STUT-møte 23. august 2017

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Knut Martin Mørken (MN), Karianne S. Lilleøren (Geo), Hanne Sølna (MN), Ellen Kristine Grøholt (MN) Yvonne Halle (MN), Frode Hansen (ITA), Jaan Erik Roots (KI), Ragnhild Kobro Runde (IFI), Tom Andersen (IBV) Øivind Kure (ITS), Ingrid Sand (MN), Kristian Ranestad (MI), Arnt Inge Vistnes (FI), Andreas Tandberg (MN, referent), Didrik Kruse (studentrepresentant), Egil S. Køller (studentrepresentant).

Fravær:  Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (FI), Jon Ove Hagen (Geo), Kristian Prydz (IBV), Gro Smistad (FAI).

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Studiedekan orienterer

Vi har nye studentrepresentanter i Studieutvalget. Didrik Kruse og Egil S. Kølle (vara) presenterte seg selv. Vi tok en runde rundt bordet og presenterte Studieutvalget.  

Det er nå skrevet mandat for arbeidsgruppa som skal jobbe med emnetilbudet ved UNIS (se referat fra 16/8 2017). Mandatet blir sendt ut til utdanningslederne. 

Onsdag 27/9 blir det felles heldagsseminar (kl 9–15) for STUT + Ph.d-rådet, med fokus på forskerskoler, forskerlinje-pilot IFI, Honours-program ved MN, SFU-en og CCSE

Utdanningsetaten/Byrådet for oppvekst og kunnskap skal utforme en strategi for studieforberedende utdanningsprogrammer i videregående opplæring ("Studieveien") og kommer til UiO for å få innspill. Det blir et møte om dette på Realfagsbiblioteket mandag 28/8 (se program og påmeldingslenke i margen til høyre). Det er åpen påmelding, og alle med interesse for emnet blir oppfordret til å møte opp. UV- og MN-fakultetet jobber mye mot skoleverket og med etter- og videreutdanning av lærere og vil være viktige samarbeidspartnere for utdanningsetaten i dette prosjektet. Solveig Kristensen skal i møte med prorektor Gro Bjørnerud Moe om saken tirsdag 29/8.   

Program/påmelding Studieveien
2 – Dialogmøter med instituttene

I løpet av mars 2017 gjennomførte fakultetet dialogmøter om studiekvalitet med alle institutt (se referat fra 15/2 2017). Yvonne Halle har nå sendt ut referater fra dialogmøtene til alle institutt. Yvonne presenterte en oppsummering av de viktigste punktene fra institutt-referatene for Studieutvalget. Se Yvonnes presentasjon i høyre marg, samt lenke til Studiekvalitetssystemet til MN, som dialogmøtene tar utgangspunkt i.

I diskusjonen som fulgte kom følgende punkt opp:  

Det ble bestemt at vi inviterer KI, FAI og FI inn i tre ulike STUT-møter for å fortelle om hvordan de jobber med kvalitetsrutiner/kvalitetssystemet ved instituttene. Yvonne utformer en bestilling til disse instituttene.

Kvalitetsarbeidet ved MN skal styrebehandles fremover. Solveig har i den sammenheng bestilt rapporter om kvalitetsarbeidet fra studieseksjonen og Ph.d-gruppen, og disse rapportene skal være ferdige i løpet av september 2017.

ITS har et emne om innovasjon, teknologi og produktutvikling (UNIK4000). Det er viktig at ITS har dialog med SFE (IFI) om dette emnet. Øyvind Kure tar saken videre med Ragnhild Kobro Runde.

Flere av MNs institutter opplever at ansatte i næringslivet og nyutdannede fra andre utdanningsinstitusjoner tar emner som programstudenter på bachelor-nivå for å bruke denne utdanningen som en slags "etterutdanning" i arbeidslivet eller for å gjøre seg mer attraktive i jobbsøkingen. Eksempelvis kan dette være personer med mastergrader fra andre utdanningsinstitusjoner som trenger enkeltemner ved IFI som et "faglig påfyll" til bruk i jobben eller på andre arenaer. Dette er uheldig, og det gjør at instituttene taper penger, i tillegg til at det sperrer for tradisjonelle BA-studenter. Vi må ev. vurdere å sette av egne enkeltemne-student-plasser øremerket for slike studenter for å bøte på problemet.

Solveig minnet instituttene om at studieprogrammene skal ha eksterne programrådgivere. Vi ønsker at disse programrådsgiverne er på plass ved årsskiftet 2017/2018 for BA og fra høsten 2018 for MA.  

Dialogmøter om studiekvalitet

Studiekvalitetssystemet ved MN

3 – Koordinering av studiestart

Ingrid Sand, studiestart-koordinator ved MN, orienterte om studiestart ved MN med særlig fokus på rolle- og ansvarsavklaring og budsjett. Se detaljer i notatet i høyre marg. Det er viktig at vi ser studiestart i sammenheng med resten av kvalitetsarbeidet ved MN. Det er stort fokus på arbeidet med studiestart også fra UiO sentralt.  

Vi lager en nettside som beskriver roller og ansvarsområder fra notatet til Ingrid, sammen med et flytdiagram/organisasjonskart som illustrerer samhandlingen mellom fakultet/institutt og de ulike rollene. 

Studiestart MN
4 – Instituttkvarteret

Kristian Ranestad meldte inn en sak til instituttkvarteret:  På de store begynneremnene blir foreleser ofte kontakte av ansatte, studentorganisasjoner, fagforeninger og andre som ønsker tid i begynnelsen av forelesningen for å informere studentene om arrangementer og annet. Kristian etterlyste noen retningslinjer for hvordan man som foreleser håndterer ulike slike henvendelser. Studieseksjonen lager et notat som beskriver fakultets prinsipper rundt dette.  

 
Publisert 13. sep. 2017 08:20 - Sist endra 17. nov. 2019 14:55