Fikk nobelprisen for svarte hull

Tre prisvinnere deler årets Nobelpris i fysikk for sitt arbeid med sorte hull, de mørkeste og mest eksotiske hemmelighetene i universet. Astrofysikere ved Institutt for teoretisk astrofysikk jubler.

tegner av vinnerne til nobelpris i fysikk 2020
Prisvinnerne slik Nobelkomiteens illustratør ser dem.

Både observasjoner og teoretisk arbeid om svarte hull får nobelprisen i fysikk i år. Prispengene på ti millioner svenske kroner er delt i to.

Den ene halvparten går til fysiker og matematiker Roger Penrose, professor ved University of Oxford i Storbritannia. Penrose får prisen for matematiske metoder han utviklet på 1960-tallet. På den tiden var mange usikre på om svarte hull kunne eksistere.

Den andre halvparten deles av astrofysikerne Reinhard Genzel og Andrea Ghez. De får den “for oppdagelsen av et supermassivt kompakt objekt i sentrum av vår galakse”, gjennom en observasjonskampanje som tok over 26 år!

–  Jeg velger å ta det som en anerkjennelse av hvor viktig vårt fagfelt er, ikke bare for å forstå universet, men også for å teste og videreutvikle grunnleggende fysikk, sier Øystein Elgarøy, professor i astronomi ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

Les hele artikkelen på Titan.uio.no

Emneord: Nobelpris, Astronomi og astrofysikk, fysikk Av Martina D'Angelo