The Matrix

Maskiner har tatt over jorden ved å fange menneskeheten i en virtuell virkelighet. Vil du ta den røde eller blå pillen? Vi får først et foredrag om de filosofiske ideene i The Matrix før vi setter oss til rette med denne klassikeren.

tre pesoner går i en gang

Foto: Cinemateket.

The Matrix (1999) ble godt mottatt av kritikerne og satte standarden for spesialeffekter i tiden som fulgte. Filmen handler om Thomas A. Anderson, som lever et dobbeltliv som hackeren «Neo». Han føler at noe er galt med virkeligheten, men klarer ikke helt sette fingeren på hva det er, og kommer stadig borti begrepet «Matrix» når han hacker. En dag blir han kontaktet av en gruppe rebeller som viser ham akkurat hva “The Matrix” innebærer, nemlig en virtuell virkelighet designet for å holde hjernen hans opptatt mens kroppen benyttes til høsting av energi. 

Filmregissørene har beskrevet trilogien som «en undersøkelse av bevisstheten», og den bygger blant annet på Descartes’ tanker om skillet mellom sinn og kropp. Descartes var svært skeptisk til sanseinntrykkenes evne til å beskrive virkeligheten, og mente at bare hjernen og sinnet kunne brukes til å forstå verden slik den egentlig er. For hva kan man egentlig vite om den virkelige verden? Tross alt lever vi alle i hver vår konstruerte virkelighet, hvor arkitekten er vår egen hjerne. 

Martin Sivertsen tar turen fra Trondheim for å holde et foredrag om de sentrale filosofiske ideene i The Matrix. Han vil også snakke om hvordan VR-teknologi kan gi oss bedre innsikt i hvordan persepsjon, bevissthet og vår forståelse av virkelighet fungerer. Sivertsen er til daglig leder for Reality Engineering i VR-firmaet Breach, som han var med på å grunnlegge i 2016. Han har en mastergrad i filosofi og er grunnlegger aktiv bidragsyter og på nettmagasinet Montages.no, hvilket gjør ham til intet mindre enn en perfekt foredragsholder i forbindelse med visningen av The Matrix!

Billetter

Billetter kjøpes på Cinematekets nettsider eller på stedet før filmvisning (med forbehold om at det kan bli utsolgt).

Arrangør

Cinemateket og Universitetet i Oslo
Publisert 7. aug. 2019 11:23 - Sist endra 8. aug. 2019 13:27