STUT-møte 10. november 2021

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon. Sted: Abels utsikt, Niels Henrik Abels hus. Referat Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

Knut Mørken, Hanne Sølna og IT i utdanning-gruppa var på konferansen "Digitalisering i høyere utdanning" i Bergen forrige uke. Av flere interessante foredrag, kan Thore Husfeldts (Lunds universitet) åpningsforedrag "A Computer Science Perspective on Higher Education" trekkes frem. Lenke til video av konferansen blir sendt ut så fort den er klar. 

 

Sak 2: Programrevisjonen for bachelor

Endringer i emner som følge av programevalueringen kan påvirke andre fagmiljøer og program. Vi tok derfor en runde blant utdanningslederne om hva som er kommet av endringsforslag i emner, og hva disse endringene ev. innebærer av konsekvenser for egne eller andre institutters program:

  • KI: Legger opp til mer fleksibilitet i studieløpene. Eksempelvis vil det bli valgfritt hvilket matematikknivå  studentene kan ta på matematikkemnet i programmet. KI ønsker også mer fleksibilitet i hvilke emner som er obligatoriske. KI tror ikke endringene vil påvirke studieprogram. NB: om KI skal ha to matematikk-varianter, må disse emnene undervise i samme semester. KI poengterte også at det faktum at enkelte programmer ikke lenger skal ha R2-krav, kan skape problemer. Eksempel: en IBV-student fra et program uten R2-krav skal ta emne ved kjemi, der det er R2-krav. Dette er det viktig at vi tenker på.
  • MI: Blir nok ikke helt ferdig til 1/2 2022. Aktuarutdanningen er populær,  og MI vurderer om det skal bli eget BA-program. Fra før har MI BA-programmene "Matematikk med informatikk" og "Matematikk og økonomi". MI vet mer når de eksterne evaluererne har gjort sine vurderinger. Trolig vil det ikke komme store endringer som påvirker andre programmer.
  • IFI: Gjør noen endringer i emner som omhandler sikkerhet og maskinlæring. Disse endringene ligger utenfor programevalueringen, men de kan potensielt påvirke undervisningen ved matematisk institutt. IFI tar kontakt med MI om dette når det blir aktuelt. 
  • ITS: Har ingen BA-foreløpig. Det er mulig det kommer, men dette er foreløpig frem i tid. 
  • LEP: LEP-programmet er involvert i 10 studieløp i ulike programmer ved MN. Om det kommer endringer i 1000- eller 2000- emner i disse programmene som gir endringer i aktuelle studieløp, er det viktig at fagmiljøet/emneansvarlig melder fra til Kristine Jøssang eller Tone Gregers. Kristine og Tone ønsker å bli informert så tidlig som mulig i prosessen. Når endringene er vedtatt, er det ofte for sent. Tone og Kristine oppfordrer også emneansvarlig til å si fra til Lep om emner i kategorien over blir lagt ned.
  • FAI: FAI har bare egne emner, så dette berører ikke FAI i veldig stor grad. FAI venter ellers på rapport fra ekstern evaluerer i forbindelse med evalueringen. 
  • IBV: Venter fortsatt på rapport fra ekstern evaluerer. Det kommer ingen endringer som har konsekvenser for andre programmer (med unntak av ev. R2-problematikkn se KI). IBV skal gjennomføre en workshop bl.a. faglærerne for å heve kunnskapen rundt laboratorie- og feltarbeid.
  • Geo: Reviderer sine programmer samtidig som de blir evaluert av ekstern evaluerer pga. tidsfrister. Geo skal ikke lenger ha R2-krav for sine programmer. Geo peker på samme potensielle problematikk som KI angående R2. Geo har ennå ikke landet hva slags matematikk R1-studentene i de reviderte programmene skal ha. Dette skal Geo diskutere med MI og KI. Et mulig resultat av revideringen kan bli at Geos R1-studenter rett og slett vil ha færre valgfrie emner å velge mellom.
  • FI: Jobber med matrisen til (særlig) Elektronikk, informatikk og teknologi-programmet. Når skal de ulike emnene gå? FI Ønsker et helt utviklingssemester for sine BA-program.
  • ITA: Har ingen BA. Har fått eksternrapporten for MA, men det er ikke veldig relevant for denne diskusjonen.

Knut Mørken kommenterte etter runden: Det er viktig at vi kommuniserer godt i denne prosessen og at vi kjenner til hverandres endringer. Det er generelt et sterkt fokus på tverrfaglighet, noe som bare understreker dette poenget. Beregningsperspektivet, Data Science, maskinlæring etc. er andre områder med stort fokus som det kan være verdt å ha med i disse evaluerings- og endringsprosessene: finnes f.eks. fellestrekk ved maskinlæringen som gjør at vi kan gjøre området mindre disiplinært og bruke det i flere emner?

Avslutningsvis nevner vi at store endringer i program med oppstart H23 må meldes innen 15. april. 2022. Eksempler på slike endringer er nye programmer, navnendringer etc.

Vi avventer rapportene fra ekstern evaluerer og tar en ny runde i STUT på denne saken når de er klare.

 

Sak 3: Universell utforming

Det er stort fokus på universell utforming på UiO. Saken skal opp på dekanmøtet, men vi er ikke sikre på når. Prosjekteier for Universell utforming-prosjektet ved UiO, Tomm Eriksen, kommer på neste STUT for å informere om UiOs arbeid med og planer for universell utforming.

 

 

 

 

Publisert 18. nov. 2021 15:49 - Sist endra 18. nov. 2021 15:49