
Romfartøyet Solar Orbiter har fanget tre av de fire stein planetene på video, på sin vei til solen. Doktorgradsstipendiat Aditi Bhatnagar ved RoCS, UiO forklarer hvordan det gikk til.
Romfartøyet Solar Orbiter har fanget tre av de fire stein planetene på video, på sin vei til solen. Doktorgradsstipendiat Aditi Bhatnagar ved RoCS, UiO forklarer hvordan det gikk til.
Stipendiat Øystein Håvard Færder utfordret seg selv da han lagde video om sola som eksamensoppgave i kommunikasjon.
Julen nærmer seg, og julenisser, julelys og julebrus er å se rundt ethvert hjørne. Universet er stort, og har utrolig mye å by på – kanskje til og med litt julestemning!
- Arbeidet mitt er en del av det langvarige puslespillet om å finne ut mer om energitransport gjennom solatmosfæren, sier Kilian Krikova.
Frode K. Hansen, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk som foreleser i introduksjonskurset til astrofysikk (AST2000) er kåret til årets foreleser av studentene ved Det Matematisk-naturvitenskapelige fakultetet.
Maria Guadalupe Barrios Sazo, nyansatt ved RoCS - Rosseland Center for Solar Physics, har kommet helt fra Guatemala for å jobbe som senioringeniør. Det var mye som lokket henne til RoCS.
Realister i den videregående skole og elevene deres inviteres nå til å delta på Astronomiolympiaden 2020-2021.
Daniel Jakobsson er tilbake på RoCS og SolarAlma-prosjektet etter å ha gjort ferdig Masteroppgaven sin samme sted i sommer. Arbeidsoppholdet støttes av Rosseland Visitor Program.
- Hvor kult hadde det ikke vært å være den første til å oppdage noe nytt! Ordene kommer fra Jonas Thoen Faber, en av syv nye masterstudenter ved Institutt for teoretisk astrofysikk.
En måned før den nasjonale nedstengningen i mars, begynte Atul Mohan som postdoktor ved EMISSA prosjektet ved RoCS, UiO.
I sommer tok romsonden Solar Orbiter de nærmeste bildene som er tatt av sola noen gang. Bildene skal hjelpe forskerne å forstå sola bedre. Professor Mats Carlsson ved RoCS – Rosseland senter for solfysikk, UiO, leder den norske forskningsgruppens arbeide med Solar Orbiter.
– Hei, har dere et ledig prosjekt for studenter i sommer? Det var slik fysikkstudenten Barathy sikret seg årets sommerjobb hos Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo.
En gruppe på 10 elever fra forskerlinja ved Horten videregående skole har deltatt i søk etter nye gravitasjonslinser ved Nordisk Optisk Teleskop på Kanariøyen La Palma. Natt til 23 oktober 2014 ble det funnet to nye linser.
10. februar skytes Solar Orbiter ut i verdensrommet. Med på ferden mot solen er programvare utviklet ved Institutt for teoretisk astrofysikk.
Etter ti måneder i de midlertidige lokalene på Ullevål stadion, flyttet astrofysikerne tilbake til Svein Rosselands hus. Mange var med og feiret åpningen av de nye lokalene til Rosseland Centre for Solar Physics (RoCS), et senter for fremragende forsknings i Norge.
Høsten er vel i gang, og Astrofysisk fagutvalg tar fremdeles godt imot de nye masterstudentene på masterprogram i Astronomi og Computational science.
I år stilte Norge for første gang i den internasjonale olympiaden i astronomi og astrofysikk (IOAA) - med tre elever fra Horten videregående skole. Institutt for teoretisk astrofysikk og Rosseland Center for Solar Physics skal snart i gang med forberedelsen til neste års OL i Colombia.
Den 21ste juli 1969 inntraff et av de store øyeblikkene i teknikk- og vitenskapshistorien: Neil Armstrong og Buzz Aldrin landet på månen. I 2019 feirer hele verden 50-årsjubileum til Apollo 11 og her forteller vi historien om romkappløpet og erobringen av Månen.
Den 12. juli 2019 kunne forbipasserende på Oslos havnepromenade ta en titt på Månen i teleskopene til astrofysikere fra Universitetet i Oslo.
Fem elever ved forskerlinja på Horten videregåendeskole undersøkte eksoplaneter med Nordisk Optisk Teleskop på Kanariøyen La Palma.
I årets Holmenkollstafett konkurrerte Institutt for teoretisk astrofysikk og Rosseland Center for Solar Physics med hvert sitt lag. Alle var fornøyde, uansett resultat!
Professor Frode K. Hansen ved Institutt for teoretisk astrofysikk er tildelt Olav Thon-stiftelsens nasjonale pris for fremragende undervisning for 2019.
Den beste popsci artikkelen i Forskerzonen/videnskab.dk i 2018 er nå på norsk i nettavisen forskning.no!
20 millioner kroner fra EU fordelt på fem år til Cosmoglobe prosjektet til jakten på urgravitasjonsbølgene.
Ingen norske forskergrupper bruker så mye datakraft som solfysikerne ved UiO.