STUT-møte 2. juni 2021

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. Referat Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

  • Knut Martin Mørken orienterte om en endring i universitets- og høyskoleloven som sier at det skal være minst to sensorer ved alle vurderinger der det brukes gradert karakterskala A til F. Les hele lovvedtaket på på Stortingets nettsider. Spesielt §3-9 andre ledd.

Denne endringen kan potensielt være ressurskrevende og få store konsekvenser. F.eks. kan man se for seg at at flere, som resultat av endringen, går over til bestått/ikke bestått (som ikke omfattes av kravet), eller at vi ser en overgang til færre og større eksamener for å minimere antallet sensurprosesser. Endringen kan også føre til flere eksamensoppgaver av typen multiple choice, lavt nede på Bloom's taksonomiskala, fordi disse oppgavene kan automatrettes.

Det kom flere spørsmål fra utdanningslederne i forbindelse med endringen: Per i dag har vi en en ekstern programrådgiver som jevnlig skal evaluere emnets sensurordning. Er dette noe annet enn det nye kravet om "dobbel sensur"? Gjelder kravet om dobbel sensur for alle enkeltoppgaver i oppgavesettene? Er alle deleksamener omfattet av endringen.

Vi har ikke svar på alle disse spørsmålene ennå, men tar saken opp igjen på et snarlig STUT-møte. 

 
Sak 2:

Teksting av videoer

Andreas Tandberg orienterte om saken. Det er et krav at alle videoer vi legger ut på nett (inkludert opptak av forelesninger), skal tekstes. Det finnes en autotekst-funksjon i en av UiOs opptaksløsninger "Forelesningsopptak", men denne funksjon er foreløpig litt tungvind å bruke. UiO vurderer innkjøp av nytt videoopptaksverktøy, Panopto, som (i tillegg til annet) har en helatomatisk tekste-funksjon. Uansett hvilken teknisk løsning UiO velger for videoopptak, vil ny løsning trolig ikke være på plass før tidligst V22. MN IT i utdanning oppdaterer veiledningene på nett med informasjon om "Forelesningsopptak" og eksisterende tekste-funksjonalitet. I tillegg legger vi inn anbefalinger/retningslinjer for hvordan underviserne skal forholde seg til tekst-kravet.

Se presentasjon i margen.

Teksting av videoer
Sak 3: Instituttkvarteret

Steven Wilson (KI) tok opp en sak om en muntlig eksamen der en student mener sensor har sovnet/ikke fulgt med under eksaminasjonen. Steven lurte på retningslinjene i slike situasjoner. Ragnhild Kobro Runde (IFI) og Øystein Bergkvam (MN) svarte Steven at studenter i slike tilfeller kan klage på formelle feil ved eksamen. 

Helge Balk (FI) hadde et spørsmål om krav til eksternsensor ved master-eksamen. Regelverket for emner, emnegrupper og grader ved MN sier at "[dersom] en ansatt ved en ekstern institusjon har vært veileder for oppgaven, så må ekstern sensor ikke ha vært ansatt ved den samme eksterne institusjonen de siste to år". Dette var tilfelle i Helges forespørsel om den aktuelle mastereksamenen, der både veileder og sensor hadde et ansattforhold på Sintef. Øystein Bergkvam svarte Helge at det nok vil være riktig å følge regelverket i dette tilfellet, men at instituttene samtidig bør bruke skjønn og gjøre en vurdering fra sak til sak i disse tilfellene. Om sensor/veileder begge har et ansattforhold ved en stor institusjon (som f.eks. OUS) trenger ikke nødvendigvis en slik sak å være problematisk.

 

 

Publisert 3. juni 2021 10:46 - Sist endra 3. juni 2021 10:46