Kjemi-OL 2024

Målet er mest mulig kunnskap i kjemi på fem dager. Deltakerne er seksten elever fra videregående skoler. De er håndplukket ut ifra sine prestasjoner og deltar i den nasjonale konkurransen. Nå konkurrerer de om finaleplass i den nordiske konkurransen.  

Bilde av finalistene i den nasjonale finalen i Kjemi-OL.

Årets finalister i den nasjonale finalen. Rad 1 (bakerst, fra venstre): David Strømme Eikeland, Simen Eilevstjønn, Mats Aleksander Larsson, Sveinung Wijnen Kalvig, Vetle Tjøstheim Støren, Sebastian Riibe Berthelsen, Magnus Lind og Elias Gravdal. Rad 2 (fremst, fra venstre): Olga Konstantinovna Bravikova, Synne Klouman Grundt, Edvin Alexander Korbi-Lind, Yuliya Zabelina, Eline Jaccard Buggeland, Viktor Gjerde, Christian Viken-Slåtten og Andreas Hovland Skaane. Helt til venstre: Hans-Petter Hersleth koordinator for Kjemi-OL. Helt til høyre: Stian Svelle, instituttleder, Kjemisk institutt. Foto: Cathrine Strøm / UiO.

I løpet av en intensiv uke får elevene styrket sin kunnskap i kjemi på flere fagområder. Kjemi-olympistene får undervisning av forskere og andre undervisere. Pensumet går godt utover læreplanen i kjemi for videregående skole Gjennom teori, lab og regneøvelser forbereder deltakerne seg på fredagens finale. Da blir de nasjonale vinnerne kåret. 

En tøff konkurranse 

Instituttleder Stian Svelle, ønsket elevene velkommen. 

-    Kjemiolympiaden er en tøff konkurranse, men vi håper selvfølgelig på at dere fortsetter med kjemi. Om to års tid flytter vi inn i et nytt bygg. Det blir et kjempeløft. 
-    Vi er stolte over våre kandidater. Velkommen igjen til Kjemisk institutt. Ha en super uke!

I løpet av dagene går elevene gjennom pensum i: uorganisk strukturkjemi, krystallfelttoeri, spektroskopi, kvantefeltteori, kinetikk, fysikalsk kjemi, biokjemi og organisk kjemi. 

Bakgrunn for olympiaden 

Norsk Kjemisk selskap om konkurransen: 

Gjennom deltakelse i kjemiolympiadene håper vi å stimulere interessen ved å komme med et tilbud som er spennende og litt "annerledes" enn det lærere med store klasser og stor spredning i evner og interesser har mulighet til å tilby. 

Les om konkurransen: Kjemiolympiaden (uio.no)

Parallelt med Kjemiolympiaden blir andre fagolympiader gjennomført. Elever kan også delta i olympiadene i: astronomi, biologi, fysikk, geologi og informatikk, samt Abelkonkurransen.

Årets deltakere 

De 16 elevene kommer fra 14 ulike videregående skoler med god nasjonal spredning. Elevene går på vg3 og jobber med konkurransen i tillegg til ordinært skolearbeid. 

Utdanningsminister Oddmund Hoel delte ut prisene til Norges dyktigste realfagselever

Prisene ble delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, og viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, Bjørn Stensaker.

Deltakere i Kjemi-Ol 2024 med årets finalister til den nordiske finalen.
Deltakere i Kjemi-Ol 2024 med årets finalister til den nordiske finalen. Foto: UiO / Cathrine Strøm.

Finalister i den nordiske finalen

Fire elever med det høyeste skåret (poengsum), får videre plass i den nordiske finalen.

Årets finalister (rangert etter plassering) i Kjemi-OL, er:  

  1. Simen Eilevstjønn (Sandnes vgs)
  2. Yuliya Zabelina (Kongsbakken vgs)
  3. David Strømme Eikeland (Sandnes vgs)
  4. Edvvin Alexander Korbi-Lind (Greårker vgs)
Finalister, Kjemi_Ol-komitee og Kjemi-OL-ambassadør.
Rad 1: Simen Eilevstjønn, Yuliya Zabelina, David Strømme Eikeland og Edvvin Alexander Korbi-Lind. Rad 2: Bjørn Dalhus, Hans-Petter Hersleth, Kristian Weiby, Øyvind Jacobsen og Simen Jægtvik Aasekst. Foto: UiO / Cathrine Strøm. 

Kjemiolympiade siden 1968 

Internasjonale kjemiolympiader har vært organisert og gjennomført i mer enn 50 år. Hensikten med konkurransen er å stimulere elever i videregående skole for faget kjemi. Sentralt er at elevene får både et faglig og sosialt utbytte av å delta med andre jevnaldrende fra mange land. Norge har deltatt med elever siden 1982 og drives av Norsk Kjemisk Selskap.

Emneord: Kjemi-OL, kjemiolypiade, Kjemisk institutt, Norsk Kjemisk Selskap
Publisert 11. mars 2024 16:43 - Sist endret 30. apr. 2024 17:25