UiO er med på romferd mot solen

10. februar skytes Solar Orbiter ut i verdensrommet. Med på ferden mot solen er programvare utviklet ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

sola, illustrasjon, romsatellitt
Solar Orbiter vil komme mye nærmere solen enn noe tidligere europeisk romobservatorium, og den vil ta fantastiske nærbilder av solens overflate. Illustrasjon: ESA/ATG Medialab.

Hvordan blir solens magnetfelt til? Hvordan utvikler det seg over tid? Og hvordan forandrer det seg utover i solens atmosfære?

Solar Orbiter, som er et romfartøy laget av den europeiske romforskningsorganisasjonen ESA i samarbeid med NASA, vil hjelpe solfysikerne med å avdekke dette eldgamle mysteriet.

10. februar klokken 05.27 norsk tid skytes  opp fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

Forskere ved Universitetet i Oslo utvikler programvare for SPICE, ett av ti instrumenter på satellitten.

Les saken på TITAN.UIO.NO

Publisert 7. feb. 2020 10:32 - Sist endret 7. feb. 2020 10:36