Bram Stoker's Dracula

Få med deg denne kult-klassikeren som mottok tre Oscar da den kom i 1992. I dag er den pensum for tilhengere av fantasy- og vampyrsjangeren. Før filmen får vi lære mer om blodforyngelse, en omdiskutert behandlingsmetode, og hvilke likhetstrekk det har med vampyrisme.

mann som slikker på en barberkniv

Foto: Cinemateket.

Francis Ford Coppolas versjon av den klassiske historien om Dracula er et kontroversielt verk. Kulissene, kameraarbeid og stemning, og ikke minst Gary Oldmans skildring av Dracula imponerte kritikerne, og filmen vant hele tre Oscar for kostyme, lyd og sminke. Samtidig ble enkelte skuespillere og deler av historien ikke like godt omtalt, og mottakelsen var i alt blandet.

Filmen har i dag fått kult-status, og står igjen som en fargerik versjon av den kjente gamle historien. Med sine oppsiktsvekkende prestasjoner og campy trekk, føles den fremdeles original og helstøpt, og er en obligatorisk film for tilhengere av vampyrer og fantasy generelt.

Før filmen vil Dr. Richard W. Olaussen fortelle om blodforyngelse, en eksperimentell behandlingsform som har mange fellestrekk med vampyrisme. Behandlingen er basert på overføring av blod fra en yngre donor, men effekten er debattert.

Utover det vitenskapelige vil vi kanskje også høre mer om de historiske, psykologiske og mytologiske aspektene ved vampyrisme, og hvordan både blodforyngelse og vampyrisme bygger på enkeltes kompromissløse higen etter evig liv.

Dr. Olaussen er overlege innen kreftbehandling ved kreftklinikken på Oslo universitetssykehus.

Billetter

Billetter kjøpes på Cinematekets nettsider eller på stedet før filmvisning (med forbehold om at det kan bli utsolgt).

Publisert 15. nov. 2019 09:23 - Sist endra 16. okt. 2023 14:26