Jørn & Bjørn

I ti kortfilmer forsøker dinodude Jørn Hurum og fysikkfyr Bjørn Samset å finne vitenskapelige forklaringer på en haug av ting du ikke ante at du lurte på.

Episode 1: King Kong

Hvor er det blitt av dama til King Kong? Og hvorfor brekker han ikke beina når han hopper ned fra Empire State Building? Dette er noen av spørsmålene som stilles i første episode med Jørn & Bjørn.

Episode 2: Aliens

Hvordan ser romvesener ut, og hvordan kan de komme seg hit til jorda? Jørn Hurum og Bjørn Samset prøver å finne svar i andre episode av Jørn & Bjørn.

Episode 3: Å lage monster

Kan man egentlig lage et Frankenstein-monster? eller klone frem en vampyr? Jørn Hurum og Bjørn Samset prøver å finne svar i tredje episode av Jørn & Bjørn.

Episode 4: Kunstig intelligens

Vil teknologien kunne ta over for biologien? og går det an å lage en hjerne som tenker bedre enn vår egen? Jørn Hurum og Bjørn Samset prøver å finne svar i fjerde episode av Jørn & Bjørn.

Episode 5: Å ødelegge med våpen

Kan vi ødelegge jorda med menneskeskapte våpen? og utrydde alt liv på planeten vår? Jørn og Bjørn lurer på hvor all kraften skal komme fra.

Episode 6: Meteoritter

Dinosaurene sies å ha blitt utryddet av et gigantisk meteornedslag. Jørn Hurum mener det også skulle en god dose uflaks til å kverke kjempeøglene.

Episode 7: Radioaktivitet

I syvende episode av Jørn & Bjørn finner vi ut at både Jørn og Bjørn er radioaktive, og komfortable med det.

Episode 8: Å lage naturkatastrofer

Går det an å lage enorme naturkatastrofer? Jørn & Bjørn diskuterer mulighetene for å få fart på jordas undergang.

Episode 9: Naturlig selvutslettelse

Er jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd nok til å ta kverken på livet på jorda? Kan naturen ødelegge seg selv?

Episode 10: Den ultimate katastrofen

Kan man sprenge hele jorda ved hjelp av lyd? Jørn og Bjørn fantaserer om spektakulære apokalypser.

Om serien:

De to samtalepartnerne er Jørn Hurum, paleontolog ved Naturhistorisk museum, og Bjørn Samset, fysiker ved CICERO senter for klimaforskning.

Serien er produsert av Jonas Lange for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Intro/Outro animasjon og musikk: Per Byhring, forskning.no.