Alien

Vi ser nærmere på parasittoidene som var inspirasjonen bak monsteret i Alien, som har 40-årsjubileum i 2019.

personer ser på en skjerm

Foto: Cinemateket.

Av alle filmer som forener skrekk og science fiction, er Alien kanskje den mest beryktede. Filmen fikk blandet respons blant kritikere da den kom, men ble til tross for dette en publikumssuksess, og traumatiserte utallige seere med originale, vel gjennomførte skrekk-elementer.

Selv om Sigourney Weaver gjør en strålende jobb som actionkvinnen Ripley, ligger nok mye av filmens suksess i utførelsen av det sentrale monsteret, eller «Xenomorph», som hjemsøker romskipet hennes. Skapningen ble visuelt utformet av H. R. Giger, og er blitt til et av de mest gjenkjennelige romvesenene i populærkulturen, men det som kanskje diskuteres aller mest av entusiaster er monsterets spesielle livssyklus, som i likhet med enkelte parasitter innebærer å fortære en vertsorganisme fra innsiden.

Foredrag før filmen

I denne sammenheng vil zoolog Petter Bøckman fortelle om parasittoidene som var inspirasjonen bak monsteret i Alien, og hvordan flere av eksemplene fra virkeligheten kanskje er mer skrekkelige enn det man ser på lerretet. For det viser seg at denne atferden slett ikke er uvanlig i naturen, bare vi kikker litt nærmere.

Arrangør

Cinemateket og Universitetet i Oslo
Publisert 9. mai 2019 14:14 - Sist endra 9. mai 2019 14:14