Møtereferat 25. januar 2017

Onsdag 25. januar 2017 kl.13-15, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Gro Smistad. Harald Thidemann Johansen, Ingunn Tho, Tor Gjøen og Hege Thoresen

Ikke til stede: Jo Klaveness, Maren Levernæs, Marianne Dale og Nora Gjonbajal

Fra administrasjonen: Kristin Johanne Grasmo


SAKSLISTE

Sak-SU 1-17 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. Det ble meldt inn en vedtakssak, en diskusjonssak og en orienteringssak.

Sak-SU 2-17 Referat fra møtet 07.12.16

Godkjent på sirkulasjon

Sak-SU 3-17 Referat og orienteringssaker

a) Oppstartsmøte for Programrådgivergruppen 13.januar 2017

13.jaunar 2017 ble oppstartsmøte for Programrådgivergruppen avholdt her ved Farmasøytisk institutt. Programrådgivergruppen består av Kristina Luthman, Gøteborg Universitet, Margreta Hammarlund-Udenaes, Uppsala Universitet og Liv Mathiesen, Sykehusapotekene.

Programrådgivergruppen skal evaluere studiet i henhold til MN-fakultetets «Funksjonsbeskrivelse for ekstern programrådgiver/programrådgivergruppe». På møtet ble instituttet og den reviderte studieplanen presentert for Programrådgivergruppen og det ble diskutert hva instituttet ønsker og forventer av gruppen og omvendt. Av ønskede/pålagte oppgaver er et eksternt blikk på innføringen av den reviderte studieplanen med oppstart høsten 2017, samt en tilbakemelding på masterdelen av studiet i forbindelse med at Studieutvalget starter opp revideringen av de siste 3 semestrene av studiet.

Programrådgivergruppen vil også delta på instituttetseminaret 28. og 29.mars slik at vi blir bedre kjent med dem og de med oss.

b) Revidert tidsplan for InterAct og videre arbeid med emnebeskrivelsene på 2. og 3.studieåret (orienteringssak)

MN-fakultetet har kommet med en ny revidert tidsplan for InterAct for 2017. Det er mye som skal på plass.

Alle emner i 2. og 3. året skal være publisert innen 1.juli 2017. Frist for tilbakemelding med endelige emnebeskrivelser til MN-fakultetet er 15.april 2017. Da skal emnebeskrivelsene være ferdigbehandlet ved instituttet. I tillegg skal alle emnebeskrivelser for de 3 første årene være publisert på engelsk før 1.oktober 2017. De engelske emnebeskrivelsene skal ikke innom MN-fakultetet.

Til sammen skal det opprettes 10 ordinære emner, 5 overgangsemner som er 5 studiepoeng kortversjoner av de ordinære emner, emnekomiteene vil her være de samme som for 10 studiepoengemnet og 4 rene overgangsemner. De fire rene overgangsemnene består hovedsakelig av fagområdene mikrobiologi og farmakologi. Seksjon for biovitenskap får derfor hovedansvaret for disse emnene.

Det vil i løpet av kort tid bli sendt ut en e-post til emneansvarlige med oppdaterte emnebeskrivelser og frist for tilbakemelding til Programrådet for 1.avdeling. Emnebeskrivelsene er oppdatert med hensyn på «Kort om emnet» og LUBer som er på plass for emnene, med unntak av overgangsemnene. Det som hovedsakelig gjenstår er undervisnings- og eksamensformer og evt overlapp med andre emner på MatNat..

Videre må vi få på plass emnebeskrivelsene for emnene i det 7.semesteret. Her må vi først få på plass emnekomiteene slik at arbeidet kan starte opp så fort dette lar seg gjøre. Noen ansatte som naturlig hører inn i disse emnekomiteene er ennå ikke ansatt, så det kan derfor ta litt tid før emnekomiteene er endelig på plass. Studieutvalget er av den oppfatningen at det er viktig at disse personene er med i utarbeidelsen av emnebeskrivelsene for disse emnene. Fristen 15.april vil derfor være for kort tid i forhold til opprettelse av emnekomiteer og utarbeidelse av emnene, men i løpet av høsten bør disse emnene være på plass. Dette vil være viktig for bl.a. rekruttering, utdanningsplanene til studentene m.m.

Vi må også starte opp revideringen av masterdelen av studiet. MN-fakultetet vil i løpet av kort tid komme med føringer på hva et «masteremne» bør være/er. Vi vil ta dette med videre inn i dette arbeidet.

Sak-SU 4-17 Endelig tilbakemelding på LUBer for FARM3100 - Farmakognosi (vedtakssak)

Vedtak: Studieutvalget støtter det endelige forslaget til LUBer. LUBen «kan du klassifisere farmasøytisk viktige naturstoffer i deres respektive naturstoffklasser» er nå fjernet. Dette på tilbakemelding fra Studieutvalget som var av den oppfatningen at denne LUBen dekkes gjennom de gjenværende LUBene.

Sak-SU 5-17 Tilbakemelding på LUBer for FARM3120 – Legemiddelbruk og folkehelse (vedtakssak)

Vi har nå fått tilbakemelding på kommentarene Studieutvalget hadde til «Kort om emnet» og LUBene for FARM3120 (se referat fra møte i Studieutvalget 16.juni Sak-SU 19-16). Studieutvalget er av den oppfatningen at «Kort om emnet» og LUBene nå har blitt bra.

