (FAI), Kristian Ranestad (MI), Jaan Roots (KI), Frode Hansen (ITA), Tom Andersen (IBV), Øivind Kure (ITS), Andreas Tandberg (MN, referent), Tone Skramstad (MN), Yvonne Halle (MN), Dag Langmyr (for Ragnhild Kobro Runde, IFI), Cathrine W. Tellefsen (FI). 

Fravær: Knut Mørken (MN), Runa Risa Bakke (studentrepresentant), Jon Ove Hagen (GEO), Hanne Sølna (MN)

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Orienteringer

Knut Mørken og Hanne Sølna er borte i dag fordi de er med å arrangere "Hawaii-onsdag" på Wilhelm Bjerknes' hus i forbindelse med studiestart. Her blir det både foredrag, parellellsesjoner og matservering. 

Det blir et stort lederutviklingsprogram den 5.–6. februar for alle ledere ved MN til og med nivå 4. Et viktig tema for samlingen blir utvikling av en ny strategi for MN-fakultetet. Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo kommer til åpningen. Programmet for samlingen er under utvikling og vil foreligge ca. en uke før samlingen starter. 

Prorektor Gro Bjørnerud Mo er i ferd med å skrive et strategi-dokument om hvordan UiO skal jobbe med utdanning fremover. Dokumentet vil bestemme retningen for mange av utdannings-initiativene ved UiO. Solveig Kristensen har på vegne av MN spilt inn synspunkter på dokumentet. Dokumentet vil bli sendt til studietvalget når det er klart. Vi kommer til å invitere Gro ned til STUT for å legge frem utdanningsplanene der. Gros strategidokument skal opp i UiOs styremøte i februar.

HF har nå identifisert sine 6-timers eksamener og gjør disse om til 4-timers eksamener for å få plass på ett skift i Silurveien 2, slik at eksamenene ikke opptar 2 skift i Silurveien. MN ønsker nå gjøre det samme med våre 5- og 6-timers eksamener. Det dreier seg om 3 farmasi-emner og 2 IFI-emner. Farmasi sine 3 emner går ut i og med innføring av ny studieplan. Vi finner lokale løsninger utenfor Silurveien for gjenstående eksamensgjennomføringer i disse 3 emnene. For IFIs 2 emner går vi over til 4-timers-eksamen.    

 

2 – Nytt masterprogram i fornybare energisystemer. 

 

Omstillingen til et mer bærekraftig samfunn forutsetter betydelig økt bruk av fornybar energi, en omstilling som  vil medføre store endinger for samfunnet. MN-fakultetet ønsker at det utarbeides et toårig masterprogram innen området Bærekraftige energisystemer. Programmet skal være et samarbeid mellom ulike institutter ved MN og UiO:Energi. Masterprogrammet legges ved det nye Institutt for teknologisystemer på Kjeller, ITS. Studieprogrammet skal tentativt starte høsten 2019.

Fakultetet oppnevnte høsten 2017 en arbeidsgruppe som skal utarbeide en beskrivelse av masterprogrammet (studieretninger, luber,  oppbygning). Øivind Kure har ledet arbeidsgruppen og la på møtet fram arbeidsgruppens sluttrapport for for utredning av masterprogrammet (se rapport og presentasjon i margen). 

Etter presentasjonen åpnet vi for diskusjon i Studieutvalgtet. IFI er også i ferd med å bygge opp et miljø rundt energisystemer i disse tider. Særlig vil IFIs miljø ha fokus på såkalte "Smart Grids", som er en samlebetegnelse for nye strømnett der man tar i bruk ny kommunikasjonsteknologi for å utnytte energiinfrastrukturen bedre. Kures rapport sier også noe om smart grids, men på dette området er det viktig at vi avklarer hvem som skal ha ansvaret for fagområdet, IFI eller ITS.   

MN kommer nå til å opprette en ny arbeidsgruppe som skal jobbe videre med avklaringer og faglige grenseoppganger, særlig mellom IFI og ITS. Foreløpige forslag til medlemmer i den nye arbeidsgruppa er Øivind Kure og Knut Mørken i tillegg til en representant fra fakultetets studieadministrasjon. 

Saken skal opp på instituttledermøtet 18/1 før saken skal tilbake i STUT. Studieprogrammet skal meldes inn til UiO med frist 1.4.2018 for opptak fra høsten 2019.

Sluttrapport bærekraftig energi

Presentasjon bærekraftig energi

3 – Canvas-innføring ved UiO

Canvas skal erstatte Fronter som digital Læringsplattform (LMS) ved UiO fra høsten 2018. Prosjektleder for innføring av Canvas ved UiO, Svein  Harald Kleivane, informerte om overgangen sammen med Cecilie Aune fra Seksjon for kommunikasjon og studentinformasjon (se presentasjon i margen).

Ved MN-fakultetet har vi både institutter som bruker LMS i undervisningen i stor grad, og institutt som nesten ikke bruker LMS i det hele tatt. MN kommer til å lage anbefalinger for hvordan Canvas bør brukes ved fakultetet, blant annet med anbefalinger for hvilke ressurser som bør ligge helt åpent i Vortex, og hva som bør legges i Canvas. UiO har allerede laget slike retningslinjerlager sentralt, men trolig er det behov for at vi supplerer med noen fakultetsspesifikke anbefalinger. 

Det er planlagt at alle som ønsker det, vil kunne få tilgang til Canvas omkring uke 15, og MN kommer sammen med UiO til å tilby opplæring. Det er helt nødvendig at alle institutt viderefører/innfører gode FS-rutiner for registrering av undervisere som ønsker å bruke LMS, om vi skal kunne tilby effektiv opplæring i uke 15.

Det ble etterlyst informasjon om juridiske retningslinjer for Canvas-innføringen. Bl.a. må vi sikre at vi ivaretar underviserne rettigheter til eget undervisningsmateriell. UiO jobber videre med den juridiske delen av Canvas-implementeringen.

Canvas UiO
Publisert 26. jan. 2018 14:34 - Sist endra 26. jan. 2018 14:34