News and events

Research news from Titan

 • 2 x Brageprisen til Dag O. Hessen Nov. 27, 2020 8:23 AM
  2 x Brageprisen til Dag O. Hessen
  Wenche Willoch fre 27/11/2020 - 08:23

  – Det er vanskelig å finne ord på sånne anledninger. Jeg tror det eneste som dekker det, er overveldende, sier Hessen til NTB.

  Han fikk både prisen for sakprosa og hedersprisen.

  Til Khrono sier Hessen: — Hedersprisen visste jeg ikke at fantes engang. Sakprosa-prisen hadde jeg tross alt regnet meg fram til at jeg hadde en 25 prosent sjanse for å vinne, men å vinne hedersprisen... Nei, jeg er overlykkelig.

  Sakprosa-prisen fikk han for boken Verden på vippepunktet . Juryen skriver blant annet: «Vinneren har flere sakprosautgivelser bak seg, og er en svært god formidler med evne til å opplyse og underholde. Språket flyter lett både i framstillinger av tyngre teoretisk stoff og i lettere anekdoter, sammenligninger og eksempler. Boka får bred appell gjennom en vellykket balansegang mellom ulike syn. Den sammenfatter og tilgjengeliggjør et komplekst felt samtidig som den nyanserer den polariserte politiske debatten.»

  Om hedersprisen, som ikke deles ut fast, lyder begrunnelsen:

  «For å kunne videreutvikle et demokrati bygget på kunnskap, kritisk refleksjon og medvirkning, er vi som samfunn avhengig av at akademisk ansatte ved våre universiteter og høyskoler formidler sin forskning på måter som oppleves tilgjengelige for resten av befolkningen. I en tid der vi får overflod av informasjon, ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder. Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og personlig entusiasme. Hedersprisvinneren har siden debuten som sakprosaforfatter på slutten av 1990-tallet utgitt i gjennomsnitt én bok hvert år, rettet mot ulike målgrupper og i samarbeid med en rekke forlag. Temaene har vært varierte, men har gjennom forskjellige innfallsvinkler kretset rundt brennbare og aktuelle områder som biologi, klima, miljø og filosofi. I 2020 har prisvinneren utgitt to bøker som viser spennet i hans formidlingsiver: én faktabok for barn om insekter og småkryp, og én bok om klimasaken, der han appellerer til oss alle om å bidra til at verden vipper ned på riktig side i en utfordrende tid. Som NRK sa i sin anmeldelse av sistnevnte bok: Gi oss flere (…) slike bøker, og flere slike professorer.»

  Brageprisen ddeles ut av stiftelsen Den norske bokprisen, som har som formål å hedre gode norske forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur. Vinnerne får 75.000 kroner og en Bragestatuett laget av kunsternen Børre Larsen.

  Uvanlig populær bok

  Førsteopplaget av Verden på vippepunktet satte en slags norsk rekord da boka ble utsolgt fra forlaget i løpet av tre dager.

  – Vi har aldri opplevd noe liknende før. Det er rett og slett unikt at en sakprosabok har så stor etterspørsel, sa forlagskonsulent Gine Jonassen i Res Publica til Titan.uio.no. Da førsteopplaget forsvant, bestilte forlaget straks 3000 nye eksemplarer fra trykkeriet, men også det opplaget var stort sett solgt før bøkene kom til forlagets lager. Les mer om dette og boka i Titan.uio.nos intervju med Hessen: – Nei til klimagasser er ja til framtida

  Hessen var nylig på festivalen Popvit og snakket om boka og naturen, du kan se videoforedraget her: Hva er naturen verdt?

  Han har også vært med i UiOs podkast Universitetsplassen: Klima- og koronakrise – hvor vipper verden etter dette?

  Tror på løsninger

  Tror du nå at Hessen er en pessimistisk dommedagstype, er svaret nei:

  – Neida. Verden går ikke under, og menneskeheten kommer til å klare seg. Hvis jeg ikke trodde det, var det jo ingen grunn til å stå opp om morgenen for å jobbe med løsninger. Da hadde vi isteden danset på øverste dekk, som de gjorde på Titanic. Men selv om verden ikke går under, er det faktisk slik at det haster med å få kontroll på klimagassutslippene og raseringen av naturen, sier Hessen.

  Og en av grunnene til å slåss for naturen er, som han sa i en av Titans mest populære saker: – Naturen er en gratis, verdifull og bivirkningsfri lykkepille

  LES OGSÅ: For to år siden gikk Brageprisen til en annen forsker ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO: Anja Røyne har vunnet Brageprisen

  Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

 • Til topps med system som kan finne sykdom hos fisk Nov. 27, 2020 8:21 AM
  Til topps med system som kan finne sykdom hos fisk
  Eivind Torgersen fre 27/11/2020 - 08:21

  Hvert år kjemper studenter fra hele verden om beste nyvinning innenfor syntetisk biologi i konkurransen International Genetically Engineered Machine (IGEM). IGEM-finalen avholdes vanligvis ved MIT i Boston, men i år ble finalen avviklet digitalt.

  Årets lag fra Universitetet i Oslo (UiO) besto av masterstudentene Alexander Refsnes-Petkovic, Jonas Aouay Grønbakken og Martin Eide.

  De tre ble belønnet med gullmedalje i likhet med 167 andre lag. UiO-teamet ble også nominert til prisen for beste software i konkurransen. Denne nominasjonen er den første for et lag fra Norge, ifølge Institutt for biovitenskap.