Av andre tilbakemeldinger på kommentar Studieutvalget kom med på innholdet i emnet var:

  1. Kommunikasjonskurset som nå ligger i FRM3030 – Bruk av legemidler, del 3, flyttes i revidert studieplan til FARM3130 – Farmasøytisk praksis. Det legges også opp til en dag med kommunikasjonstrening i FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet. Kommunikasjonstreningen vil dermed bli styrket sammenlignet med i dag.
  2. Etikken vil inngå i både FARM1120 – Farmasøyten, pasienten og samfunnet og FARM3130 – Farmasøytisk praksis.
  3. Veterinærmedisin som tidligere har vært undervist i først FRM2040 – Bruk av legemidler, del 1 og deretter i FRM4000 – Praktisk farmasi, flyttes i revidert studieplan til et av farmakoterapiemnene. Endelig plassering kommer i forbindelse med den pågående utarbeidelsen av emnene.
  4. Spesielle grupper, slik som farmakoterapi for barn, farmakoterapi til gravide og ammende m.m., anser Studieutvalget vil høre naturlig inn i 7.semester (FARM4100), hvor spesialtilfellene i større grad vil bli behandlet.

Vedtak: Studieutvalget støtter det reviderte forslaget til «Kort om emnet» og LUBer og synes disse har blitt gode.

Sak-SU 6-17 Videre arbeid med revidering av studieplanen 7.semester (diskusjonssak) (forts. Sak-SU 47-16)

Vi må nå få på plass emnekomiteene for emnene. På bakgrunn av at emnekomiteene bør ha en viss tverrfaglighet i sammensetningen, har Studieutvalget kommet fram til følgende forslag/skisse til emnekomiteer.

FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling

  • Marianne Hiorth,
  • Ny ansatt i klinisk farmasi
  • 1-2 fra farmakologi/nyansatt i faramkokinetikkgruppen. Seksjon for biovitenskap kommer tilbake med forslag

FARM4110 – Videregående biofarmasi og formuleringsteknologi

  • Sverre Arne Sande
  • Marianne Hiorth
  • Ingunn Tho
  • Hanne H. Tønnesen (emneansvarlig)
  • En fra farmakologi. Hege C/kinetikkgruppen er foreslått for å ha en link inn mot absorbsjon av legemidler. Hege T tar dette videre.

FARM4120 – Utvikling av legemidler.

  • Ny ansatt i farmakokinetikkgruppen/kunnskap om klinisk utprøving
  • Jo Klaveness • En fra mikrobiologi
  •  En fra galenisk

Det er ønsket å få inn forslag til neste møte i Studieutvalget. Studieutvalget avgjør hvem som blir emneleder.

Sak-SU 7-17 Nedlegging av reseptaremnene (vedtakssak)

Det er i dag ingen studenter som følger alternativ studieplan for reseptarer på 1.avdeling, som er et eget studieløp (versjon) av den gamle studieplanen. Siden siste opptak til den gamle studieplanen var høsten 2016, samt at vi ikke lenger har et eget reseptaropptak, er det ikke lenger behov å opprettholde reseptaremnene FRM1050R – Legemiddelsubstansene og hvordan de virker, del 1, FRM2000R – Legemiddelsubstansene og hvordan de virker, del 2 og FRM2020R – Kvalitetskontroll og distribusjon av legemidler og det foreslås derfor at disse nedlegges.

Vedtak: Reseptaremnene FRM1050R – Legemiddelsubstansene og hvordan de virker, del 1, FRM2000R – Legemiddelsubstansene og hvordan de virker, del 2 og FRM2020R – Kvalitetskontroll og distribusjon av legemidler legges ned f.o.m. våren 2017 på bakgrunn at det ikke lenger er behov i å opprettholde disse.

Sak-SU 8-17 Gjennomføring av PhD-emner (diskusjonssak)

Det har kommet innspill/forespørsel om det er mulig å endre timeplanene i PhD-emnene ved Farmasøytisk institutt. Dette på bakgrunn av at eksterne PhD-studenter opplever det som en ulempe at emnene går over lang tid og ikke avholdes som intensivemner. Dette ville gjort emnene mer attraktive for eksterne stipendiater.

Studieutvalget diskuterte innspillet og er av den oppfatningen at det pr i dag ikke er mulig/ressurser til å tilby PhD-emnene våre som intensivemner. I tillegg kommer det at mange emner trenger faglig modning, noe som krever tid og en «intensivering» av undervisningen vil derfor være lite gunstig.

Videre er det slik at ved Farmasøytisk institutt er de fleste PhD-emnene, som ikke avholdes i regi av Forskerskolen, «klonete» emner, dvs. at de er avledet fra et masteremne som er «hovedemnet». Siden det er stor overvekt av masterstudenter som tar emnene, vil derfor timeplanene reflektere dette.

Samtidig er Farmasøytisk institutt inne i en revisjon av studieplanen for det 5-årige masterstudiet i farmasi, og et av punktene som står på agendaen for videre diskusjon er gjennomføringen av undervisningen i masteremnene (PhD-emnene) våre. Dette da Studieutvalget ser at mer «intensive» emner kan ha sine fordeler, som f.eks. at det vil være enklere for eksterne studenter å følge, eller at det kan bli lettere for våre studenter å legge inn kortere utenlandsopphold i forbindelse med masteroppgaven/avhandlingen, følge eksterne intensiv emner m.m. Samtidig vil dette kunne gå på bekostning av en faglig modning, som er helt avgjørende i en del emner.

Sak-SU 9-17 Personlige varaer (orienteringssak)

Følgende personlige varaer, som manglet, er nå på plass for:

  • Harald Thidemann Johansen fortsetter som vara for leder (nå Gro Smistad).
  • Trine G. Halvorsen er personlig vara for Harald Thidemann Johansen.
  • Helene Jonassen er personlig vara for Gro Smistad.
Publisert 16. feb. 2017 10:23 - Sist endret 10. feb. 2021 14:16