English version of this page

Aktuelle saker

Vulkanutbrudd sett fra Det svenske solteleskopet.
Publisert 20. sep. 2021 16:37

RoCS forskere følger med på vulkanutbruddet fra Det svenske solteleskopet på La Palma. De er trygge da teleskopet ligger på Roque de los Muchachos, på den nordlige delen av øya.

Solformørkelse
Publisert 8. juni 2021 18:44

På torsdag 10. juni kan du oppleve at halve sola formørkes. Rebecca Robinson og Torben Leifsen ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk, gir deg informasjon, tips og tricks for en fin astronomisk opplevelse.

Svart-hvitt bilde av smilende mann med kort, grått hår
Publisert 25. mai 2021 16:01

- Det er bare en helt bestemt tone som kommer. Hvorfor den blir der og er den samme over tid, krever jo en forklaring, sier professor Boris Gudiksen ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk i et intervju med forskning.no.

Magasinforside som viser nærbilde av sola
Publisert 20. mai 2021 17:24

Syv solforskerne ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk, UiO, får boltre seg i bladet Astronomi som er i salg nå. Her kan du lese om hvordan de forsker på Sola og hva som gjenstår å finne ut om stjernen vår.

Fire menn ved et kafebord på Tenerife
Publisert 12. apr. 2021 15:33

Forskerprisen "Early Career Researcher Prize" har blitt tildelt  Dr. Daniel Nóbrega-Siverio som jobber ved Rosseland senter for solfysikk, UiO.

Kvinne med langt mørkt hår og svart skjorte
Publisert 22. mars 2021 15:26

En av de absolutt vanligste blemmene astrofysikeren ser i sci-fi filmer, er fremstillingen av sola som en stor, gul, brennende ball, også sett fra verdensrommet.

Tre solsystemplaneter er synlige i forgrunnen: Venus (venstre), Jorden (midt) og Mars (høyre). Stjerner er synlige i bakgr
Publisert 15. feb. 2021 13:57

Romfartøyet Solar Orbiter har fanget tre av de fire stein planetene på video, på sin vei til solen. Doktorgradsstipendiat Aditi Bhatnagar ved RoCS, UiO forklarer hvordan det gikk til.

romskip og sola
Publisert 13. jan. 2021 15:44

Stipendiat Øystein Håvard Færder utfordret seg selv da han lagde  video om sola som eksamensoppgave i kommunikasjon.

fargerik astronomisk tåke av stjerner, gass og støv
Publisert 21. des. 2020 16:54

Julen nærmer seg, og julenisser, julelys og julebrus er å se rundt ethvert hjørne. Universet er stort, og har utrolig mye å by på – kanskje til og med litt julestemning!

blackboard with writing "Frode K. Hansen, årets foreleser 2020"
Publisert 19. nov. 2020 10:00

Frode K. Hansen, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk som foreleser i introduksjonskurset til astrofysikk (AST2000) er kåret til årets foreleser av studentene ved Det Matematisk-naturvitenskapelige fakultetet.

Male person with black hair and glasses
Publisert 22. sep. 2020 13:55

Daniel Jakobsson er tilbake på RoCS og SolarAlma-prosjektet etter å ha gjort ferdig Masteroppgaven sin samme sted i sommer. Arbeidsoppholdet støttes av Rosseland Visitor Program.

gruppe av unge studenter foran Svein Rosselands hus
Publisert 18. sep. 2020 11:00

- Hvor kult hadde det ikke vært å være den første til å oppdage noe nytt! Ordene kommer fra Jonas Thoen Faber, en av syv nye masterstudenter ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

Grafe med solvind analyse
Publisert 2. sep. 2020 13:37

I sommer tok romsonden Solar Orbiter de nærmeste bildene som er tatt av sola noen gang. Bildene skal hjelpe forskerne å forstå sola bedre. Professor Mats Carlsson ved RoCS – Rosseland senter for solfysikk, UiO, leder den norske forskningsgruppens arbeide med Solar Orbiter.