Møte i Studieutvalget 18. desember 2015

Til stede: Knut Martin Mørken (MN), Hege S. Christensen (Farmasi), Tom Andersen (IBV), Eli Olaug Hole (Fysisk institutt), Karianne S. Lilleøren (Geofag), Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Solveig Kristensen (MN), Annik Myhre (Geo), Olav Sand (IBV), Dag Langmyhr (IFI), Julie Øybø (MN). Ilan Dehli Villanger (MN), Anne Aaen-Stockdale (MN), Hanne Sølna (MN), Morten Østigård (studentrepresentant), Kristin Hubred Nygård (studentrepresentant), Andreas Tandberg (MN, referent).

Fraværende: Ina Kullmann (studentrepresentant), Frode Hansen (Astro), Tom Lindstrøm (MI), Cathrine Tellefsen (MN). 

Saksliste

Sak Tema Sakspapirer
1 – Innledning v/Solveig Kristensen

Solveig Kristensen innledet årets siste STUT-møte og takket av Olav Sand, som nå trekker seg fra sine verv i InterAct- og programrevisjons-arbeidet. Olav fortsetter som professor emeritus ved IBV. Utdanningsutvalget takker Olav for kjempejobben han har gjort for programrevisjonen og InterAct.

 
2 – Oppsummering av programseminar i høst/planer neste år v/ Ilan Dehli Villanger

Ilan Dehli Villanger gikk gjennom tilbakemeldingene fra studentene etter årets programseminar. Svarprosenten på undersøkelsen er på omkring 80 %. Studentene gir svært positive tilbakemeldinger på seminaret. Noen få uttrykker misnøye med det faglige opplegget, og Ilan og de andre i programseminargruppa tror dette har å gjøre med fellesundervisningen på seminaret. Det jobbes med å forberede undervisningen til neste år, bl. a. ved å legge inn nye undervisningsformer som del av opplegget. Ilan påpekte at instituttene nå føler eierskap for programseminarene, og programseminargruppa understreker stadig overfor instituttene at det er de selv som er innholdsleverandør på seminaret, mens fakultetet er fasilitator og tilrettelegger. Studentrepresentantene i studieutvalget bekrefter de gode tilbakemeldingene fra studentene og understreker viktigheten av programseminaret både faglig og sosialt. Annik Myhre reiste spørsmålet om hvorvidt seminaret bør blir obligatorisk for programstudentene. Solveig kommenterte at hun får flere spørsmål om hvordan programseminaret virker inn på frafallsprosenten. Dette er veldig vanskelig å måle, men vi jobber med å få inn nye parametre i spørreundersøkelsen for å forsøke å svare på dette. Se Ilans presentasjon til høyre.     

Programseminaret 2015
3 – Titan v/Gunhild Haugnes MNs nye ekstern-rettede nyhetskanal Titan ble offisielt lansert 10. desember. Redaktør Gunhild Haugnes presenterte nyhetskanalen for studieutvalget. Knut Mørken foreslo å gjøre Titan til forum også for blogginnlegg fra MN-studenter. Gunhild og Knut diskuterer denne saken nærmere. Vi oppfordrer studieutvalget til å sende inn utdanningssaker til Titan.      Titan
4 – Neste etappe i InterAct v/ Knut Mørken Når vi nå skal inn i den neste fase av InterAct-arbeidet, "Emnedesign", viste Knut til et spesialnummer om utdanning i tidsskriftet nature.com. Artiklene handler om  hvordan utdanning i det 21. århundre må ta inn i seg fokus på generisk kompetanse og nye undervisningsformer. InterAct-gruppa mener spesialnummeret går rett inn i de problemstillingene emnekomiteene nå skal til å jobbe med, og oppfordrer utdanningslederne til å lese artiklene. Lenke til spesialnummeret finner du i margen til høyre. NB: Så lenge du er koblet til uio-nettet på campus har du automatisk abonnement på tidskriftet. Om du vil lese hjemmefra, kan du koble deg opp via remote desktop og åpne lenken i en nettleser.     Building The 21st Century Scientist
5 –  Eventuelt

Cathrine W. Tellefsen kommer til å være sykemeldt en stund, og vi jobber med å få på plass en vikar for henne i programrevisjons-prosessen. Inger Christine Borge fra MI/ILS er ansatt på MN i 50 % fra 1.1.2016 og vil ta over deler av funksjonen til Cathrine.

Det pågår et arbeid for å estimere antall studieplasser på de nye bachelorprogrammene. Innføringstidspunkt for de nye masterprogrammene er under diskusjon. Status på fremdriften på masterprogrammene per i dag tilsier at det er lite sannsynlig at programbeskrivelsene blir klare til 1/2 2016, eller at emnematrisene er ferdige til 1/3 2016 (se tidsplan). Solveig foreslår derfor at vi utsetter innføringen av de nye masterprogrammene til 2018. Studieutvalget stiller seg bak forslaget. Vi minner om at dialogmøtene om masterprogrammene likevel blir gjennomført til avtalt tidspunkt.

Solveig minnet om styreseminar 1 februar 2016 der utdanningslederne er invitert. Det kommer invitasjon i løpet av uke 1 med program som fokuserer på ledelse på instituttnivå, utdanningsledelse og karriereutvikling for stipendiater og post doc.

Interact-gruppen kommer til å kalle inn til et halvdagsseminar om emnematrisen før endelig deadline for levering av fullverdige emnematriser for bachelor (1/2 2016). Dato for seminar kommer.

Flere reagerer på at InterAct-siden er bortgjemt etter at det kom nye For ansatt-sider på UiO. Andreas Tandberg og nettredaktør Ida Bjørknes er i dialog med UiO om å flytte InterAct-sida til et mer intuitivt sted. Foreløpig finner du InterAct-siden i lenken til høyre. 

InterAct

 

Publisert 5. jan. 2016 09:58 - Sist endra 27. mai 2016 15:04