  Amøbejakt

  Amøben Paramoeba perurans er en av mange parasitter som hvert år fører til store tap for oppdrettsnæringen. Amøben angriper gjellene til fisken.

  – Prosjektet vårt har som mål å lage et automatisk system for å oppdage denne parasitten, forteller de tre studentene.

  For å få til dette har de undersøkt avvikende atferd i fiskestimer for å se hvordan man kan bruke atferdsmønster til å diagnostisere sykdommer.

  – Vi satser også på å bruke genetisk modifisert Escherichia coli-bakterie til å produsere salinomycin, en antiparasittisk forbindelse.

  Gratulerer med gullmedalje i årets iGEM-konkurranse! De har utviklet et system som skal gjenkjenne sykdom i fisk før...

  Posted by Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo on Sunday, November 22, 2020

  Her kan du lese mer om prosjektet til årets IGEM-lag

  Kontakt:

  Professor Dirk Linke, institutt for biovitenskap, UiO

  Les mer om tidligere IGEM-deltakere på Titan.uio.no:

  Går for gull med bakteriedrevet solcelle

  Vi må gjøre noe nå, før millioner av pasienter dør

  Ny test kan effektivisere behandlingen av soppinfeksjon

 • Hva er naturen verdt? Nov. 27, 2020 7:23 AM
  Hva er naturen verdt?
  Eivind Torgersen fre 27/11/2020 - 07:23

  Biologene Anne Sverdrup-Thygeson og Dag O. Hessen har begge gitt ut bøker der de ser på menneskets plass i naturen, som én av ti millioner arter.

  – Disse ti millionene med arter er de som produserer alle de naturgodene vi nyter godt av. De gir oss mat og rent drikkevann, og de resirkulerer det som er dødt i naturen. De fleste medisiner vi bruker, har også et utgangspunkt i en naturlig organisme, sa Sverdrup-Thygeson da hun og Hessen deltok på litteraturfestivalen POPVIT 2020.

  Både Sverdrups-Thygesons På naturens skuldre og Hessens Verden på vippepunktet har høstet lovord og inntatt bestselgerlistene.

  – Behovet for det grønne stikker veldig dypt i oss. Det er mange empiriske studier som viser hvordan natur senker blodtrykk, senker nivået av stresshormoner og gir en følelse av mening og bedre livskvalitet, sa Hessen.

  I videoen under kan du se de to forfatterne i samtale med Reidar Müller under POPVIT-festivalen på Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo 5. november i år.

  Les mer på Titan.uio.no:

  – Naturen er en gratis, verdifull og bivirkningsfri lykkepille

  – Nei til klimagasser er ja til framtida

  Sjekker om naturen har feber

 • Museum for universitets- og vitenskapshistorie Kunstig befruktning på norgesglass Nov. 20, 2020 9:33 AM
  Kunstig befruktning på norgesglass
  Historiske øyeblikk fre 20/11/2020 - 09:33

  I 1967 ble det på dugnad oppført en forsøksstasjon, fiskehuset, i munningen av Salangselva i Sør-Troms. Stedet ble valgt fordi man kjente de biologiske systemene til sjørøye, ørret og laks i vassdraget.

  Ved forsøksstasjonen skulle man samordne oppdrettsforsøk og laboratorieeksperimenter med feltundersøkelser i vassdraget.

  Fotografiet viser forskerne Hans Nordeng og Per Bratland mens de utfører befruktning av røyerogn. Er det norgesglass som fungerer som prøverør?

  Røyetypene ble befruktet hver for seg. Rogn ble deretter sendt til en forsøksstasjon på Voss. Etter oppdrett der ble salangenrøye merket og sendt videre til Senja. Der ble de sluppet ut i Vardneselva.

  Formålet var å teste feromonhypotesen for fiskens hjemorientering. Denne hypotesen postulerte at den voksne laksen fulgte duftstoffer (feromoner) fra utvandrende laksesmolt.

  Fiskene ble registrert i felle i utløpselva for å se hvilket hjemsted de valgte etter vandringen i sjøen – Salangen eller Senja.

  Fakta

  Dette er en blogg fra Museet for universitets- og vitenskapshistorie (MUV). Se alle innleggene her

  Bratland og Nordeng arbeidet sammen i en årrekke. De var også ansvarlige for forsøksstasjonen på Voss. Den stod ferdig i 1960 under Biologisk institutts eierskap. Studiene var epokegjørende.

  Vi har fotografier som viser forskerne i arbeid gjennom om ulike prosjekter over en tyveårsperiode, også i farger.

  I likhet med mange fargefotografier fra perioden har også bildene fra Hans Nordeng endret koloritt over tid. Vi vet ikke alltid hvem som har vært fotograf, men mange viser sans for komposisjoner og gode motiver – en kvalitet i seg selv.

  Nordengs kone Aase er med på en god del av fotografiene. Hun var en sentral støttespiller i arbeidet.

  Tekst: Bjørn V. Johansen

Events

Dec. 9, 2020 1:15 PM , Zoom Add to calendar

Dr Philos candidate Eve M. Jourdain at the Department of Biosciences will be defending the thesis "Dietary variations and specializations of killer whales (Orcinus orca) in Norway" for the degree of Dr Philos.

Dec. 11, 2020 12:15 PM , Zoom Add to calendar

PhD candidate Elise Holter Thompson at the Department of Biosciences will be defending the thesis "Perineuronal nets in memory processing and behavior" for the degree of Philosophiae Doctor.

Research news