Referat 14. februar 2019

Fysisk institutt
   
Programrådet for Fysikk og astronomi
Tidspunkt 14. februar 2019
Tilstede: Henriksen, Syljuåsen, Hansen, Görgen, Stavik-Døvle
FAS 01/19 Studiebarometeret
 

Det er utfordrende å trekke ut noen spesielle punkter da spørsmålene er veldig generelle. To av elementene som trekker ned er programmets yrkesrelevans og studentens motivasjon.

Et tiltak for at studentene skal få se noe mer yrkesrelevans er å invitere tidligere studenter 1-2 ganger i året for å snakke om hva de gjør nå.

Tiltak for å motivere studentene faglig kan være å ha flere eksperimenter i undervisningen, tilrettelegge for å ha mer fysikk som del av emner i 1. semester og å bruke lærebøker som passer godt med læringsutbyttebeskrivelsene.

Det er kommet flere enkeltkommentarer på at IN1900 ikke fungerer optimalt. Noen har programmering fra VGS og andre ser ikke helt sammenhengen mellom det de lærer i IN1900 og det de trenger i fysikkemnene som kommer etter. Det ble diskutert å sette ned en arbeidsgruppe for å se om man ønsker å be om endringer av innholdet i IN1900 eller å be om et annet serviceemne som bedre passer med behovene i programmene ved FI. Undervisningen av emnet bør ideelt sett skje i fysikkbygningen

Programkoordinator oversender statistikken til programrådet for utarbeidelse av årsrapport i programmet.

FAS 02/19 Læringsutbyttebeskrivelser i utdanningsplanen
 

Medlemmer av programrådet har fått tilbakemeldinger fra studenter om at det ofte er forskjell på hva de kan og hva foreleser i et emne mener de skal undervise dem i. De sier at de får undervisning i et tema i flere emner etter hverandre, mens andre temaer omtrent hoppes bukk over. 

En del studenter ønsker seg mer eksperimenter i undervisningen, og gjerne en lab de kan komme til med egne eksperimenter. Når de ønsker seg flere eksperimenter i undervisningen så er det for å belyse teorien i emner de tar. Alternativt kan det være for å forklar hva som er grunnen til at de burde gjennomføre eksperimentene.

  • Det skjer endringer innen labundervisningen hos oss nå, og fremover vil det endres fokus til hva en ønsker å oppnå med eksperimentet, og hvorfor det vi ser skjer. Det kommer til å fokuseres på ulike elementer fra innlevering til innlevering, f.eks. vil journalskriving være i fokus noen ganger, andre ganger skal en se mer på statistikken.

Studentene våre ser ikke helt hensikten med Exphil. Det har i lengre tid vært en dreining mot at vitenskapsfilosofien skal bort fra Exphil og at dette heller skal inngå i andre emner i utdanningsplanen.  Uansett hvor vitenskapsfilosofien er plassert er det viktig å kommunisere til studentene hvorfor Exphil er en viktig del av deres utdanningplan.

FA 03/19

Emner med mye arbeidsinnsats

 

Forelesere i 3. og 5. semester har gitt beskjed om at studenter bruker uforholdsmessig tid på emnene FYS3150/FYS4150 og AST2000, og at dette har ført til at studentene bruker mindre tid på andre emner i samme semestert. Begge emnene er emner hvor studentene jobber med prosjekter og hvor studentene ser ut til å tenke at de kan få bedre uttelling jo flere arbeidstimer de bruker på prosjektene.

I AST2000 er det gjort grep for å roe ned antall timer, og det er planer om ytterligere tiltak som skal testes ut høsten 2019. Studentene har likevel jobbet mer enn foreleser tenker er nødvendig fordi de synes prosjektene er spennende.

FA 04/19 MAT1100U
 

Det er kommet en henvendelse fra Matematisk institutt om å delta på deres emne MAT1100U i ung-ordningen denne våren. Vi ønsker å kunne på noen minutter for å presentere studieprogrammet her.

FA 05/19 Åpen dag
 

Vi trenger en representant til å presentere FA på Åpen dag. Programrådsleder hører med kandidater diskutert i møtet.

  Andreas Görgen
  Leder Grete Stavik-Døvle
    Programkoordinator
Publisert 12. mai 2021 10:09 - Sist endret 12. mai 2021 10:20