Forskningsbragd fra ITA i ny bok

I boka Norske forskingsbragder av Unni Eikeseth finner du et kapittel om magnetiske soltornadoer og koronaproblemet med Sven Wedemeyer fra Institutt for teoretisk astrofysikk.

 

Sven Wedemeyers forskning på soltornadoer og koronaproblemet omtales i den ny boken Norske forskingsbragder av Unni Eikeseth (Samlaget)

Boka Norske forskingsbragder omhandler de mest spennende og viktige naturvitenskaplige oppdagelsene i Norge de siste 150 årene. Totalt presenterer Eikeseth 11 oppdagelser fra den norske vitenskapshistorien.

Blant bidragene finner vi Magnetiske soltornadoer og koronaproblemet [kap. i boka] med vår egen Sven Wedemeyer!

Kapittelet tar utgangspunkt i funnene som ble presentert i Nature-publikasjonen "Magnetic tornadoes as energy channels into the solar corona" fra 2012. Du kan lese mer om denne oppdagelsen på Svens egne hjemmesider

Så da skulle årets sommerlektyre være klar. 

Boka er nylig antatt av Kulturrådet innkjøpsordning for sakprosa for voksen og vil dermed distribueres bredt i landets biblioteker. Boka er også omtalt i en rekke medier. 

Fra Samlagets presentasjon av boka:

Kjemikaren Unni Eikeseth, kjent som blant anna programleiar frå Newton, gir oss her dei mest spennande og sentrale oppdagingane frå dei siste 150 åra med norsk naturvitskapleg og medisinsk forsking.

Vi kjenner forskarparet May-Britt og Edvard Moser og oppdaginga deira av celler som utgjer hjernens stadsans. Men kven andre? Eikeseth tek oss med tilbake til 1870-talet, til Gerhard Armauer Hansen og oppdaging av leprabasillen. Vi blir kjende med forskaren Sven Furberg som var sentral i løysinga av gåta om DNA-molekylets struktur. Du får historia bak stikket i hælen som alle norske barn får like etter fødselen, og du kan også lese om rolla til radiokjemikaren Ellen Gleditsch i eit aldri så lite vitskaplege drama som fann stad i radioaktivitetens tidlege historie.

Det handlar også om tornadoar på sola, sykloheksanproblemet, om nøkkelprotein hos bier, nordlys og kunsten å dyrke kuler.

Publisert 13. mai 2016 15:38 - Sist endret 14. jan. 2022 10:25