STUT-møte 7. juni 2017

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Knut Martin Mørken (MN), Jon Ove Hagen (Geo), Kristian Ranestad (MI), , Hanne Sølna (MN), Kristian Prydz (IBV), og Gro Smistad (FAI), Yvonne Halle (MN), Frode Hansen (ITA), Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Dag Langmyhr (IFI), Stian Løvold (ITS), Tone Skramstad (MN), Andreas Tandberg (MN, referent), vara for studentrepresentant (fikk ikke navn).
 
Fravær:  Marcus Lima (studentrepresentant), Runa Bakke Bjarkøy (studentrepresentant), Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (FI), Tom Andersen (IBV), Arnt Inge Vistnes (FI), Ragnhild Kobro Runde (IFI).

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Studiedekan orienterer

UiO har skrevet en utviklingsavtale om utdanning med KD. 5 % av finansieringen til UiO vil avhenge av at vi følger denne utviklingsavtalen fremover. Dette blir sak på STUT til høsten.

Knut Mørken er i ferd med å avslutte arbeidet med masteroppgave-lubene. MN ønsker i utgangspunktet felles, generiske luber for masteroppgaveemnet, men det vil bli noen lokale varianter.  Eksempelvis vil det være ulike luber for masteroppgave-emnene til MAT, STK og MEK på MI. Det er nå viktig at instituttene avgjør hvor mange masteroppgave-emner de trenger, og hvor forskjellige de skal være. 

Emnebeskrivelsen for masteroppgaven i sin helhet må nå utarbeides, og vi ønsker felles, generiske beskrivelser også her. Det er også viktig at de ulike instituttene sikrer god samordnet praksis om reglement og administrasjon (progresjonsregler, utsettelser, deltid etc.)

Utvalg og roller for utdanning ved MN (mandatene) er nå publisert (se høyre marg). Hanne Sølna og Knut Mørken legger inn mandat for P. hd.-råd og P. hd.-utvalg. Andreas Tandberg/Tone Skramstad avgjør hvor notatet skal bo på UiO-nettet på permanent basis. Når dette er gjort, skal notatet ut til instituttledere og utdanningsledere. Andreas vil etter hvert publisere et flytskjema for disse mandatene og utvalgene, som illustrerer linjeveiene. 

Kristian Prydz, Kristian Ranestad og Jan Erik Roots meldte saker til instituttkvarteret.

Utvalg/roller for utdanning MN

2 – 

Sensurveiledninger: regelverk, kvalitetsmelding og status

Øystein Bergkvam orienterte om det generelle regelverket rundt sensur og om innføring av blindsensur etter klage på karakter, som ble innført i 2014. Se høyre marg for hvordan tall for klager og klage-resultat ved MN fordeler seg før og etter 2014.

Øystein orienterte også om Kvalitetsmeldingen som stiller krav om at alle eksamener ved universitet og høyskoler innen en tidsramme på et år skal følges av sensurveiledninger. Dette ble bestemt av KD på bakgrunn av en pilot utført av KD/Nokut gjennom tre nasjonale deleksamener. MN kommer til å sette ned en arbeidsgruppe som starter arbeidet med å lager maler for sensurveiledninger til høsten. Se ellers Øysteins presentasjon i høyre marg.

Om en sensorveiledning (se over) skal gjøres tilgjengelig for studentene og muligens i kombinasjon med fasitsvar, vil dette potensielt komme i konflikt med arbeidet med digital eksamen. Med digital eksamen planlegges det å lage oppgavebanker der man kan gjenbruke enkeltoppgaver til å automatisk generere eksamenssett. Om et slikt system skal fungere, vil det trolig medføre at studentene ikke kan ha tilgang til fasiter. 

 

3 – Internsensorordningen – status ved Helge og Øystein

Det er blitt gjort en vurdering av karaktersettingen av masteroppgaver på MN etter at de nye karakterbeskrivelsene for masteroppgaver (internsensorordningen) ble innført i 2014. Se STUT-referat fra 1. februar 2017

Resultatene fra nettskjemaene som ble sendt ut til utdanningslederne etter 1. februar for å evaluere internsensorordningen, er nå gjennomgått og systematisert. Helge E. Kleivane presenterte resultatet for Studieutvalget (se høyre marg).

IFI har så langt vært eneste institutt som ikke har benyttet seg av internsensorordningen, men det er enighet om at også IFI skal følge ordningen fra høsten.

Internsensorordningen - nettskjemaer
4 – Programkomiteer og programråd

Programkomiteene har ferdigstilt jobben med nye studieprogram på BA. Knut Mørken tok opp spørsmålet om hvorvidt programkomiteenes arbeid på BA nå er over, og om vi kan opprette nye programråd. Vi tok en runde rundt bordet og kom frem til at det var enighet om å legge ned programkomiteene. Vi sender ut e-post til instituttlederne med utdanningslederne på kopi der vi informerer om at fakultetet avvikler programkomiteene, og der vi ber instituttene oppnevne programråd. Vi legger ved lenken til den nye nettsiden som beskriver sammensetning og mandat for programråd. De nye programrådene  legges ut på nett av instituttene med informasjon om medlemmer og navn.

 
5 – Instituttkvarteret

Jaan E. Roots (KI) etterlyste luber til FYS1001 (oppstart våren 2018). Utdanningsleder fra FI var forhindret fra å komme på møtet. Vi hører om status med Ellen Grøholt i fakultetsadministrasjonen som jobber med FI-emnene. Eventuelt sender Hanne Sølna forespørsel på e-post direkte til instituttleder. Vi sjekker med Ellen først.

Kristian Ranestad (MI) minnet om at MI har et forkurs og et støttekurs i matematikk. Forkurset (MAT0010) er beregnet på studenter som har R2 og som trenger en oppfrisking. Støttekurset (MAT0001) går hele semesteret og er for de som har R1. R1-kurset er nettbasert. Utdanningslederne får i oppgave å sende ut informasjon om disse kursene (se lenker i høyre marg).

Kristian spurte også om hva som er standard-satser når det gjelder honorering av eksterne programrådgivere. Disse rollene er så divergerende fra institutt til institutt at det er vanskelig å bestemme. Kristian blir bedt om å sende forslag til satser til Hanne Sølna, som setter opp en tabell slik at instituttene kan kalibrere seg etter hverandre.

Kristian Prydz (IBV) ønsket råd om hvordan IBV på nettsidene kan kommunisere at master-programmet er "beregningstungt" samtidig som de ikke kan garantere at alle studieretninger nødvendigvis vil inneholde like mye beregninger. Det kom forslag om å skrive inn dette på en ikke for forpliktende måte i en innledning, for eksempel under "Kort om programmet". Utdanningslederne blir bedt om å sende eventuelle andre forslag om dette til IBV.  

Forkurs R1 (MAT0001)

Forkurs R2 (MAT0010)

6 – Eventuelt

Stian Løvold (ITS) takker for seg som utdanningsleder. Øyvind Kure tar over som utdanningsleder for ITS.

14. juni er det Birkelandjubileet. Alle er invitert ditt. 21. juni er fakultetsadministrasjonen på sommerseminar, og 28. juni har flere tatt sommerferie. Dette blir m.a.o. siste STUT før sommeren. Første STUT over sommeren blir 16. august. Vi takker for vårsemesteret 2017 og ønsker alle en god sommer.

 
Publisert 13. juni 2017 13:16 - Sist endra 10. feb. 2023 13:15